Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (3) Apam (20) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (99) Lauk-pauk (117) MANUALS (2) Muffins (38) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (9) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Friday, May 6, 2011

Chocolate Rice Muffins

Thank you to KatakPisang of Forum Cari for this nice muffins recipe.
CHOCOLATE RICE MUFFINS
Posted by MamaFaMi
Adapted from Vanilla Muffin by KatakPisang of Forum Cari

Ingredients :

2 cups all purpose flour
2 tablespoons baking powder
1/2 teaspoon salt
1 cup sugar
1 cup fresh milk
4 tablespoons margarine - melted
1 large egg - lightly beaten
1/2 tablespoon vanilla essence
Enough chocolate rice


Method :

1. Sift flour, baking powder and salt. Add sugar and stir with a whisk to mix.
2. In another bowl, add fresh milk, melted margarine, egg and essence. Mix well using a whisk.
3. Pour the mixture into the dry ingredients and mix using a mixer. Do not over mixed.
4. Spoon the mixture into the prepared tin lined with papercups till 3/4 full.
5. Bake in a preheated oven at 180 C for 20 minutes.


Have a nice and safe weekend everyone!

Updated : I was tagged by Diana of Sky Blue's Kitchen about this giveaway, all the way from Moscow. So to those who wishes to join in the giveaway, please visit Miszlullaby's Blog for more information. All the best!

22 comments:

  1. salam ma - apa khabar? lama lina tak buat muffin...nampak gebu muffin tu :)

    ReplyDelete
  2. wahhhh...sedappnya mapin tu..
    nampak moist jerk...

    ReplyDelete
  3. salam perkenalan mama ... wah bestnya .. alangkah seronok kalau jadi jiran mama

    ReplyDelete
  4. Salam Mama...

    lamanya tak wat muffin...sedapnya ...:)

    ReplyDelete
  5. salam ma
    sy bab ni lah yg selalu aje kalah ni.bab muffin selalu aje wat tak menjadi.sampai dah merajuk tak nak buat muffin lagi dah rasanya.tp bila tengok ma tayang dah terliur dah rasanya

    ReplyDelete
  6. Terpesona tengok mapin ni..nanti nak cuba ler

    ReplyDelete
  7. bestnya mapin ni. nak try jugak le. Mas bagi akak buat dulu tau.

    ReplyDelete
  8. Ma...wah cemburunya akak nampak muffin pulak ari nie . Rajin sungguh lah mamafami berkerja hari hari ada saja resepinya. Ari nie muffin pulak....arh tak terkejar dah kita dah penat. Hihi nak kasi tau ma , akak semalam dah cuba buat potato bread tu versi ma....mmg sedap mcm kat kedai dan akak tak letak cheese tapi custart dari resepi ma yang dulu tu. Very nice...my en.abg pon suka

    ReplyDelete
  9. just love the many muffin recipes you shared here~ i'm a muffin lover! following you~~ i'll be waiting for updates..salam..

    ReplyDelete
  10. mama... cute nya muffin tu mama... nmpk sun gguh sedap... ada masa pasti nak try juga...

    terima kasih mama...

    ReplyDelete
  11. ooo..look at the texture...gooey..sedapnya

    ReplyDelete
  12. mama... dah 2-3 hari tak sempat jengah 'rumah' mama... waaaaa... dah rupa baru... cantekkk...

    ~ nana ~

    ReplyDelete
  13. Choc rice muffins, sedaaapp.....

    Thanks for the recipe ;)

    ReplyDelete
  14. sedapnya.... laparnya perut tgk muffin tu...

    ReplyDelete
  15. sis..betul ke 2 tablespoon baking powder...bukan teaspoon?

    ReplyDelete
  16. lina :
    Waalaikumussalam Lina. Alhamdulillah sihat. Mama ni rajin gak buat muffin sebab senang. Tapi makannya kuranglah.. :D

    Mas :
    Pada tekak mama, muffin ni sedap dan moist..

    suz :
    Salam perkenalan buat Suz juga. Hmmm.. I wonder if my jiran thinks the same.. hehehe...

    cik cek :
    Waalalaikumussalam Cik Cek. Senang je buat muffin. Godak godak je kejap, dah siap.

    ~~DAPUR KECIL KU~~ :
    Waalaikumussalam. Eh, kenapa tak jadi ye? Buat muffin ni senang je. Jangan godak terlalu lama adunan tu. Godak pun malas malas je dalam 5, 6 kali pusingan je. Nanti cuba lagi ye...

    Nazrah Bakery& Dunia Kuih :
    Silalah cuba ye...moga berkenan di tekak.. hehe

    ReplyDelete
  17. Kak Sam :
    Uiks... siap berebut dengan Mas ye? Hehehe...

    noor :
    Kita ni tak rajin sangat kak. Tak ler hari-hari buat kuih ke mende ke. Cuma kalau ada buat tu, kenkadang sampai dua tiga jenis sekali harung. Pas tu malas dua tiga hari... hahaha...Terima kasih sudi cuba resepi roti tu ye. Alhamdulillah menepati citarasa akak sekeluarga.

    eldivenlerim :
    Thank you for coming. You have a lovely blog too. Will explore your blog again when time permits. Keep posting ya.

    aeshcame :
    Waalaikumussalam. Thank you for dropping by. Oh, you're another muffin lover huh. InsyaAllah will try to dig out more lovely recipe to share here. Take care.

    Diana @ Melly Mey :
    InsyaAllah sedap muffin ni.. lembut je...

    MAK TEH :
    Yummy yummy.... Nanti Mak Teh buat untuk Don ye...

    ~nana~ :
    Mama baru 'renovate' rumah ni. Tu la, dah tua tua ni baru nak mencebur diri berblog, cam nak pecah kepala gak nak 'renovate' tadi!

    ShashaCatering :
    Most welcome dear. Glad to share...

    Faaein Talip Roy :
    Kalau lapar, cepat cari makanan ye... jangan biar perut tu ber-rock n roll pulak. :D

    Anonymous :
    Mama guna tablespoons bukan teaspoons. Tapi penyumbang resepi tu ada tulis note kat tepi baking powder tu, berbunyi gini : (org buh 1 tsp baking powder, 1/2 tsp soda bikarbonat). But then, mama hanya gunakan 2 tablespoons baking powder.

    ReplyDelete
  18. A beautiful tribute to mothers:)

    ReplyDelete
  19. mama..hepi mother's day..sori. lambat wish..hari2 pun mother's day jgk kan..hehehhe

    ReplyDelete
  20. nampak comel la.. mama ada tips tak untuk beginner ne... kita br mula nak start blajar buat muffin..

    ReplyDelete
  21. This cannot work in fact, that is what I consider.
    keyboard keys | weather in Paris | fun science experiments

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!