Disediakan oleh : MamaFaMi
Sumber : Majalah Saji Oktober, 2010
Bahan-bahan :
1/2 cawan santan kelapa
1/2 cawan udang sedang
1 ikat pucuk pegaga
2 keping asam gelugur
Bahan tumbuk :
4 sm kunyit hidup
10 tangkai cili api
Kaedah penyediaan :
1. Masukkan santan dan udang ke dalam periuk. Masak hingga mendidih. (Nota : Mama hanya didihkan santan dan hanya masukkan udang kemudian sebab tak mahu udang kecut)
2. Kemudian masukkan bahan yang telah ditumbuk dan kacau kuah sehingga agak pekat.
3. Selepas itu, masukkan asam gelugur dan pucuk pegaga.
4. Akhir sekali, masukkan garam secukup rasa.
tq for sharing..kebetulan ada pegaga n udang dlm fridge, nk masak ni hari ni :-)
ReplyDeletesalam, mama.. best nih kalu ada sambal belacan ngan ikan pekasam... perghhhh!!
ReplyDeletetgk picca tu pagi2 cuaca sejuk cmni lg bt terliur. saya pn dh lama x makan menu cmtu. lunch nti kena cari la agaknya..huhu..
ReplyDeleteN3 saya Menu Untuk Suami Balik Outstation, Phewiit!
(Gambar) Majlis Baby Shower Sazzy Falak
Salam,
ReplyDeleteBagus,
ada lagi yang pandai masak cam ni, masak lemak lagi tu, kalau santan kelapa tua lagi nampak real, lemak berkrim, tapi sekarang ni santan pun orang cemar tambah tepung...terutama santan ready made.
Salam..
ReplyDeleteWahhh! Sodapnyer mama.. bak sini smangkuk,terliur la plak..hehe
Assalamualaikum mama...
ReplyDeleteaduh!! sedapnya.. terliur tgk walaupun diana jarang makan pegaga... nmpk gaya nya nak try ler suatu hari nnt.. nmpk sedap..
salam ma
ReplyDeletesedap aje lauk tu
sy dulu pernah buat rendang pegaga sedap gak tp lupa lah mana resepi nya
aduhh ma... terliur tgk lemak pegaga udang ni..... kuah pulak cukup pekatnya tuh... 2 pinggan nasi gerenti abis ni ma... hehe......
ReplyDeleteSalam Mama,
ReplyDeleteKalo dalam family saya, pegaga ni kitorang selalu buat air minum. Bubuh ais and gula sikit, memang hilangkan dahaga sungguh. :)
* segan nak komen kat blog Mama ni sebenornye :D
Assalamualaikum Mama
ReplyDeleteMakan sayur sayuran yg pahit2 ni mmg baik utk kesihatan...lebih2 lagi kalau buat ulam...insya allah terubat segala penyakit..
Slm mama,
ReplyDeleteThanks sudi kunjung n tggl komen kt blog sy.... terliur pegaga n udang... kt mana la nk cri, restoran jrg2 msk pegaga ni.... klu x tahan leleh kena buat juga nmpknya....
Salam mama...nak try la resepi nie..menarik tertarik ko mmg da boom!!
ReplyDelete