MARBLE CAKE
Sumber : Chef Asma via Azlita Masam Manis
Bahan A
250g majerin Planta
50g mentega (ma guna Buttercup je)
150g gula halus atau gula kastor
100g gula icing - diayak
Bahan B
250g telur ~ Tanpa kulit
1/4 sudu teh esen vanilla
Bahan C
250g tepung gandum
1 sudu teh baking powder
- Satukan bahan ini dan ayak
Bahan D
2 sudu besar serbuk koko
CARA :
1. Satukan bahan A dalam mixer. Putar adunan bahan A hingga creamy atau putih pucat. (Mama pukul manual je).
2. Masukkan telur satu persatu dan terus putar hingga sebati.
3. Tambahkan esen vanilla dan gaul rata.
4. Tuangkan tepung yang sudah di ayak sedikit demi sedikit dan pukul dengan speed perlahan.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian sama banyak. Campurkan 1 bahagian dengan serbuk koko. Kacau sebati.
6. Alaskan tin 7 x 7 inci dengan greaseproof paper. Sudukan 2 sudu besar bancuhan putih di tengah-tengah. Kemudian sudukan 2 sudu besar bancuhan koko di atas bancuhan putih tadi. Ulang proses ini hingga habis adunan. Hentakkan sekali loyang di atas permukaan rata.
7. Bakar di dalam ketuhar yang telag dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170°C selama 50 minit atau sehingga kek masak. Suhu dan tempoh membakar kek mungkin berbeza. Kenali ketuhar anda.
0 comments:
Post a Comment
Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!