Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (114) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (119) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (54) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Wednesday, June 23, 2010

Japanese Style Sweet Bun Dough (Gert)

Thank you so much Gert!


Japanese Style Sweet Bun


JAPANESE-STYLE SWEET BUN DOUGH
Adapted from : Gert of My Kitchen Snippets
(Makes 16 buns )

Ingredients :

475g flour
35g milk powder
90g caster sugar
3/4 teaspoon salt
8g instant dry yeast
1 egg, lightly beaten
150ml (approx.) lukewarm water – adjust according
40g butter, cubed
4 tbsp Water Roux
1 egg + a bit of water (for egg wash the buns)

Method : (Bread Maker)

1. Pour water, water roux and salt into the bread maker pan. Add in egg. Top it with flour, milk powder, sugar and yeast.
2. Set the breadmaker to Dough function.
3. Once the dough is just combined, add in cubed butter and leave the Breadmaker to continue doing it's job. This process will take about 1 1/2 hour including prooving.
4. Divide the dough to 60g each. Shape into a ball.
5. Arrange the dough on a baking tray. Let it prove till double the size.
6. Egg wash the top sprinkle with coarse sugar. Bake in a preheated oven at 180 c for 25 minutes.

Have a nice day everyone!

19 comments:

  1. Salam mama! nak bwk balik bun tu 2 ketul cicah air kopi buat sahur besok pagi pulak ehehe... kita suke air milolah! :Djdnyer cicah ngan milo :D

    ReplyDelete
  2. ma...soft x? best x? nnti nak buat jugak la..pssst! sebenornyer respi ni dah copy tp tunggu turn bila kerajinan ade,,wakakka....

    ReplyDelete
  3. ma nyum nyum nyum kalau kena ngan kopi panaz ni

    ReplyDelete
  4. ala...sedap lembut gebu nih...nak jugak makan ngan sri kaya sedapp

    ReplyDelete
  5. wahh mama pun dah buat ya.. bak seketul.. cicah kopi O hehe

    ReplyDelete
  6. Salam Mama ku cayanggg...
    Mintak 2 ketuiiii...waaah dah buat gak eh..cedap la sangat ya Ma..hehe

    ReplyDelete
  7. salam rindu mama..

    wah..semuanya dah minta 2 ketui sorang untuk kita ada lagi tak..

    ReplyDelete
  8. ma, ni reply utk hati goreng jintan tu ya.. cuba ma kelar2 dulu hati sebelum gaul dgn bahan perap. insyaallah bila goreng tak meletop. tp jgn kelar sampai putus ya.. kang hancur lak :)tu pun salah satu arahan dlm resipi mat tu ma ... try la

    ReplyDelete
  9. mama mmg alwiz terbaik la. ahakss. kesur tgk ban tu... huhuhu.

    ReplyDelete
  10. kopi dah siap nihh..tunggu roti tak sampey2..sah2 pingsan tergolek atas tilam baru kan..kan..kan..hehehe..mati lah gua kejap lagi kena sental dengan cili...erkkk...

    ReplyDelete
  11. salam Mama, sihat ke tu? lama tak dgr khabar, cunye sweet bun mama tu, ros tak cuba lagi resepi ni, nnt nak try lah..teruja tgk mama punye roti...:)

    ReplyDelete
  12. assalamu'alaikum mama..roti ni dgn susu sejuk sedap!ramai dah bt sweet bun ni-bl plk nk mcuba...hr2 beli je :)

    ReplyDelete
  13. uihhh cun nya roti tu ;) kita dah lama tak meroti nih...bila nak start engine nih ;)

    ReplyDelete
  14. Salam mamaFami..Ya Allah..ke manalah mengilangnya kerajinan ku menguli roti.....kembalikan lah....Amin!

    Sementara Doa tu nak makbul..kita renung jer lah gambar roti tu lama-lama...!!

    ReplyDelete
  15. woo rajinnya meroti nih, mama...
    bagi2 ya.. kirim sampai seberang :D

    ReplyDelete
  16. salam ma..
    adusss camne leh ketinggalan loti nih! kompom dah abes! kene buat lg la jwbnyer!

    ReplyDelete
  17. ijayuji :
    Waalaikumussalam Ika... Eh, tak yah bawak baliklah... makan kat rumah ma je. Tu ha, air Milo pun ma dah siapkan kat tepi tu ha...berasap lagi. Ika ambil dan celup terus masuk molot je.... :D

    Jun :
    Ramai dah cuba dan rata-rata feedbacknya best... so, apa tunggu lagi... kayuh ler Jun!

    Chik Mimi :
    Tok sah kata kopi panaz... milo panaz, teh susu panas, susu panaz pun sedap tau. Cuma air panaz je tak berapa kick! Hehehe...

    izahdaut :
    Amboi, bukan main pandai lagi membegakan bun ni ye... mama suka makan dengan Delimas Sambal Ikan Bilis kering tu.. pergh... naik ketagih dibuatnya!

    K.Nor :
    Cukup ke seketul K.Nor? Ambillah lebih sket... *wink*

    Ummi :
    Waalaikumussalam Ummi. Ala, roti Ummi lagi debomb, wat pe mintak kita punya yang menggerutu ni. Buat malu je!

    Datin El :
    Waalaikumussalam Datin El... Tu la kan, semuanya dah ngecek seketul, dua ketul.. silap haribulan, tuan rumah, setengah ketul pun tak merasa nih! Hahahaha...

    K.Nor :
    Thanks for the reply ye K.Nor. Tapi kita kan, kalau beli ayam, kita punya ayat standard, apa tau.....Ayam seekor, tak mau kulit, tak mau kaki, tak mau kepala, tak mau dalam, potong kecik..... bih cemana tu? Dalam pun dah tak mau.... jawabnya, kita makan kat kedai je la! Hahaha...

    ummu_hanis :
    Tak jugak cikgu... ada kalanya terpeleot gak!

    Mat Gebu :
    Laa... lu tunggu wa punya roti ka Mat? Wa ingat lu tunggu lu punya amoi tak sampey sampey.....

    ros@JMc :
    Waalaikumussalam Ros. Alhamdulillah sihat. Wah taukey roti lom cuba resepi ni eh? Tak lama lagi, muncullah tu kat JM tu!

    Deliah's Deli :
    Waalaikumussalam Deliah. Mmm ye ke, dengan susu SEJUK? Are you sure? Lom ler pernah pulak cicah roti dengan minuman sejuk...

    fiza@tulip77 :
    Engine tengah nak panas tu... tak lama lagi, menderumlah tuuuu....

    Watierman, rmanbkr :
    Waalaikumussalam Watie.... moh cepat kita cari, ke manalah hilangnya kerajinan meroti si Watie ni.. cuba tengok kot terselit dalam lemari ke, kat laci tu ke... Ya Allah ya Tuhanku, Kau makbulkanlah doa rakan ku ini...amin....

    deeTha H :
    Bukan susah mana meroti ni Deetha... masuk je dalam bread maker...hahaha...

    hana :
    Waalaikumussalam Hana... cemanalah tak ketinggalan ke belakang, tapi ko tu dah meninggalkan ma di belakang sebab ko ni ala ala speedy gonzales....belesup je ke hadapan tanpa menoleh ke belakang! Tak terkejar dek mak ni ha... terkedek kedek ikut belakang Darwish! Hehehehe...

    ReplyDelete
  18. These would be great with a cup of tea right now :)

    ReplyDelete
  19. Cynthia :
    Can't agree more with you!

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!