Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (114) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (3) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (101) Lauk-pauk (118) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (53) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Thursday, June 7, 2012

Hokkaido Chiffon Cupcakes - A KEEPER

T.H.E R.A.M.B.L.I.N.G.S

I read somewhere in the internet that when a woman said she's going to sleep, she won't just go straight to bed but will divert here and there and doing these and that, before she finally goes to sleep. I totally agree with this because I am exactly like that.

For example yesterday, when I came back from sending my son to his tuition class, I saw these small patches of dried grass stuck to my car. Said to myself, let me just wash these few patches... then changed my mind and washed the whole car. About done with my car, these eyes of mine fell onto my daughter's car full of 'bedak sejuk'. So I thought of just, running the water onto the car... and the next thing I know, I was washing her car as well. Tired but satisfied to see two clean cars parked in my porch!

In the afternoon, my sister called and while chatting with her, I was cleaning the dressing table in my room and also my working table. Wallah Voila... by the time I finished talking to her... everything is nice clean and tidy...

In the evening, I meant to just reverse my car and park outside since hubby will be home before Maghrib and park his car in the porch. Then I saw the leaves on the floor and on the grass of our tiny garden, if it may be called one. And yes, I swept them clean...

And you know what..... I didn't plan for any of the above to happen... it just happened along the way.... good ey?!

T.H.E R.E.C.I.P.E

Whenever I experimented a recipe, I won't repeat the same recipe many times in less than a month's time. I just love to explore new recipes. But this particular recipe, I've bake TRICE in less than a month's time. My daughter loves it, my mom loves it and I too love this cake! I didn't post it earlier because I can't seem to be satisfied with all the photos that I took. But then, if I were to wait for THE photo to appear, then this blog will be covered with spiderwebs everywhere! Hahaha...

Thank you so much to DG and Jane for this lovely lovely lovely recipe. It is indeed a keeper!


HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES
Posted by MamaFaMi
Source : DG of Tested and Tasted


Chiffon Cupcake
Ingredients :


2 egg yolks
Pinch of salt
20g corn oil
20g fresh milk
½ teaspoon Vanilla essence
25g cake flour

2 egg whites
40g sugar
¼ tsp cream of tartar

Method :

1. Preheat the oven to 170C
2. Use hand whisk to whisk egg yolk, salt until creamy. Then add oil, milk and vanilla essence.
3. Add in flour mixture into yolk mixture. Put aside.
4. Beat egg white and cream of tartar until big bubbles formed, then add the sugar a little at a time and beat until medium stiff perks formed.
5. Pour ½ egg white mixture into flour mixture and mixed well, then pour this into the rest of the egg white and mixed well.
6. Bake it for 20 minutes or until cooked.
7. Leave it cool. (I turned each and every cup upside down and leave to cool)


Custard Cream Fillings
Ingredients :

70g fresh cream (beat until stiff)
15g Instant custard powder
40g fresh milk

Method for cream:

1. Beat Instant custard powder and fresh milk until thick.
2. Pour the mixture into fresh cream, stir till well mixed.

How to assemble:

- Use a straw to make hole into the chiffon cupcake.
- Pipe custard cream filling into hole and stop piping as soon as you see cream excess out from the hole.
- Refrigerate it once done.
- Best serve when it is cold.

** Note : I didn't do the custard cream filling. I just piped the readymade fresh cream on top.



Have a nice day!

34 comments:

  1. cantiknya mama.....gebussss2....bertaambah ummmppphhh ble ada strawbery seketoi....nk satu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama cantik? Ahaha... perasan! Hehe kek yang cantik kan Khairiah... Adoi... janganlah ngecek mama.. dah habis kek tu. Tak memasal karang, kena lak bancuh kali ke 4 dalam tempoh sebulan! Huhuhu... lama-lama muka pun dah gebu macam chiffon!

      Delete
  2. Salam Mf...nampak gebus..dah tergoda lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Kak Noor...

      Kek ni memang lembut dan gebu... sedap ooo...

      Delete
  3. Selamat pagi Mama Fami...
    tergodanya tengok haokkaido chiffon cake itu...resepinya masih disimpan..tunggu masa je nak mulakan projek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Rahel....

      Biasalah kan Rahel... dah terlalu banyak resepi yang diprint, tapi yang buatnya boleh dikira dengan jari... itu mamalah... Rahel tak begitu... hehehe....

      Delete
  4. Tak semua macam tu. Enough said, mama memang rajin, if not you would not have a blog with all the endless recipes feeding us all these years. I have yet to try the hokaido cupcakes but pernah rasa kat kedai and they filled it up with durian! imagine that, lagi terangkat. Anyway just a note to say that the spelling of wallah tu sebenarnya is voila but the pronunciation is wallah. Just thought I should share with you. Thanks for the recipe mama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Wiz. Mama dah betulkan dah.... :)

      Delete
  5. salam MF,,
    amboi menyerlah kegebuan kek chiffon tu macam nak ambik je satu,mesti akak cuba ni suatu hari yang rajin heeee dah tergoda ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Kak Noor...

      Kak Noor kan rajin... tak perlu tunggu lama tu... akan muncullah kek ni kat rumah Kak Noor...

      Delete
  6. salam ma...masak ape ari nih????...hihi...sudah tau lagi mau tanya ekkk!...selalu dok nampak org buat nih...kalau tak muak utk di makan mokwo pun nak terai...nampak mcm bahulu versi omputih lah nih ( ko org jepun punya???)!! menarik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Mokwo...

      Hari ni ponteng masak lunch sebab mak kita puasa. Kitorang makan kat luar je sebab nak bawak my son gi tengok wayang.. hehehe... InsyaAllah tak muak di makan. Kek lembut ala chiffon...

      Delete
  7. betul la mama..cikwan setuju sangat dengan apa yang akak tulis tu. sifat dan sikap semulajadi seorang perempuan/wanita/isteri/ibu.. macam cikwan pun contoh niat nak basuh pinggan je kat dapur..last2 skali abis cikwan selongkar dapur...kemas itu ini, masa tu jumpa la segala bagai..pastu tak sampai kat situ je..berlanjutan sampai licin lantai..baru puas hati. =))it just happened along the way. betull2...

    btw..lembut gebuss je hccc mama tu..bila la boleh cuba dan rasa.. ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la pasal kan... jadinya, kalau orang tanya dok buat apa, kalau kata kita cuci pinggan, jangan ingat kita HANYA cuci pinggan... kita cuci pinggan dan sebagainya... ahahahaha...

      Kek ni memang lembutsssss gebusssss dan enaksssssss.... semua plural okay.. hahaha

      Delete
  8. As'salam MamaFami

    dok senyum2 simpul baca entri Mama ni hihi. Tapi dok senyum melebar sambil besarkan mata bila tengok betapa gebunya chiffon cupcake tu woww! terpesona walaupun tu hari dah tergoda kat blog Rima juga hehehe. Jom Mama dok sebelah rumah ct nanti leh mintak sepiring hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam CT,

      Hok aloh... suci murni je bunyi CT ajak dok sebelah rumah. Ingatkan nak hulur puding kat kita... ropanya kita yang kena hulur kat dia... ahahahaha....

      Delete
  9. Mamaaaaaa....hantar sini 6 ketuiiii....nak jugaaaaaaaaaak, x kiraaaaa... Kemaiiin gebuuusss lg cipon dia....a keeper eh?? Kena try la nampaknya....adeeeii MASA, kembalilah kau bersama ku...dimanakah kau MASA? ^___^ Pastu kan Ma, meh sapu porch kita, meh basuhkan kete kita, meh mopkan lantai kita sambil kita chatting2 eh Ma...meh la Maaa.... ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mi.... jawapan untuk kesemua soalan di atas.... TAKKKKK KUAAASERRRRR! Ahahahaha... caaayang Ummi!

      Delete
  10. Assalam mama...lamanya tak meninggalkan jejak kat sini...hee...leen selalu skodeng jek sonyap2..hahaa...mamaaaa!macam tau2 jek leen pun tengah nak menerai resipi ni...baru beli papercup,custard mix suma..ish!takleh jadi ni!...kena tunggu time free sikit nak buat gak ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Leen....

      Mama pun selalu skodeng je blog orang. Kenkadang tak dan tinggal jejak sebab ada kalanya kalau line slow... hadoi, hilang kesabaran omak! Hahahaha.... Wah, nanti leh skodeng Hokkaido Leen pulak ye...

      Delete
  11. Wouw! Hokaidonya Mamafami bikin ngiler ..... look so fluffy & so pasti delicious :)
    Glad you like it and thanks to Mr & Mrs Zhou that generously sharing with us.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi DG!!!

      Thank you for dropping by. Happy to have you here. Kalau Hokaidonya not delicious, mana mungkin bake sampai 3 kali dalam masa sebulan. My teenage daughter yang request... mom, buat lagi kek lembut.. hahaha... and this mom of hers, pantang orang request, sukaaaa banget! Thanks to you for translating Mr & Mrs Zhou's recipe. Nanti nak selongkar lagi blog DG ya... :D:D:D

      Delete
  12. HI MAMA
    WITH 2 EGGS HOW MANY CUP DID YOU GET.PLS ADVICE.
    TKSZAI

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Zai...
      With 2 eggs, I managed to get about 8 to 9 cakes in this sized cups.

      Delete
  13. salam mama...semua org yg cuba memuji kesedapannya...terasa nk rasa jugak... lg pulak hanya guna 2 biji telur je...tq 4 sharing ;)

    ReplyDelete
  14. asslm MamaFami...laju2 QH dtg ni..wlaupon dh agk lewat jugak ni..hehe...terpegun seketika tgk hokkaido ke dlm cup yg cntik tu...gebuss gebasss...geram pula tgk rasa mcm nk picit2 aje..nk cuba jugak ni..

    ReplyDelete
  15. Salam mamaFami..la dah ramai yang buat nikan?/tinggal la kak ros sorang yang belum cuba. By the way, thank you sudi singgah dapur kak ros semalam ya.

    ReplyDelete
  16. Kalau mamfami kata KEEPER tu maknanya mmg confirm 101% sedap. Thanks for sharing ye. I love cakes

    ReplyDelete
  17. Salam akak,

    Sedap betul tgk kek akak ni. Dah masuk list cake nak masak lepas habis exam ni. Tgh study week ni mampu bookmark je dulu :)
    Cuma nak tanya sikit boleh x kak? Yang 20g minyak n susu tu memang akak timbang ke? Kalau saya nak pakai measuring cup biasa boleh x? Maksudnya 20g susu = 20 ml susu.Terima kasih akak!!

    Ana

    ReplyDelete
  18. Wow this looks so good, will try making it this weekened! you have a good weekend ya sayang!

    ReplyDelete
  19. yes mmg gebu...teruja sgt..cake flour tu apa? tpg bluekey superfine tu blh ke, ke itu utk roti?
    please please help, dulu sis dah bilang, tapi mail tu pi tang mana x tau

    ReplyDelete
  20. As'Kum MamaFami FuyOoooooOOOooooOOhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh terbaikkkk!!!! memang tercantik!!! i like...........

    ReplyDelete
  21. That looks sooo cute with the cream n strawberry on top! U r really good in baking Mama! The cupcakes make me terribly hungry now! Owhhhhh :)

    ReplyDelete
  22. Hi Kak,
    Your fresh cream is refer to as "topping cream" (non-diary whip cream)?
    MKM

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!