Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (20) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (99) Lauk-pauk (118) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (9) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Monday, August 13, 2007

Apam comel inti kelapa



APAM COMEL INTI KELAPA
Source : Lilydvalley at My Resipi dot com .

Ingredients :

3 eggs
275 g flour
220 g castor sugar
150 g fresh milk
3 teaspoons baking powder
1 teaspoon ovalette
coloring

Coconut filling :

Grated white coconut
Brown sugar
1 teaspoon cornflour mix with 1 tablespoon water (I omit this)
2 screwpine leaves

Method :

1. To prepare the filling : Combine all the ingredients for the filling in a pot and cook over slow fire till the liquid dried up.
2. Prepare the steamer.
3. Combine all the ingredients for the Apam (except for the coloring) in the mixer bowl and beat for 6 to 8 minutes on maximum speed.
4. Divide into small bowls and add the different colors of your wish.
5. Spoon a bit of mixture into the apam cups lined with paper cups.
6. Place a bit of filling in the middle and top it up with a bit more of a different color batter.
7. Steam for 10 to 15 minutes.

Note :

Coconut filling can be replaced with jam or other filling of your wish.

* Thank you Lilydvalley!



7 comments:

  1. amboi..secomel namanya..secantik apam itu!! cute miut..

    ReplyDelete
  2. tu dia! skalik mama update resepi, selmbak! kita dok ari-ari le browse blog mama ni. asek-asek entry pasal kue tart. skalik bukak ari ni :D banyak dh tertinggal. dan rumah mama ni, dah mula berseri la :D boh la shoutbox mama

    ReplyDelete
  3. Popop pepen :
    Ms rasa dah terover comel la. Rasanya lebih elok kalau dia besar sikit...baru lebih spongy..

    Mama Irdina :
    Sehari dua ni memang kemaruk godamkan blog pulak sebab fotopage sakit. Hehe...Yang dok berhias ni pun, experiment sendiri, godeh sini, godeh sana, menjadi. Happy sungguh. Malaslah nak boh shoutbox. Nanti takut terlepas pandang. FP lain, dia ada ada beritahu latest comments. Sini tak de kan? Aiyoo mak budak dah tua baru nak belajar, ini ler gayanya!

    ReplyDelete
  4. kat blog aaa lg best nak menceceh mama oiiii....celoteh la cam biasa....busan aaa klu tgk makanan jer tanpa pesan n nasihat mama ;-)

    ReplyDelete
  5. mama, kalo shoutbox mmg tak de.tapi rasanya kalo oggix ada kot. cumanya oggix ni pun mcm fp. slalu down. wahhh kira bagus la ni kan. godek sana sini cantik dah jadinyer blog mama.

    ReplyDelete
  6. azeemah :
    Alahai, ma tak laratlah nak menceceh. Format blog mama, resipi dan gambar je. Unless kalau terover rajin nak menceceh, barulah ma menceceh. Hehehe...Kat comment box ni pun cenggitu kot...

    mama irdina :
    Mama dah found the way macam mana nak monitor comments yang masuk so that ma tak terlepas pandang previous comments yang masuk. Alhamdulillah mama ni kuat semangat sket Anna. Mama susah berputus asa unless kalau dah lama sangat cuba tak menjadi. So godeh sini, godam sana...thaa dhaaa...jadik...sukanya!!!

    ReplyDelete
  7. Apam ni sesuai dengan namanya kan..APAM COMEL INTI KELAPA..tentu sedap..

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!