KEK CHIFFON PANDAN
Sumber : Puan Bashah via Muna's Fotopage
Bahan-bahan A :
6 putih telur
1/4 sudu kecil cream of tartar
Bahan-bahan B :
6 kuning telur
100 g gula halus
120 g tepung naik sendiri
8 sudu besar jus pandan (mama gunakan esen pandan + air + pewarna hijau)
5 sudu besar minyak jagung
Kaedah penyediaan :
1. Pukul putih telur dan cream of tartar hingga kental. Ketepikan.
2. Di dalam mangkuk yang lain, pukul kuning telur dan gula hingga gula larut. Masukkan jus pandan dan kacau biar sebati.
3. Masukkan minyak jagung.
4. Masukkan tepung naik sendiri.
5. Dengan menggunakan spatula, kaup balikkan putih telur ke dalam bancuhan B.
6. Tuangkan bancuhan ke dalam loyang chiffon yang tidak digris. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 45 minit.
7. Setelah masak, keluarkan dari ketuhar dan terus terbalikkan loyang tersebut hinggalah kek sejuk dan sedia dikeluarkan.
baru jek rina makan semalam tp yg rina makan ada puding
ReplyDeletewoww..cantiknya kek chiffon tu..nmpk gebu dan lembut la mama...
ReplyDeleteasslamu'alaikum mama..dah sihat ya..dah blh bt chiffon cake..mmm 2 keping pun x cukup..nmpak gebu betul :)
ReplyDeletewah gebunya mama kek...leen lun penah try wat lagi chiffon...
ReplyDeletekalau cik Bashah tengok musti dia bangga!!
ReplyDeleteConfession time... cheq sebijik pun belum pernah try buat chiffon cake. My excuse lapuk is cheq tara itu loyang chiffon. Takpa cheq tumpang happy tengok Ma buat...
mama, orang baru belajar nak tumpang tanya. Kaup balik tu macamana yea? Google dalam internet, tapi masih tak faham juga. TQ
ReplyDeletehuwaaaa... tak pernah jadi buat chiffon cake.. tapi teruja jgk ni..
ReplyDeletemalam2 tgk blog mami memang buat kecur air liur.. hahah.. sah2 malam kang termimpi2...
ReplyDeleteThanks for the kind wishes!
ReplyDeleteCheck out Edoras punya new Blogspot site.
Salam MamaFami..
ReplyDeleteMamaFami sihat? Lama tak jenguk akak. Tapi Naz lebih suka tengok fp Mama lagi..Ada sentimentel value bila tengok.
Ma, nak ucap terima kasih ni sebab dulu kalau Mama ingatla, masa tu blog Mama ni tak de lagi, mama pernah tanya link Naz kalau ada untuk tukar2 dgn Mama. I did realize yang soalan Mama tulah yang dok buat Naz terfikir2 nak ada blog sendiri sampailah ada dah ni..
Tq ye MamaFami. Mama banyak beri inspirasi pada Naz terutamanya menu2 swiss roll hehehe..:)
Opppsss..sori.. Mesti Mama kata kemaruk apalah pulak budak ni..
ReplyDeleteBukan apa..Naz kena tag yang Jom berkenalan tu. Ada soalan ttg blog sendiri tu..Ha itulah yang buat Naz terkenangkan Mama..Tq again!!
yummy sedapnyeeee...nak try buat gak la nnti..thanks bagi resepi... :)
ReplyDelete