Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (115) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (120) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (23) Rice n Noodles (54) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Tuesday, June 15, 2010

Sup Tulang



SUP TULANG

1. Wash the steak bones/oxtail/ribs/shins. Put into the pressure cooker with some water and spices wrapped in a muslin cloth or you can just use the 'sup bunjut' from Malaysia. Sup bunjut is a readymade wrapped spices.
2. Pound some shallots together with ginger and garlic. Heat the oil and fry the pounded ingredients till fragrant.
3. Pour into the pressure cooker. Secure the lid and put on the stove.
4. When the pressure cooker starts releasing the steam (plus the LOUD noise ), leave it like that for about 20 minutes or so. Then off the fire, let the steam out and open the lid.
5. Add in potatoes and boil till potatoes are slightly soft. Add salt, tomatoes, sliced onion and green chillies.
6. When serving, sprinkle some chopped spring onions and fried onions. Nice to eat either with bread or rice! What can be simpler and tastier than that!
Have a nice day!

18 comments:

  1. Salam mama!!!! uuwaaaaaa.... tulang2 mmg kita suke, kitanyer tulang dlm sebok tu ada sekilo tak tersentuh lagi sbb sayang nak masak hihihi... kang kalau masak sure habis kita masak :D

    ReplyDelete
  2. ma kite pun suke sup tulang ni pebret tapi tak leh makan sll mau darah goes upstairs u hehehehe kite pun buat sup camgitu sonangkan ma

    ReplyDelete
  3. nampak dah sedap dah belum lagi kecap. huhu.

    ReplyDelete
  4. salam mama...rajinnye wat sup tulang... kite x leh nak mkn lembu la sekang ni....adoiii....jeles nengok... kene tunggu pas pantang baru leh makan blik,,,hehe,,,sedap², lagi² klo ade sambal kicap..nyumnyummm....

    ReplyDelete
  5. adooii ma i skipped lunch today and thanks to you sampai sini dah haa bau dia..adoi..doi...nyum..nyum...

    ReplyDelete
  6. mama...saya suka sup tulang yg simple2 cam ni. nak msk senang rasa pun gtee mengancam!!

    ReplyDelete
  7. Salam..
    Humm, mgancam! esp kalo makan ngan garlic bread garing..pergh!Simple but nice recipe! Tq2..

    ReplyDelete
  8. uwaaaaaaaa peberet jiya nighhh!! hirup skitttt.

    ReplyDelete
  9. ijayuji :
    Waalaikumussalam Ika. Alahai shiannya orang yang simpan daging emas ni ye... kat sana susah sangat ke nak cari daging halal? Baguslah kalau masak, habis dimakan. Daripada membazir buat apa kan....

    Chik Mimi :
    Hihi... ooo got problem blood can climb stairs gak eh. Give me 5! Kalau macam tu, jangan ler makan selalu ye. Ma hari tu pun, makan sekadar cicah dengan roti je...

    Khairi :
    Selamat bloghopping ye Khairi. Kalau dapat hirup sup ni, lagi best kan... hehehe...

    nOOrsha :
    Waalaikumussalam Noorsha. Mama buat sup tulang ni pun pasal Syahmi dah banyak kali request. Mama dia je yang asyik dok tangguh. Kesian pulak kat dia. Nak masaknya sangatlah senang, tapi yang buat malas nak masak tu pasal malas nak keluarkan pressure cooker mama yang tinggi tu. Nak masak ciput je... hehehe...

    kuchai :
    You know you skipped lunch, lagi nak bertandang ke mari... aduyai... bukanlah salah mama tak mengandung wei. Hahahaha... Power la hidung Kuchai, leh terbau sampai sana. Ntah-ntah restoren depan tu punya sup tak?

    ain :
    Betul tu Ain. Bila masaknya senang, makan pun jadi sedap sebab tak penat bertungkus lumus di dapur... wah.. bertungkus lumus tau! Hahahaha... overnya!

    Sueozana :
    Waalaikumussalam. Betul sangat tu. Menu yang amat mengenceskan sekali!

    Jiya :
    Huwaaaaa leh hirup dari skrin eh? Ajar ma, cemana Jiya wat! Kih kih kih...

    ReplyDelete
  10. Hi. Can you please advise me what kind of spices go with this soup. Thanks in advance.

    ReplyDelete
  11. Joyce H. :
    Hello Joyce. If you don't have the ready made Sup Bunjut, then you can always make one your own. Cut a muslin cloth to the size 8 in x 8 in should do the trick. Then place the rinsed spices inclusive of (roughly estimated) 2 tablespoons corriander seeds , 2 cardamons, 1 star anise, 3 cloves and 1 inch cinnamon stick. Wrap the muslin cloth tightly and boil it together with the minced ingredients plus the meat till tender. Hope this helps!

    ReplyDelete
  12. salam mama..wah sedapnya sup begini..tadi singgah rumah Deetha..sup jugak:)hirup panas-panas...

    ReplyDelete
  13. fav E-na juga ni mama!!!! perah asam limau, picit cili api uish bertambah nasi...alaa ni yg buat naik bdn, tambah nasi...huhuuu

    ReplyDelete
  14. maaaa...llawonyerrr sup..sedapnye nak ngirup sikittt

    ReplyDelete
  15. waaa.... segarnya sup tulang tu, mama...
    mau semangkuk dong...
    pake cabe rawit (cili padi) banyak2 ya.. :D

    ReplyDelete
  16. Many thanks. Can imagine how it tastes already and totally healthy. Will give it a try this weekend with rice :-)

    ReplyDelete
  17. salam mama..happy birthday to u..happy birthday to u..happy birthday to u mama..happy birthday to YOU..alamak belated la kot..br perasan no 44 tu kat FP :)smga panjang umur n diberkati Allah selalu. :)

    ReplyDelete
  18. boleh share pressure cooker apa yg digunakan? tq.

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!