Labels

A KEEPER (9) Advertisement (5) Airfryer (1) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (7) Bread (136) Brownies (15) Cakes (131) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (68) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (4) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Flashback (1) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (7) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (112) Lauk-pauk (129) MANUALS (2) Muffins (41) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (15) Phillips AirFryer (2) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (10) Ramblings (25) Rice n Noodles (60) Seafood (7) Snacks (37) Step-by-Step (15) Stories (14) Tag (9) Trips (12) Vegetables (7) Video (3) Western (15)

Search This Blog

Loading...

Tuesday, June 2, 2015

Charcoal Buns


CHARCOAL BUNS
Posted by MamaFaMi

Ingredients :

125ml chilled water
65g castor sugar
250g high protein flour
25g milk powder
5g edible charcoal powder (from Bagus Bakery Supplies)
6g instant dried yeast (I used Saf Instan)

40g margarine (I used Planta margarine)

Breadmaker Method :

1. Pour water and sugar into the bread maker pan. Top it with flour, milk powder, charcoal powder and yeast.
2. Set the breadmaker to Dough function.
3. Once the dough is just combined, add in margarine. Leave the Breadmaker to continue doing it's job. I just leave the dough for about 1 hour in the bread maker and it's ready to be shaped.
4. Divide the dough into 6 equal portions. Form each dough into a ball and rest for 10 minutes.
5. Flatten the dough slightly and place arrange on a baking tray.
6. Cover the buns and let it rise until double in size (it takes another 30 minutes, depends on the weather). Brush the buns with some milk mixture.
7. Bake in a pre-heated oven at 180 C for 20 - 25 minutes or till done.
8. Remove from the oven and place on a wire rack to cool.







Have a nice day!


17 comments:

  1. first time tengok charcoal bun ni mama, rupa nya ada jual charcoal powder jugak, tak pernah tengok lah unik sikit kan agak hitem gitu teringin nak rasa lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada jual charcoal powder ni kat Bagus Bakery. Kita pun first time jumpa :)

      Delete
  2. wah.. nmpk sdap.. sy pnh buat guna charcoal ni tp buat noodle la.. lain dr yg lain kn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah charcoal noodle tak pernah cuba. Cam cuak nak buat sebab nanti orang rumah ni takut nak makan! Hahaha

      Delete
  3. Salam Mf.....hitam itu menawan eehhh ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Kak Noor. Ha ah... hitam si tampuk manggis. Muahahaha

      Delete
  4. Kena tukaq nama Ma... Bun Dayang Senandung :)
    xoxo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh la Muna. Sat gi kena bagi kat Dayang Senandung royalti plak.
      xoxo

      Delete
  5. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  6. Assalam sis, mcm mana rasa bun?pahit?
    Or cuma rupa saja hitam like charcoal....
    ......mak teh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Mak Teh. Bun ni rasa macam bun biasa je, except for the color yang menyerlah kehitaman tu. Hahaha....

      Delete
  7. walaupun hitam tetapi mengancam!

    ReplyDelete
  8. Hi Sweetie, I tak pernah buat charcoal bun but your double decker burger to look absolutely awesome. 2 thumbs up for you.

    Have a nice day, regards.
    Amelia

    ReplyDelete
  9. I tried the charcoal buns - first it's a bit strange, but the taste is so good. Love the combination of the colours with the different ingredients :)

    ReplyDelete
  10. kelihatannya sangat enak , jadi pengen nyoba !!

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!