Labels

A KEEPER (9) Advertisement (5) Airfryer (1) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (7) Bread (135) Brownies (15) Cakes (131) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (68) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (4) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Flashback (1) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (7) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (112) Lauk-pauk (129) MANUALS (2) Muffins (41) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (15) Phillips AirFryer (2) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (10) Ramblings (25) Rice n Noodles (60) Seafood (7) Snacks (37) Step-by-Step (15) Stories (14) Tag (9) Trips (12) Vegetables (7) Video (3) Western (15)

Search This Blog

Loading...

Wednesday, October 1, 2014

Steamed Caramel Cakes

T.H.E R.A.M.B.L.I.N.G.S

Madu dan Kayu Manis - siapa pernah terfikir?

SAKIT TEKAK : apabila tekak rasa tidak selesa , ambil satu sudu madu dan kulum sambil telan sedikit demi sedikit sehingga ambil. Ulang setiap 3 jam sehingga tekak hilang simptom sakit/ketidak selesaan.


JERAWAT : 3 sudu besar madu dan 1 sudu teh serbuk kayu manis paste. Sapukan paste ini di atas jerawat sebelum tidur dan basuhnya tika bangun keesokan pagi dengan air suam. Jika diamalkan selama dua minggu , ia akan membuang jerawat dari akarnya.


JANGKITAN KULIT :Sapukan campuranmadu dan serbuk kayu manis dalam ratio yang sama pada kulit yang terkesan , akan menyembuhkan ekzema , dan semua jenis jangkitan kulit.

HILANGKAN BAU BADAN : Pagi , sejam setengah sebelum sarapan pagi dan tika perut kosong , dan pada waktu malam sebelum tidur , minum madu dan serbuk kayu manis di dalam air suam. Jika diambil secara tetap, ianya akan mengurangkan berat walaupun pada mereka yang berlebihan berat badan. Jika minum secara tetap , ianya tidak akan membenarkan lemak untuk berkumpul dalam badan walaupun individu tersebut mengambil makanan yang tinggi kalori.


KANSER : Kajian terbaru di Jepun dan Australia mendedahkan bahawa kanser perut dan tulang telah berjaya dirawat dengan jayanya. Pesakit yang mengidap penyakit ini perlu mengambil setiap hari satu sudu madu bersama satu sudu teh serbuk kayu manis 3 hari sekali selama satu bulan.

Bersambung........

Rujukan : Dr Zulkifli Sharif

Allah sebaik-baik penyembuh , Dia menurunkan penyakit dan Dari Dia disembuhkan segala Penyakit. Assyafi , Arrahman ArRahim. Kepada Allah kita mohon pertolongan...wa iza marid tu fahuyashfin!!


T.H.E R.E.C.I.P.E


STEAMED CARAMEL CAKE (Apam Gula Hangus)
Posted by MamaFaMi
Source : MaDiHaA


Ingredients :

150g caster sugar
100ml hot water
70g margarine - melted
75ml evaporated milk
1 egg - lightly beaten
150g flour
1 teaspoon bicarbonate of soda (sift together with flour)
a pinch of salt
65g caster sugar

Method :

1. Prepare the caramel. In a pot, on low heat, melt 150g castor sugar till golden brown in color.
2. Remove from heat and carefully add in hot water, a little at a time. PLEASE BE EXTRA CAREFUL!!!! Stir.
3. Place the pot back on the stove, still on low heat. Boil the caramel for a few more minutes till it is completely melted and the syrup is ready. Leave to cool.
4. Prepare your steamer.
5. When the syrup is cooled, add in melted margarine, evaporated milk and egg. Stir well.
6. In a mixing bowl, combined the sifted flour, salt and 65g sugar. Make a well in the middle and pour in the syrup. Gradually incorporate the dry ingredients into the liquid.
7. Using a hand mixer, stir till you get a smooth and creamy batter.
8. Spoon into your favourite mould, 3/4 full. If you are using a plastic or tin moulds, grease lightly with cooking oil. I had used my silicone moulds, so no greasing required.
9. Steam for 13 to 15 minutes depending on the size of the mould used.
10. Serve with freshly grated coconut. Enjoy.



Have a nice day!



13 comments:

  1. sedapnya mama, baru nak tanya kenapa tak letak kelapa at last ternampak serve with grated coconut heee nk try lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Noor... kat rumah ni dah run out of kelapa parut. Nak menapak ke kedai, cam tak kuasa je sebab buat pun seciput je. Tapi kan, dalam pada tak ada kelapa pun, laku kuih ni :)

      Delete
  2. nice info tentang madu dengan serbuk kayu manis tu mama fami...insya'Allah nanti nak amalkan minum madu dengan serbuk kayu manis dalam air suam tu...say no to lemak...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah terharunya Puan Sunah Sakura sudi melawat mama di sini. Semoga Sunah sihat selalu ye. Say no to lemak eh? I like!

      Delete
  3. cantik apam tu tertonggek dalam piring hihi.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak ikutkan kan, lagi tonggek apam tu sebab dah terlebih bubuh dalam acuan. Mama dah potong bahagian terlajak tonggek tu, supaya dia dok lawa dan sopan sikit dalam piring :D

      Delete
  4. These looks gorgeously delicious.... must try. Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  5. Ooooohhh MamaFaMi.....this one must eat with lots of kelapa parut! I may not be feeling well, but when it comes to makan, I am still a pro hah..hah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Looks like you're getting better eh Phong Hong. I know you are a strong women! Chaiyok chaiyok! I've got no kelapa parut to serve with this apam la that day. Nak jalan pergi kedai, too lazy! So make do with the apam togel la

      Delete
  6. wahhhhh ada apam kegemaranku kat sini...lembut je apam gula hangus ni kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhuhu... sifoo kuih apam mama singgah sini la pulak. Hihihi... malu...maluuuu....
      Ha ah, sedappppp banget! Lembut gebus!

      Delete
  7. nampak sedaap..
    bile lh nk try buat ni..
    teringin pulakkk

    jemput ziarah blog www.hanasihat.blogspot.com

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!