Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (114) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (119) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (54) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Thursday, June 10, 2010

Ketam Masak Lemak Cili Padi



At the moment, I am strucked by the L.A.Z.Y virus, to the scale of 4 out of 5. It was 5 previously but I think, I am getting much better in fighting it. Wish me luck in my battle of the virus! Hahaha....

I wasn't kidding when I said the above. I had to cook because my mom is with us at the moment. Otherwise, the kids will have to make do with all those simple and effortless menu. Poor kids!!! But I don't think they'd mind because Fatin is not a rice kind of person. And Syahmi, well that boy is easily pleased, which makes the mama 'naik lemak!!! And dearest hubby...he's very simple. Anything will do. Am I the lucky one or not! Muahhh...love you guys with all my heart!

Anyway, before the virus gets the best of me, let me just post this crab recipe I had tried a few weeks ago. We went to Bagan Lalang, just to see the place after hubby's friend told him about it. On our way back, we came by the stall selling fresh fish, crabs and prawns. Since it had been quite a while I didn't eat crabs, we bought just 2 pieces. And the best thing is, the lady helped to clean the crabs and the fishes. All I have to do when we got home was just to wash it with lime and ready to cook! So this was the end result of the crabs.... yummy! Thanks Rinn!


Ketam Masak Lemak

KETAM MASAK LEMAK CILI PADI
Source : Rinn

Ingredients :

4 medium crabs, cleaned and halved
5 shallots ~ minced
3 cloves garlic ~ minced
1 inch fresh turmeric
1 inch ginger
5 bird eye chillies (more if you prefer it hot) ~ minced
enough coconut milk
1 piece dried tamarind
lemon grass ~ bruised
Tomatoes ~ quartered
salt to taste
cooking oil

Method :

1. Heat cooking oil in a pot. Add in the minced ingredients till fragrant. Add in lemon grass.
2. Stir for a while then pour in the coconut milk.Keep stirring.
3. When the gravy starts boiling, add in crabs. Leave for a few minutes before adding the dried tamarind and tomatoes. If you have sliced pineapple, add in as well.
4. Add salt to taste and leave to cook.
5. Remove from heat.


21 comments:

  1. adeih...
    meleleh air liur di pepetang hari nih..

    ReplyDelete
  2. Salam mama, uwaaa sedapnye nampak ketam cilipadi tu, rasa nak hirup je kuah dia, bun dragon fruit tu jugak..nyum nyumm

    ReplyDelete
  3. salam ma...rindunyer ngan ma! nampak ketam nih ilang rindu sket! hihi.. nakkkk!

    ReplyDelete
  4. Salam mama! welkem back homeeee!! dah puas jalan2 lum?? :D kat sebok tu ada lg 3 potong maknanyer 1 ekor dan stgh ekor jer ketam kat dlm sebok tu, oleh kerana sikit kena buat berkuah gini baru sedap :D eeeeeee... nak masak jgklah! :D

    ReplyDelete
  5. ayookkk.ketam ketam...alahaii..sedapnya lomak lomak ni memang sedap lah

    ReplyDelete
  6. ketammmmm...satu jer ma??kita nak jugak ni :)

    ReplyDelete
  7. mama....sy dtg bawa pggn ngan nasi kosong ni, nk minta tlg mama sendukkan ketam tu ngan kuah sekali eh...hiihi....

    ReplyDelete
  8. salam Ma...
    ketam ler paling digemari..tapi jarang nak masak..bab tak cukup sekilo..huhuhu..yelah sekilo dh berpuluh hege nya..kat umah nie semua antu ketam..seekor sorang tk cukup..tengok ajer laa kat sini..

    ReplyDelete
  9. Mamfami! You have made one of my all time favourite seafood dishes.
    Looking at your delicious 'ketam chilli padi'....I am sure I will lichin kan dua pingan, ha ha ha.
    You have a pleasant weekend, Lee.

    ReplyDelete
  10. mama...
    syedapppnyeeee....
    feveret sy & anak...
    suami tak makan...
    dia jd tukang tgok kami makan...
    heheheh

    ReplyDelete
  11. dah lama tak mkn nih.. since kahwin tak pernah masak sbb husand never like lemak ketam....

    lemak ketam + sambal belacan+ulam and ayam goreng. slurp

    ReplyDelete
  12. mama..ni jln mai umah ma kui 3am tau hihihih dasatkan ana...mai jenguk lemak masak lomak mama..sure tinggai kulit ketam dah tu...
    re: rose tu kembang sebab terlebih baja import...hihihih saja ni nak perabih deko utk esok plak..

    ReplyDelete
  13. Salam mamafami..
    Malam tadi baru makan masak lemak ketam ni..sedap. Adik ipar masak..

    ReplyDelete
  14. Salam mama..harap sihat...
    pagi2 ni dah tengok masak lomak ketam..lapor la perut ni..terbayang2 sampai melelh ke lengan kuah lomak ni bila tangan asyik mengopek ketam..he..he..
    Re: mama..sebenarnya kmal sendiripun jatuh masa game mula2..nyaris2 dirini nak masuk longkang.. ahakss.. tapi nasib baik sapa tak sempat rakam.. kmal bangun buat selambe je..padahal big boss ada sekali..

    ReplyDelete
  15. Salam mama. Sorry lah lambat jwb soklan mama tu. Ni baru nk update cikit2, pun masih ketaq2 lagi. Tote bag & pencil case tu Along pinjam yg dah siap dari kawan buat contoh,pas tu pepandai pomen2 buat sendiri with some tips from them. Buku takda yg good untuk rekmen. Ada one book tu pun tak clear sgt instruction dia. Mama nak buat projeck menjahit ke ni? Mesin Along pun dh berkarat ni... lama sgt tak menjahit.

    Tote bag & pencil case tu along buat quilt dulu, pas tu baru potong saiz & bentuk yg Along suka. Kalau mama tak reti buat quilt, mama lapik dgn colar hard cloth (yg glue dia tu iron type), pastu mama letak backing material, pastu cantum kiri & bawah pun ok, tu yg paling simple. Cuba mama cari buku kat kedai yg jual quilt material ataupun at bookshop dekat bahagian jual imported magazines. Hope this simple tips can help.

    ReplyDelete
  16. salam mama,
    waaa... sedapnya ketam tu....
    mintak sepinggan boleh tak? hahaha
    suka sangat dg ketam pedas2.. :D

    ReplyDelete
  17. salam mama :) apa kabar ma?sedap masak lemak tu..shingga mjilat jari tmasuk 'jari2' ketam! :D

    ReplyDelete
  18. salam, saya nak cuba resepi ni. nak tanya skit kalau pakai serbuk kunyit instead of kunyit hidup boleh tak?

    ReplyDelete
  19. Waalaikumussalam Arief. Boleh aje digantikan kunyit hidup dengan kunyit serbuk.

    ReplyDelete
  20. menarik nyer lah tgk ketam masak lemak cili padi tuh .. lobster pon boleh buat tak ??

    http://lubuklobster.blogspot.com

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!