Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (115) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (120) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (23) Rice n Noodles (54) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Thursday, June 30, 2011

MamaFaMi kembali ke FB? Briyani Rice & Beef Briyani

C.E.R.I.T.A M.A.K.N.E.N.E.K

Hari ni nak menceceh dalam Bahasa Malaysia....

MAMAFAMI AKAN KEMBALI KE PANGKUAN FACEBOOK?
Wah, betul ke? Bila?
Entah!
Habis tu buat apa tulis yang kat atas tu, huruf besar pulak tu!
Gini......

Tersebutlah kisah.... Beberapa hari yang lalu, masa mama bersembang dengan Mat Gebu, dia ada beritahu yang Ben ada buat entry untuk mama. Rasanya mama terlepas pandanglah tu sebab Ben ni punya entry, bukan main banyak lagi satu hari. Mama ni nak buat satu entry satu hari pun, sesak nafas! Jadinya mama pun jalan-jalanlah ke rumah Ben Ashaari. Jalan punya jalan, terberhenti kat sini.

Mama Rock eh Ben... ha ah, rock punya pasal, tu yang jadi berat tu... hahahaha.... Tapi yang paling tak tahan, soalan maut Ben tu.... "Mama, mana FB?". Ini tanya ikhlas ke perli ni... muahaha... ada ku kesah?

Sebenarnya, orang yang bertanggungjawab menjerumuskan mama dalam FB ni ialah si Ben Ashaari ni la.... Dia bagi baikkk punya promosi sampai mama leh cair! Sebenarnya betullah apa yang Ben promosi tu, tapi disebabkan mama yang silap kendali kemudi... terus tersasar dari landasan... sampai terlupa daratan! Hahaha. Tapi nasib baiklah cepat kembali ke pangkal jalan, itu yang membuatkan mama 'merehatkan' akaun FB mama sehingga suatu ketika yang sesuai.

Sampai bila?

Wallahu'alam

T.H.E R.E.C.I.P.E

Briyani Rice
BRIYANI RICE
Posted by MamaFaMi
Source : Kak Noha


Ingredients :

2 cups rice
1 chicken cube
enough water
salt to taste
1 inch of cinnamon stick
2 cloves
1 cardamon
1 teaspoon margarine
enough cooking oil
1/2 onion ~ sliced
1 small garlic ~pounded
a bit of ginger ~ pounded
1 1/2 teaspoons Briyani powder
1/2 cup milk

Method :

1. Wash rice and put enough water like cooking white rice.
2. Crush in the chicken cube into the rice. Add enough salt. Let it boil.
3. When it has started to boil, heat a bit of oil and margarine in a small pot.
4. Add in the spices and the sliced onion. Fry till brown.
5. Add in the pounded ginger and garlic.
6. Add in the Briyani powder and mix well.
7. Pour into the boiling rice.
8. Add in fresh milk, stir well and let the rice cook.
9. Garnish with fried sliced onion.

Beef Briyani
BEEF BRIYANI
Posted by MamaFaMi
Source : Kak Noha


Ingredients :

300g tender beef ~ boiled till tender
4 shallots ~ pounded
1 garlic ~ pounded
1/2 inch ginger ~ pounded
1 inch of cinnamon stick
2 cloves
1 cardamon
a bit of star anise
4 teaspoons (heap) Briyani powder
1 tablespoon tomato sauce
salt to taste
zeal (monosodium glutamate) ~ optional
3/4 cup fresh milk

Method :

1. Heat oil and margarine and add in the spices and pounded ingredients. Fry till fragrant.
2. Put in the briyani powder. Add the beef stock if any. Otherwise just add a bit of water so that it won't be too dry.
3. Add in the beef.
4. Add in tomato sauce, salt and zeal.
5. Finallly add in fresh milk and let it cook.

Note :
You may add boiled potato and tomato.

Ingredients

22 comments:

  1. smlm buat mamanyer roti mexican cheese tu...sodapppp & lombutttt ghaso eii..
    Ma..resipi roti yg mana lg yg best...? nak norai lg nih...

    atee...udah abih ke kedit tipon nyerr..tmn sms pun x replyh..cer citer2..

    ReplyDelete
  2. hhahaha...tak yah la mama... biarkan saja fb itu bersemadi dengan tenang.. pe kata cuba TWITTER lak ? hahahahaha

    ReplyDelete
  3. mama....nasi beriani satu set...
    sedappnya tengok....

    ReplyDelete
  4. Waaaaaaaaaa...mama ni wat kita excited jeee....meh la berFB blk...menciii taaaauuuu...hehe...Tu Ben suh join Twitter lak...lg gempaakk...silap, mama x mandi seharian duk hadap Twitter lak...wakakkakaa...renung2kan...selamat beramal...hahahha

    ReplyDelete
  5. Padanla tetiba hilang.ingt mama busy.apapun mg susah nk control diri dgn fb ni.sayapun bekukn buat semntara.ntah bila da mau bukak.hihi.perghh beriyani tuh mngancammm

    ReplyDelete
  6. sedapnyer mama punya daging beriani ni...fiza tgh masak ni...he he he...fiza gantikan susu dgn santan sbb susu cair habishh...sedap ler mama...nanti nak minta izin mama nak buat tayangan amal kat blog fiza pulak yer...he he he...pasni leh ler buat nasik beriani tu pulak...ma taceh mama...shedap nih...=)

    ReplyDelete
  7. Salam Mama,
    Sedapnya nampak set briyani mama.....
    Betulla tu kata Ummi, kalau dah berfb, bertwitter silap haribulan tak mandi sehari..hhehehehe

    ReplyDelete
  8. Mama sedapnya. Tapi malas nak buat. Macam mana yea?

    ReplyDelete
  9. Maaaaa...jom twitt plak..eh lupa sudah PW dia..huhu..

    ReplyDelete
  10. sedapnya nasi dan lauk ni...dah lama tak buat. Lama betul tak pot pet dengan k amu

    ReplyDelete
  11. Patut lah Mama Fami disappeared from my FB. I thought you dah tak suka I and unfriend me :(

    ReplyDelete
  12. Salam Ma,
    Facebook is just like me and my fridge, asyik-asyik dok pi buka... takdak benda pun nak pi buka jugak... haru betoi. :)

    ReplyDelete
  13. mama...meh la on balik fb tu..sure tk leh nak lupa daratan punya...hihihihi..terliur tgk nasi briyani mama ni?..itu roti semalam sudah kuar dari BM ka?..jgn lupaaa dh laaa hahahaha

    ReplyDelete
  14. mama...beraini pulak hari ini mmmmph sedap sedap. Orang Penang cakap camnie...tu...dia besaq nye rempah dia...nie nak guna setaun ke? ( besarnya saiz rempah cukup sampai setahun ) hahaha

    ReplyDelete
  15. mama..twitter la..pasni i follow uuuuuuuu

    ReplyDelete
  16. salam ma...nk tanya sikit,kemana menghilang mas ilham dapur..blog dh ttp dan Fb pun dh xde...aritu blog dia ada problem kan..mas x tinggal di mesia lg ke..rindu plk pd mas..pd mama je blh tanya mas,sbb umah ma yg terdekat kan..
    ma...sedapnya set briani ,rasa lapor plk.

    ReplyDelete
  17. mama sedapnya beriani.. tambah rempah khas.. tentu lagi sedap.. lama gak ita tak buat beriani ni rempah tak de..

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikumwbh mama fami.....mmm miss u....apa khabar? How's eveyrthing.....?


    MMM nasi beriani....cedap tew!!...mmmm lama gak x oekena ni ha....:)

    ReplyDelete
  19. ttb teringat sajak 'ibu dan facebook' :)

    *sedapnya briyani tu!

    ReplyDelete
  20. tolong jwb bg pihak mamafami..hahha

    KakZai..
    Maz Ilham dapur skrg bz berkebun...dah gantung poyok..ngan dapur2 cyber pun kasik bungkus...hahahha

    ReplyDelete
  21. mama, terliur saya tengok pic2 kt blog n kt fotopage...xpecial bila tengok bread.. my fav...

    ReplyDelete
  22. wah tang rempah buryani tu kenal sgt!!!

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!