Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (20) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (100) Lauk-pauk (118) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (10) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Saturday, October 15, 2011

Jemput-jemput, sesuka hati MamaFami je!


JEMPUT-JEMPUT
Sumber : sesuka hati MamaFaMi

Bahan-bahan :

1/2 biji bawang besar - dihiris
1 biji cili merah - dipotong dadu
1/2 lobak merah/carrot - dipotong halus memanjang
sedikit daun bawang - dihiris
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil serbuk penaik
1/2 kiub ikan bilis
1/2 cawan air panas
air secukupnya
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng

Kaedah penyediaan :

1. Masukkan bawang besar, cili merah, lobak merah dan daun bawang ke dalam mangkuk bancuhan.
2. Masukkan tepung gandum, baking powder dan garam. Kacau sebati.
3. Larutkan kiub ikan bilis dengan air panas dan tuangkan ke dalam tepung. Kacau sebati. Biarkan 10 minit.
4. Panaskan minyak dan sudukan sesudu besar bancuhan ke dalam minyak. Goreng hingga kuning keemasan. Toskan lebihan minyak.
5. Hidangkan bersama sos cili atau apa sahaja sos yang menjadi idaman qolbu.

9 comments:

  1. wah, sedapnya dan gambar pun cantik. Kalau ada kopi-o to go with it, lagi bagus. hahahha... Have a nice weekend.

    ReplyDelete
  2. telan ayor lior tengok yer . hehe . sdp tu . nisa suke mkn .

    ReplyDelete
  3. wahh,sedapnyeee.ni yg buat lapa ni :D

    ReplyDelete
  4. Berkenaan jemput2 sangat suka :)

    ReplyDelete
  5. tgh mencari2 udang geragau ni mamafami..kalau dpt alangkah best gilerrrrr buat jemput2 cmni..... heheee

    ReplyDelete
  6. Mama.... I want some can plsssss??? *slurp* :P

    ReplyDelete
  7. tgk pagi2 weekend cmni mmg terliur lah mamafami. makin lapar dibuatnya.hu3..

    Tahajjud Cinta Episod Akhir, Video Dan Sinopsis

    ReplyDelete
  8. Salam MamaFami,cam sedap betul jemput2 sesuka hati tu,ngam wat sarapan n minum ptg kan?

    ReplyDelete
  9. Sab malas dah nak buat jemput2.. asyik liat jer.. sampai tak tahu nak buat mcm mana lagik.. Ma.. kenapa Ma letak air panas erk? memang kena letak erk?

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!