Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (123) Brownies (15) Cakes (120) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (121) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (25) Rice n Noodles (56) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (10) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Sunday, September 21, 2008

Biskut Keracis (Leen)



BISKUT KERACIS
Source : Leen

Ingredients :

5 egg whites
1 cup sugar
8 cups cornflakes
1 cup peanuts ~ fry without oil and roll coarsely using a rolling pin
1 cup desiccated coconut
colored sugar decors/sugar sprinkles

Method :

1. Beat egg white till stiff.
2. Add in sugar bit by bit while continue beating till thick. Leave aside.
3. In another bowl, crush the cornflakes and mix with peanuts and desiccated coconut.
4. Pour in the egg mixture and mix till well combined. The mixture must be slightly wet. Cover the bowl to avoid the mixture from drying.
5. Scoop a bit of the mixture using a teaspoon and place on a tray layered with grease proof paper.
6. Press with a fork to get a thin piece of cookie and decorate with the colored sugar decors/sugar sprinkles.
7. Bake in a preheated oven at 160 C till done.
8. Leave to cool completely and store in an air tight container.

7 comments:

  1. Ni kuih raya ke?? Wah meriahnya..
    Jemput2 kat bawah tu nampak sedap..tak pernah lak guna kentang..nanti nak cuba la...

    ReplyDelete
  2. mama...chop 1st komen.hehehe
    keracis tu ape ek..pelik tul bunyinye..tapi sy ade jumpe similar resepi ma...macaroons nama de...sama cume de letak kuaci..tapi senang ye..tak gune tepung

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Mama
    Terima Kasih Postkan Biskut Keracis Lin Ni.....

    Ada Kad Raya Untuk Mama Kat Blog Lin...Jom Laa Ambik....

    ReplyDelete
  4. Mama, so this cookies is 1 large piece lah ye?

    ReplyDelete
  5. biskut apa nih? macam rangup jer??

    mama, resipi tak perlu reka semata2 cuma resipi tuh mesti betul atau tak tipu-tipu lah buat gerenti jadi (ala kan stgh org letak resipi tapi omit some other important ingredient so bila org buat tak jadi..dia saja jadi teror :P)... lagi pun kita kan banyak buat adaptasi pada resipi..itu pun boleh atas kreativiti kita... - lynn -

    ReplyDelete
  6. mama... dtang ghumah ambik kad raya...

    ReplyDelete
  7. Tie :
    Ha ah kuih raya. Garing. Leka sungguh bila makan. Aloo bonda tu sedaplah pada tekak mama...

    bibu :
    Opss...dah second plak.. hehehe.... Macaroon tu biasanya tak de letak macam-macam bagai kan? Dia tak segaring keracis ni...

    Kak Lin :
    Waalaikumussalam Lin. Wah, tuan punya resepi dah datang dah. Terima kasih kerana berkongsi.

    Salt N Turmeric :
    It's in small pieces. Just drop a dollop of the mixture then leperkan.

    lynn :
    Memang rangup Lynn. Sedap.
    Oh, macam tu ye syaratnya. InsyaAllah mama kalau tepek resepi, belumlah ada niat nak tipu-tipu plak. Kalau rasa nak mengelat tu, baiklah tak payah letak. Rasa macam buat aniaya kat orang pulak. InsyaAllah kalau mama ada gambar mengancam, mama inform Lynn ye. Terima kasih kerana sudi beritahu mama pasal game Lynn ni. Sounds interesting.

    Ummi Eyna :
    Terima kasih Ummi Eyna. Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat ummi sekeluarga.

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!