Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (20) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (99) Lauk-pauk (118) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (9) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Thursday, June 17, 2010

Orange Chiffon Cake (Nyonya Food)

Never judge the cake by it's look!!! Looks can be deceiving! Hihii...

Orange Chiffon


Thank you so much to Nyonya Food for the lovely recipe which is indeed a keeper!

Orange Chiffon

ORANGE CHIFFON CAKE
Source : Nyonya Food

Step 1:
Ingredients


8 medium egg yolks
2oz fine sugar
1oz Sunquick Orange
1oz water
3oz corn oil or olive oil (I used corn oil)
5oz self raising flour

Method:

Beat egg yolk and sugar lightly with a hand whisk till sugar dissolve.
Stir in sunquick orange, water and corn oil.
Fold self raising flour into egg mixture.
Set aside.

Step 2:
Ingredients:


8 egg whites
5 oz fine sugar
pinch of salt

Method:

Beat egg whites till frothy. Slowly add in sugar and pinch of salt while beating at high speed.
Beat until the egg white is stiff and shining but not dry. ( About 3 minutes)

Step 3:

Preheat oven at 175 degrees Celsius.
Use a spatula and gently fold egg yolk mixture into the egg white mixture (meringue).
Pour into an ungreased 25cm tube pan.
Bake for 40-45 minutes.
Once cake is cooked, remove cake from oven immediately and invert pan onto wire rack. Let it cool before removing cake from pan.


Orange Chiffon


11 comments:

  1. salam mama..happy belated birthday..smga panjang umur n diberkati Allah selalu. :) p/s suke kuih nyonya-lame x mkn ang koo kueh :)

    ReplyDelete
  2. waaaa..nak kek tu lgi maaaa...cdpnyeee..nti nk p mtak yg pndan plak..ada lgi ke ma...bila nk buat cpon strusnya ma..jgn lupe kita ye...memang sedap sngat ma..moist n teramat GEBUSnya...mksih bnyk2 ma...lebiuuu ma..muahhh...

    ReplyDelete
  3. waduhhhh... gebunyer cipon mama! nak skettt!! anto lepas asar yer! kang dak kicik pulak yg makan! kekekeke

    ReplyDelete
  4. nak sikit...nak sikit...gebusnye kek tu..i want!..i want!..:))

    ReplyDelete
  5. aduh ma gebusnya ni yg buat gatai tangan nak beli pan tu hihihihi nak semakkan lagi almari yg dah senget tu,buatnya idak jugak hihii

    ReplyDelete
  6. salam rindu mamaa..laa frust aritu x dapat dating ngan mama,ummi & maz sbb kebetulan lak bila ummi turun kl kita lak on the way ke trengganu..xde rezeki nk jumpa korang. ni pun msh penat gilos..hrp mama sihat sokmo ye!!

    ReplyDelete
  7. salam mama...
    wawaaa...tak sangka guaaa luu buat ini kek...memang nampak lembut..ayuuu...gebuuuuuuu....eh tiba2 guaaa macam nak bikin juga..

    ReplyDelete
  8. salam mama. saya suka mkn kek cifon tapi tak penah buat. org kata kek ni sensitip kalu tak kena gaya buatnya. betul ke ma?

    ReplyDelete
  9. salam mama,
    wow, memang nampak gebu cipon cake tu..lets exchange nak tak?..hehe

    ReplyDelete
  10. Deliah's Deli :
    Waalaikumussalam Deliah. Thanks so much for the wishes. Amin amin ya rabbal alamin to all the doas...

    maz :
    Maz... Maz... ko ni tak tahulah ma, sampai bila nak muak makan kek Chiffon. Tapi bila tengok Maz makan kek tu kan, macam sedap bebenor ropanya! Hahahaha....

    hana :
    Hihi... ni lagi satu mak budak buruk perangai ni... ado ko suruh bagi lepas Asar so that si kicik tak dapat makan! Hahahaha... sabor je la!

    Kamalia :
    Alahai Yang... habis dah... Maz bawak balik rumah dia!

    kucingorengemok :
    Cepat...cepat ambil baldi.... karang banjir lak kat sini!

    Chik Mimi :
    Beli jangan tak beli, tapi lepas tu kenalah buat jangan tak buat... Wah, almari harta karun pun dah senget macam Menara Pisa tu eh? HIhihi...

    inahar ali :
    Hi Ina... oooo gi bercuti rupanya ye. Ma tak cuti kemana pun. Dok rumah je. Tak apalah Ina, nanti kalau ada rezeki, leh kita berjumpa ramai-ramai kan... lagi havoc!

    Mat Gebu :
    Waalaikumussalam Mat... Lu kan, kalau sudah bikin itu kuih, lu jangan lupey bagitau gua dia punya rasa.... ada sedap ka, ta aa sedap ka eh.. Lain tekak lain rasa, lu tau! Tapi kalau lu pi tanya kat Maz, wa gerenti dia kata sedap punyaaa.....

    Eliza :
    Waalaikumussalam Eliza. Kalau tanya kat mama, kek chiffon ni paling senang nak buat. Tapi syaratnya, telur tu mesti fresh dan bila pukul putih telur tu, make sure mangkuk dan peralatan lain mesti betul-betul kering. Maybe itu yang orang dok kata sensitif kot... wallahualam...

    Ayu :
    Waalaikumussalam Ayu. Kalau nak exchange dengan this orange chiffon, sorrylah ye, out of stock. The other two flavours tu masih ada lagi... tu pun, soon gone tu! Don't be surprise if tomorrow, mama mencifon lagi! Hehehe...

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!