Labels

A KEEPER (9) Advertisement (5) Airfryer (1) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (7) Bread (136) Brownies (15) Cakes (131) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (68) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (4) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Flashback (1) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (7) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (112) Lauk-pauk (129) MANUALS (2) Muffins (41) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (15) Phillips AirFryer (2) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (10) Ramblings (25) Rice n Noodles (60) Seafood (7) Snacks (37) Step-by-Step (15) Stories (14) Tag (9) Trips (12) Vegetables (7) Video (3) Western (15)

Search This Blog

Loading...

Monday, April 29, 2013

Rancangan Bersama MamaFaMi Episode 2

Dinggg...donggg....

 "Hello there..calling calling mamafami...are you there?"

Ohhhh rupa-rupanya Mak Teh yang datang..
Jemputlah masuk, buat cam rumah sendiri ye. Kita tengah buat rancangan memasaklah Mak Teh. Kali ini untuk anak bujang kita pulak... Alang-alang Mak Teh dah sampai ni... moh ler tengok sekali ye....










NOTA : JANGAN LUPA PESANAN PENAJA YE.... DAPUR KENA KEMAS LEPAS MASAK!!!


31 comments:

  1. salam mama...

    tak terpikir la pulak nak letak nasi dlm lesung batu tu...
    lpas ni kena tiru jgk la...
    tak membazir....
    huhuhuuu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Syapex,

      Nanti letak nasi dalam lesung ye. Memang tak membazir. Tapi kalau tumbuk sambal belacan, pas tu masukkan nasi dalam batu tumbuk tu... pergh nasi tu sedap tau!

      Delete
  2. Replies
    1. Ya lor, kena mention. Who knows diorang jumpa Dinosaur egg mana-mana, dia bawak balik and guna to fry rice... baru dia sakit perut! Hahahaha...

      Delete
  3. Kelas dah penuh ke, agak-agaknya masih boleh daftar sebagai pelajar baru???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi... ini tak ada kelas punya. Ini kan, rancangan berangan nama dia.. Syok sendiri sendirian berhad!

      Delete
  4. Salam Mama...sedapnya nasik grg tu...hebatnya Main masak2 ngan anak bujang ni...mmg zaman milenium...he he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Hafizah. Menu paling mudah dan paling laris kat rumah ni... :)

      Delete
  5. best lah rancangan masak2 bersama mamafami ni...nnti kalau anak I nk belajar buat nasi goreng I nak suruh dia tgk & belajar kt sini je...step by step!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihii...best eh? Yang benarnya, mama nak bagi kat my kids je. Tapi bila pikir balik, dah penat-penat celoteh dalam tu, why not share kat sini. After all, bukan mama merapu apa pun... maka tercetuslah Rancangan memasak ni terbitan Syok Sendiri Sdn Bhd. Hahahahaha.... Tapi kalaulah ada yang sudi menceduk cara mudah mama ni, bagus gak. Dapatlah juga serba sikit pahala kan... :)

      Delete
  6. yeah nasi goreng mak2 zila panggil ni mama..sebab mak selalu wat gini bis..tang ltk dalam lesung tu yang buat lagi sedap tu mama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi...NASI GORENG MAK MAK eh Zila. Mama pun, mak yang ajar buat cam ni. Ha ah, nasi dalam lesung tu yang tambah umph tu...

      Delete
  7. Mamafami.dah lama x singgah sini...ai like the idea....hehe ingatkan saya je buh nasidlm lesung buat pengelap rencah2....dah mak ajat gitu dulu.... Next episod pls!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya yang boh nasi dalam lesung tu sebab sayangkan rencah-rencah yang tak habis dikaut tu. Dah tu, penat menumbuk dengan penuh kasih sayang, takkan nak buang gitu je kan... :)

      Hah??? Next episod... ya ampun, bagilah chan rehat dulu... ahaks....

      Delete
  8. hehe.. ma, ada bela dinasor ke? hehe

    sama mcm chah.. next episode plak ya.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaaha... tak de kawasanlah nak bela dinasor. Kalau ada pun, macam tak mampu nak bela. Dia kuat makan, tak larat nak tanggung! Hahahaha....

      Jap eh Nor, bagi mama tarik nafas dulu ok... ;D

      Delete
  9. Assalam Ma..biasenya kita letak air skit dlm lesung..nanti bleh terai cara Mama lak yek!...errrk telur dinosour tu, brape sekilo Ma??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Kak Nik Ja. Mama tak letak air dalam lesung sebab tak nak nasi lembut.

      Sorry ler ye, dinosaur eggs are not for sale.... hihi...

      Delete
  10. yummmm....hari ni mak teh skodeng resepi sekaya you..nak wat mlm ni..telur byk lor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh rajinnya Mak Teh hari ni... full house ke?

      Delete
  11. hahaha...cantik ah tutorial tu...anak bujang mama dok mana sekarang? dah habih keluar sarang...mama tinggal berdua cam makcik jugak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak bujang ada kat rumah lagi ni. Lom keluar sarang lagi. Tak tahulah sarang mana yang sangkut. Kami doa je la... saja je buat tutorial ni kot nanti diorang boleh buat rujukan later on... hehehe... think ahead.... ;)

      Delete
  12. kikikikiki.... sgt enjoy la klu wat kelas cenggini.... esok buat lg eh ma.... hihihihi

    ReplyDelete
  13. hahaha...enjoy gila kalau ada kelas camni! rasa nak bawak tilam bantal sekali kat umah cikgu!!!

    ollooo mama, taknak buang tu WV ker? hehe

    ReplyDelete
  14. Mama...lepas ni buat cekodok pisang pulak eks...i tak pandai lah buat...

    ReplyDelete
  15. Enjoyyy kelas mcni...lg sukeeee suke ukee heheheh

    ReplyDelete
  16. nasi dlm lesung yg baki bahan tumbuk awat mama tak tunjuk.. tu penyedapnya.. haha

    ReplyDelete
  17. Mama, kita ketinggalan keteapi...hehe. Nasib baik Mat tag Ummi kat FB tadi, suh masuk kelas MamaFaMi, belajar masak style Malawi, haha...tu kita masuk sini...hahahhaa...mencisss, lasst2 tgk nasi tu kita lapor tau Mama...grrrrr...

    ReplyDelete
  18. Eh lupa nak cakap...kita pun mak dulu ajar mcm tu gak, letak nasi dlm lesung, sapu2 nasi kasi licin bersih lesung, masukkan dlm kuali....now x tumbuk dah bahan, byk blend kasar je bahan...so nasi terus masuk kuali laaa...heh

    ReplyDelete
  19. Hi darling, wah... now very high tech, pakai whasapp for recipe. :))
    Keep up the good job. I don't whasapp but lepas you masak I tumpang makan ajelah.

    Have a wonderful week ahead,regards.

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!