Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (123) Brownies (15) Cakes (120) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (121) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (25) Rice n Noodles (56) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (10) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Friday, November 23, 2012

Asam Rebus Ikan Selar dan Nenas

Thank you to Mat Gebu for making this attempt a successful one. I have never cooked asam rebus before and this is my first trial. Alhamdulillah it didn't let me down. Well, there will be more asam rebus in future then...


ASAM REBUS IKAN SELAR DAN NENAS
Posted by MamaFaMi
Source : Che Mat Gebu


Ingredients :

3 pieces yellowtail scad (ikan selar)
1/2 pineapple (preferably sweet ones) - sliced
1/2 inch ginger - knocked
1 piece turmeric leaf
1 piece dried tamarind skin
1 anchovies cube
salt to taste
a bit of sugar to taste
enough water

To be blended :

3 fresh chillie (I used chillie paste)
1/2 inch fresh turmeric
1 onion
3 shallots
2 cloves garlic

Method :

1. Place the blended ingredients into a pot, together with dried tamarind skin, ginger and enough water. Bring to boil.
2. Add in pineapples and cook for a while.
3. Add in anchovies cube, turmeric leaf and fish. Add sugar and salt to taste.
4. When the pineapples and fish are cooked, remove from heat. Ready to serve.


Have a nice day!

14 comments:

  1. Replies
    1. Nenas yang mama gunakan tadi ada koreng sket. Tu pun kuahnya dah sedap. Agaknya kalau dapatlah nenas yang manis, mesti lagi sedap kuah ni...

      Delete
  2. Owhhh... nampak sedap sangatlah MamaFami.. kecur tengok kuahnya tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedaplah di tekak mama ni... orang lain, kalau nak tahu sedap tak sedap resepi budak si Mat ni, kenalah cuba masak sendiri ye...

      Delete
  3. salam Mama..
    hari ni flihgt kosong jadi akak terbang kesini heee sedap nampak ikan mama tu ada nenas confem terangkat ni kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Kak Noor...

      Hihi.. flight kosong eh kak? Wah, boleh main kejar-kejar la dalam kapalterbang yek... hehehe...

      Delete
  4. Assalammualaikum dear mama....waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....tersyahdu ai, bila nampak asam rebos ittew...apa2 pun terima kasih yea mai tuan, minta maaf sebab dah masuk hari Sabetu baru komen. Xceli i very the bz today...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Mat. Hihi, tetiber ko syahdu ye Mat. Tapi memang sedap, so mama kenalah cakap sedap. Kot tak sedap... mama tak kata apa-apa dalam blog, mama call direct je kat Mat! Nak KOMPLEN! Hahahahaha.... boley gitewww?

      Delete
  5. sedap asam pedas dikala ujan2 nih..ala ala khaeng som pek sat gitu.

    segan plak asyik komen sokmo2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak sis, apa benda khaeng som pek sat tu?

      I suka kalau sis komen sokmo-sokmo.. at least I tahu ada gak yang menjengok ke mari... *wink*

      Delete
    2. ye ke..insyaallah kalu x de aral melintang[ kena desyum2 dulu ngan hero2 yg ramai dok ada ni---cuti sek.]..I mai tiap hari menjengok [pagi , petang n mlm..just to check kot kot ada entry terbaru...tu dia aih panjang nye].kdg2 saja x mau komen..tapi kann tgn ni asyik gatal jeuwwww.

      kheng som tu asam pedas rebus siam sis..sama gak asam pedas perelih.[ hugs ]

      Delete
  6. Hi my cayang, tertinggal keretapi, I miss this posting. This asam fish sure need 2 plates of rice, swept clean until kuah pun I minum habis. LOL

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!