Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (20) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (100) Lauk-pauk (118) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (10) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Wednesday, August 22, 2007

Fancy Icecream Cookies



FANCY ICECREAM COOKIES
Source : DianaA
Ingredients :

130g butter
60g icing sugar
160g flour
20g cornflour
20g potato starch
10g custard powder
1/4 teaspoon baking powder
20g grounded almond

Method :

1. Beat butter and icing sugar till creamy.
2. Sift all the dry ingredients. Then add into the creamy mixture, bit by bit till a soft dough is formed.
3. Roll about 1/2 cm thick. Cut with the icecream shape cutter. Arrange on a baking tray.
4. Bake till golden brown.
5. Once cool, dip the half top with melted cooking chocolate and sprinkle with hundreds and thousands

Note :

1. I didn't put in grounded almond because I don't have them at the moment.
2. I put a bit of vanilla essance. By the time, I'm typing this entry, half of the cookies are gone...and I didn't get the chance to dip all of them in the cooking chocolate...


* Thanks Diana!


11 comments:

  1. Assalammualaikum..

    Tq..MamaFaMi kongsi resepi ni..dah lama cari2 camna nak buat biskut aiskrim.anak2 pun suka sbb ada coklat dan coklat rice&ball.potato starch tu macam tpg ya..tak pernah guna.ni kena cari acuannya dulu.Kalau MamaFaMi tak keberatan boleh tempek acuannya..nak cuba cari di kedai, harap tak menyusahkan MamaFami.
    Tq sekali lagi MamaFami..

    ReplyDelete
  2. wahh menarik nih ma..boleh try..kene dapatkan acuan dulu la nampaknya..hehe..
    pssst me br bangun..half day td me flat again..tahap gigil badan woo..

    ReplyDelete
  3. Salam.
    Biskut aiskrim ni memamng sedap..wangi waunya kan..boleh lah wat raya nanti...tq kongsi resipi.

    ReplyDelete
  4. mamafami umah baru nampak...best aaaa....

    ReplyDelete
  5. mamasya :
    Waalaikumussalam. Sama-sama Mamasya.
    Potato starch tu dalam bentuk tepung dan berwarna putih. Gambarnya mama dah tepek tu ye....


    pengawas darjah satu :
    Beli jangan tak beli. Tu mama dah letakkan gambarnya. Harap dah sihat ye....

    masriyah :
    Waalaikumussalam Masriyah. Moga kita sama-sama dapat memanafaatkan resipi ini ye....bertambah meriahlah meja raya Masriyah nanti...

    Anonymous :
    Hehehe...saja gataiiii.....By the way, siapakah gerangan yang menegur ni ye?

    ReplyDelete
  6. mama, ni la antara beskot raya yg mama anna pun slalu dapat tempahan. haihhh anna paling tak suka buat beskot ni sbb renyah! memula nk kena sapu kuning telur+butter la. dah masak nk kena celup dgn choc la. lepas tu nak kena cepat-cepat tabur colouful thingys tu la. penat!

    ReplyDelete
  7. Anonymous :
    Hehehe...saja gataiiii.....By the way, siapakah gerangan yang menegur ni ye?
    boxhousestudio...tun ne...kita tak pandai sangat nak guna blogger ne...maaf ya mama ...nanti ajar kita ya..apa step yang mesti di ambil..tq..muahhh...

    ReplyDelete
  8. mama irdina :
    Leceh, tapi sedaplah Anna. Dahlah tu, cantik ler plak haa.....Then again, nothing is simple la Anna...

    Tun :
    Lor Tun ka....awat hang tak boh nama kat bawah tu. Ingatkan secret admirer manalah! Hehehe... Tak pe, pelan-pelan sok pandailah. Mama ni pun, berblog ni, hentam keromo je. Test itu, test ini...kalau tak jadi, rehat dulu, esoknya sambung godam semula....hehehe... Kalau Tun nak boh nama dan link Tun kat komen page, Tun kena click kat 'Other'. Then akan keluar kotak nama dan link, fill in, then tulis comment then publish je...sonang la itu!

    ReplyDelete
  9. ada 2 resepi kt blog mama nih yg mana sedap eh yg ni or satu lagi tuh tq

    ReplyDelete
  10. WAJAH-WAJAH KESAYANGAN :
    Seingat mama, resepi yang ini lebih sedap kot...

    ReplyDelete
  11. tqvm mamafami :) sue dah try resepi yg ni. actually bukan try. tapi dah buat banyak kali heheh. family semua suka especially my 3 years old son and nieces/nephew. dulu jumpa resepi mama ni kat fotopages ;) thx mama coz sharing this useful knowledge with us. like it a lot :D

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!