Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (114) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (118) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (53) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Tuesday, October 19, 2010

Potato Buns


T.H.E R.A.M.B.L.I.N.G.S

Got this in my email and thought of sharing it with all of you... haha...

Pernah tak masa driving, kadang-kadang kita dengar kereta yang berselisih atau kereta di belakang kita membunyikan hon? Percaya atau tidak… Tahukah anda bahawa setiap bunyi hon itu ada maksud tertentu disebaliknya.

Saya bongkarkan maksud disebalik bunyi-bunyi hon tersebut untuk anda sekarang. Please take note yer! hehe

1 x HON PENDEK – pemandu tu nak cakap “HAI”
2 x HON PENDEK – pemandu tu nak cakap “TERIMA KASIH” atau “JUMPA LAGI”
3 x HON PENDEK – pemandu tu suruh kenderaan depan tu cepat sikit (biasanya kat traffic light time dah hijau tak reti-reti nak jalan)
1 x HON PANJANG – pemandu tu beri amaran kereta lain bahawa diorang memandu secara merbahaya dan hampir menyebabkan kemalangan
2 x HON PANJANG – pemandu tu marah “HOI!!!… BODOH XDER OTAK KE”
6. 4 X atau lebih HON PENDEK – pemandu tu cakap ;
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:











“TIIILAM! TIIILAM!… TILAM LAMA, TUKAR BARU.. TIIILAAAM!… TIIILAAAAM!”
skali jual tilam daa..

T.H.E R.E.C.I.P.E

Had been eyeing Ros's buns photos for quite a while in such agony! Finally, after all those mental tortures that I had to go through, I just can't take it any longer. I had to try it out myself. But my buns doesn't look as nice as hers because I think I had over-proved the dough and I had used the wrong sized tin. Next time, I really have to start listening to my instinct more often!!! Anyway, thank you so much Ros for sharing this nice recipe with all of us...


POTATO BUNS

Ingredients :

150ml fresh milk
1/2 egg - keep the balance for glazing
2 tablespoon sugar
90 g mashed potato ( clean potato, boil till tender, mashed and then weigh )
350 g bread flour
1 tablespoon milk powder
4 g instant dried yeast (about 1 teaspoon)
1/2 tablespoon margarine/butter

Custard :

2 tablespoon custard powder
3/4 cup fresh milk
3 tablespoons sugar

Potato Bun

Method for Custard :

1. Put all the ingredients for custard in a small pot. Mix well.
2. Place the pot over low heat and keep stirring till the mixture thickens.
3. Set aside.

Method for the dough, using bread maker :

1. Pour milk, egg, sugar and mashed potato into the bread maker pan. Top it with bread flour, milk powder and yeast.
2. Set the breadmaker to Dough function.
3. Once the dough is just combined, add in butter and leave the Breadmaker to continue doing it's job. This process will take about 1 1/2 hour including prooving.
4. Divide the dough to 16 pieces and shape into small balls.
5. Arrange the small dough in a baking pan.
6. Cover the shaped dough; let rise until almost doubled in volume.
7. Before baking, brush the dough with egg wash (the balance of the egg mix with a bit of fresh milk)
8. Pipe the custard on top.
9. Bake for 25 minutes in a preheated oven at 180 C, or until the bread is golden in color.

Potato Bun

Have a nice day!

12 comments:

  1. mama...sihat ke tu? lama tak jenguk dah rupa baru pulak umah mama ni..saya pun duk intai2 nk buat roti ros ni...tumpang 2 ketul kt sini dulu la ma ye..hikhik

    ReplyDelete
  2. Salam mama..hrp sihat:)
    dtg intai bun potato kat uma mama ni, sblm ni intai2 kt uma ros..
    hrp2 ada mood ada lah kt uma sndiri nnt..

    ReplyDelete
  3. I think the bread looks gorgeous.

    ReplyDelete
  4. fuyooo gebuss gitu...eee rasa nk gigit jek..
    mama mmg pandai masak bake semua..tabikk toingggg kt mama.. :)

    ReplyDelete
  5. Waaaa Mama..lama x jenguk, tu dia..langsir baru...tilam baru...waahahahaaa...langsir lama tukar baru...tilam lama SUDAH tukar baruuuu...hahahahhaha...muaahhhh! Gebusssnya roti mu itewwwww...

    ReplyDelete
  6. salam,kat mana ya boleh beli bun ni?pecah posa nanti kang.

    ReplyDelete
  7. salam mmg sedap roti ni tau,,, tgok je dah terliur tu huhuhu

    ReplyDelete
  8. cantiknya umah baru mama nih! suker nengok! mama sihat??! mama btol kite tak meroti.. lately nih mls pulak nak suh bibik BM menguli.. haizzzz...

    ReplyDelete
  9. Salam Mama...Kelakar Betul Citer Tu...Tapi Roti Mama Pun Lagi Menarik Perhatian....

    ReplyDelete
  10. from fotopages with love..haha..i follow mama dr fotopages lagi, bila sumeorg derhaka ke kepada fotopages dan membuka blog, i sonyap membisu (i takde blog,baru semalam wat ni..)huhu...

    ReplyDelete
  11. Salam Mamafami....wah dah lama tak menziarah.....cantik interior decoration Mama.....honk..honk...(miss you)...hehehehe..cabuttt~!

    ReplyDelete
  12. keh keh keh.. gelak sakan baca mama punya lawak.... by the way... roti kentang tu sgt2 mengancamm!!!

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!