Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (114) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (119) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (54) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Tuesday, March 29, 2011

Pucuk Pegaga Udang

PUCUK PEGAGA UDANG
Disediakan oleh : MamaFaMi
Sumber : Majalah Saji Oktober, 2010

Bahan-bahan :

1/2 cawan santan kelapa
1/2 cawan udang sedang
1 ikat pucuk pegaga
2 keping asam gelugur

Bahan tumbuk :

4 sm kunyit hidup
10 tangkai cili api

Kaedah penyediaan :

1. Masukkan santan dan udang ke dalam periuk. Masak hingga mendidih. (Nota : Mama hanya didihkan santan dan hanya masukkan udang kemudian sebab tak mahu udang kecut)
2. Kemudian masukkan bahan yang telah ditumbuk dan kacau kuah sehingga agak pekat.
3. Selepas itu, masukkan asam gelugur dan pucuk pegaga.
4. Akhir sekali, masukkan garam secukup rasa.

12 comments:

  1. tq for sharing..kebetulan ada pegaga n udang dlm fridge, nk masak ni hari ni :-)

    ReplyDelete
  2. salam, mama.. best nih kalu ada sambal belacan ngan ikan pekasam... perghhhh!!

    ReplyDelete
  3. tgk picca tu pagi2 cuaca sejuk cmni lg bt terliur. saya pn dh lama x makan menu cmtu. lunch nti kena cari la agaknya..huhu..

    N3 saya Menu Untuk Suami Balik Outstation, Phewiit!

    (Gambar) Majlis Baby Shower Sazzy Falak

    ReplyDelete
  4. Salam,
    Bagus,
    ada lagi yang pandai masak cam ni, masak lemak lagi tu, kalau santan kelapa tua lagi nampak real, lemak berkrim, tapi sekarang ni santan pun orang cemar tambah tepung...terutama santan ready made.

    ReplyDelete
  5. Salam..

    Wahhh! Sodapnyer mama.. bak sini smangkuk,terliur la plak..hehe

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum mama...
    aduh!! sedapnya.. terliur tgk walaupun diana jarang makan pegaga... nmpk gaya nya nak try ler suatu hari nnt.. nmpk sedap..

    ReplyDelete
  7. salam ma
    sedap aje lauk tu
    sy dulu pernah buat rendang pegaga sedap gak tp lupa lah mana resepi nya

    ReplyDelete
  8. aduhh ma... terliur tgk lemak pegaga udang ni..... kuah pulak cukup pekatnya tuh... 2 pinggan nasi gerenti abis ni ma... hehe......

    ReplyDelete
  9. Salam Mama,
    Kalo dalam family saya, pegaga ni kitorang selalu buat air minum. Bubuh ais and gula sikit, memang hilangkan dahaga sungguh. :)

    * segan nak komen kat blog Mama ni sebenornye :D

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Mama

    Makan sayur sayuran yg pahit2 ni mmg baik utk kesihatan...lebih2 lagi kalau buat ulam...insya allah terubat segala penyakit..

    ReplyDelete
  11. Slm mama,

    Thanks sudi kunjung n tggl komen kt blog sy.... terliur pegaga n udang... kt mana la nk cri, restoran jrg2 msk pegaga ni.... klu x tahan leleh kena buat juga nmpknya....

    ReplyDelete
  12. Salam mama...nak try la resepi nie..menarik tertarik ko mmg da boom!!

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!