Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (20) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (100) Lauk-pauk (118) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (10) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Monday, February 7, 2011

Sardine Rolls

This morning Mak Chu asked me, why is my blog not updated for quite a long time. She said, "Mama ni malaslah". Oh boy, if only that is possible, I mean to be 'malas', it'll be great! Haha... I was pretty tight up with chores and not to mention, receiving visitors. I only had a few hours before bedtime to clear my emails. So that explains.

Anyway, during my 'journey' in the cyber world, I came across this recipe at Nazian Nasir's Facebook wall and thought of giving it a try. Thank you Nazian for sharing the recipe with us. It's easy to prepare and nice to enjoy with a cup of tea.. Allow me to post the recipe here for my future reference and who knows, maybe there are others who are interested to try.

Sardine Rolls

SARDINE ROLLS
Source : Nazian Nasir via Galeri Aneka Resepi

INGREDIENTS FOR FILLING :

1 small can of sardine in tomato
1 onion - diced
2 cloves garlic - minced
1 tablespoon chillie paste
1 fresh red chillie - chopped
sugar and salt to taste

Method :

1. Heat a bit of oil in a wok. Add in garlic and fry till fragrant.
2. Add in chillie paste and continue stirring. Then add in diced onion and chopped fresh chillie.
3. Add in sardine together with the sauce. Cook till the sauce is slightly dried. Add in salt and sugar to taste.
4. Stir well and remove from heat. Leave to cool.

INGREDIENTS FOR THE SKIN :

3 cups flour
1 teaspoon instant dried yeast (Mauripan)
1 egg
2 tablespoon cooking oil
1/2 cup chilled water
1 teaspoon salt
1 tablespoon sugar

'GLUE' : Add a bit of water to 1 teaspoon flour to form a thick paste

METHOD :

1. Mix yeast and sugar to 1/2 cup of water. Stir well and keep aside.
2. Place flour in a big bowl. Add in egg, oil and salt. Mix well. Pour the yeast mixture a little at a time till a soft and smooth dough is formed.
3. Divide the dough into a 25g balls.
4. Roll thin each dough. Place a bit of filling on top and roll tight. Secure using the 'glue'. Repeat the procedure till all the dough are used up. Arrange on a tray dusted with flour.
5. Heat oil in a wok and fry the rolls till golden brown. Remove the rolls from the oil onto a kitchen towel. Ready to serve.



SARDIN GULUNG
Sumber : Nazian Nasir via Galeri Aneka Resepi

BAHAN UNTUK INTI :

1 tin kecil sardin
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1sudu besar cili kisar
1 biji lada merah -dicincang
gula dan garam secukup rasa

Kaedah penyediaan :
Tumis bawang putih yang ditumbuk. Masukan cili kisar, bawang besar yang dipotong nipis dan lada merah. Masukkan sardin dengan sosnya sekali. Tumis sampai kering sosnya dan masukan gula serta garam. Kacau sebati dan matikan api. Ketepikan.

BAHAN UNTUK KULIT :

3 cawan tepung gandum
1 sudu teh yis (Mauripan)
1 biji telur sejuk
2 sudu besar minyak masak
1/2 cawan air mineral sejuk
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula

GAM : Campurkan 1 sudu teh tepung gandum dengan sedikit air sehingga menjadi pes pekat.

KAEDAH PENYEDIAAN :

1. Masukkan yis dan gula dlm 1/2 cawan air. Kacau sebati dan biarkan sebentar.
2. Masukan tepung yang telah diayak ke dalam mangkuk besar. Masukkan telur, minyak dan juga garam. Gaul sebati dan kemudian tuangkan air bercampur yis sedikit demi sedikit sehingga doh yang lembut dan tidak melekat di tangan terbentuk.
3. Bahagikan doh kepada bebola kecil seberat 25g.
4. Gelekkan doh menjadi nipis dan letakkan sedikit inti di atasnya. Gulung kemas dan letakkan sedikit gam di hujung supaya gulungan tidak terbuka bila digoreng. Picitkan sedikit di hujungnya.
5. Panaskan minyak dan goreng hingga perang keemasan. Toskan minyak dan sedia untuk dihidangkan.


Have a nice day everyone!

14 comments:

  1. mama...nampak sangat sedapp la sardin gulung tu...
    nak 5 ketoi bolehhh...

    ReplyDelete
  2. aduhaiii sedap nampaknya tu mama..pulak2 inti sardin ni..nak buat jugak lah..boleh buat untuk minum petang karang ni..anak2 tak suke sardin..saya sorang je la yang belasah makan ni karang..hehe..

    ReplyDelete
  3. Mas :
    Pada tekak mama, sedap la.. hehe.. cakap lelebih kang, macam masuk bakul angkat sendiri ler plak! Hahaha...

    izahdaut :
    Untuk Izah, letaklah inti sadin, untuk bebudak, masuk ler inti lain... kot tak nak pedas, masukkan je nutella ke kaya ke.. hantam sajalah labuuuuu

    ReplyDelete
  4. Mama look nice selalunya kita guna roti keping yang di gulung. Hihi yang nie nampak lain dari selalunya. Haha mama nie yang nak kena cuba emmm dah tergoda goda nie mesti sedap.

    ReplyDelete
  5. wah nak sikit mama....
    kecur air liur tgk mama punya sardin roll tu...hehe

    ReplyDelete
  6. yumm yumm... ngapa la duduk jauh sgt dari mama ni..

    ReplyDelete
  7. sedap dan cantik..
    ada lagi ka???

    ReplyDelete
  8. menarik ni..nanti nak cubala:D
    thanks ma!

    ReplyDelete
  9. assalam mama..selalu dok jenguk je kat sini.kat fb pun pandang2 jeling2 je..hari ni baru dpt nak komen sbb tertarik sgt dgn sardine roll nih..kita ambik resepi nya ya..boleh buat bekal gi berkelah nanti.hehe

    ReplyDelete
  10. Siapakah MAKCHU itu yang berani kata mama pemalas tu????!!!! Biasaaaaa dia.... Molot takde insurance le tu.... :D

    ReplyDelete
  11. salam mama...

    waduh2... mesti enak banget nih... sekali pandang macam kayu keramat (menu minum pagi/ptg yg pemes kat t'ganu) bila 2 kali pandang.. rupa2nya2 sardin gulung yer... mesti sedap dah tak payah cicah2 sambal dah sbb dah siap ada inti dlm tu...

    ReplyDelete
  12. Salam Ma, sardin roll ada lgk..ke dah abis roll msuk molot Ma sorang jek..x aci taauuu! Ma, nnt amik tag/award kat dapur Ummi tu eh..jgn lupa tau...muaahhh!

    ReplyDelete
  13. menarik ni ma, xyah peram2... suka3... nk wat juga la.

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!