Labels

A KEEPER (9) Advertisement (5) Airfryer (1) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (7) Bread (135) Brownies (15) Cakes (131) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (68) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (4) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Flashback (1) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (7) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (112) Lauk-pauk (129) MANUALS (2) Muffins (41) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (15) Phillips AirFryer (2) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (10) Ramblings (25) Rice n Noodles (60) Seafood (7) Snacks (37) Step-by-Step (15) Stories (14) Tag (9) Trips (12) Vegetables (7) Video (3) Western (15)

Search This Blog

Loading...

Monday, April 5, 2010

Gnocchi with Bolognaise Sauce



When Syahmi left with Iddin yesterday morning, and hubby as usual, as early as after Fajr prayers, I thought of lazying around, again! But then, I said to myself, enough is enough... mustn't be a lazy bum or I'll be tired the whole day. That explains the two entries on my blog, in one day!!! It's just out of the norm, for me that is! So, enjoy while it last! Hahaha......Then in the evening, I did some ironing. Oh how good it felt after a long time not doing it. I miss my iron and my ironing board! Did quite a bit and will continue ironing this evening too...

For my lunch yesterday, I tried this Potato Gnocchi recipe from Auntie Umi's Fotopage. Saw this recipe a long time ago, while I was still in Malawi. And only yesterday I managed to try it out. A bit tedious but worth taking the challenge as the taste is lovely if you're into Italian food. Thank you auntie for sharing this recipe with all of us...


Gnocchi

POTATO GNOCCHI WITH BOLOGNAISE SAUCE
Source : Auntie Umi

Ingredients for Gnocchi :

1 kg potatoes
30 g butter
2 cups plain flour
2 eggs beaten
Parmesan cheese - grated

Method :

1. Peel potatoes and diced. Boil in a covered pot till tender. Drain and mash until smooth.
2. Stir in butter, eggs and flour. Set aside to cool.
3. Turn the cooled dough onto floured surface and divide into two portions.
4. Roll the dough into along sausage shape. Cut to 1/2 inch size dough.
5. Press with the back of a fork to give it the traditional gnocchi pattern.
6. Bring water to boil in a large pot. Add gnocchi and cook till the pieces rise to the surface.
7. Using slotted spoon, drain the gnocchi. Place in the serving bowls.
8. Pour the sauce on top and sprinkle some freshly grated Parmesan Cheese. Enjoy.


Bolognaise Sauce

My Bolognaise Sauce

Olive oil
4 garlics ~ chopped
1 onion ~ diced
4 pieces beef burger ~ thawed and crumbled
2 large tomatoes ~ diced
Kimball Spagetti Sauce
Dried sweet basil
Red, yellow and green capsicum ~ diced
Sugar
Salt

Method :

1. Heat olive oil in a pot. Add chopped garlic and fry till golden brown.
2. Add in diced onion and still till translucent.
3. Add in beef burger and stir till half cooked.
4. Add in diced tomatoes. Stir and put on the pot's lid. Leave to cook.
5. Add in the Kimball Spagetti Sauce, salt, sugar, sweet basil and capsicums.
6. Let the sauce simmer for another 5 minutes, covered.
7. Remove from heat and ready to serve with gnocchi.


 Gnocchi with Bolognaise Sauce

For Auntie Umi's sauce recipe, please click here

Maz dropped by my place with these....


Thank you Maz for the lovely Tepung Bungkus. For the recipe, plese check Maz's Blog Ilhamdapur.


15 comments:

  1. Maaaaaaaaa...jerit lagi bdk ni ye..hihi..walala..cdpnye ma..anak2 kita smua skee..maknya cma dpt mkn sos je...mksih bnyk2 ma..tiap kli p rmah ma..msti ada buah tngan dri ma...sgan nk p slalu..tpi memang nk pgi slalu ponnn..muahhh..

    ReplyDelete
  2. nak sikit..nak sikit..sesuap pun jadilah....lepas kempunan..karoke tu pun tak terbuat lagi..

    ReplyDelete
  3. Mama,
    lama dok pendam nak buat Gnocchi ni tapi sebab sorang je nak makan so pending dulu.

    ReplyDelete
  4. Salam MamaFami..kita pun nak jugak....I am really into Italian Food....tapi Hubby tak suka....ni nak nganga sama dgn Kak Ina jugak ni!

    Maz dekat yer dengan rumah mamafami...syok juga yer..kunjung mengunjung!!

    ReplyDelete
  5. nmpk sodap la mende alah neh! nak sebut pong tergeliat lidah! hihihi... wahhhh ade jiran masak2 er! sonok btol dpt tuko2 mangkuk tingkat! sebelah umah ma ader kosong lg tak?? hihihi

    ReplyDelete
  6. salam mama.. lama dah tak singgah hehe.. sedap gnocchi tu, boleh la try buatkan utk hubby, dia suka western food

    ReplyDelete
  7. sedap nyer kak.. hermm blum try lagi tapi tgk pun dah meleleh dah nih.. heehhe

    ReplyDelete
  8. uhhhhh tgk je dah terasa rasa kat lidah ni...iskk mama ni, bikin hati terbakar nak masak skang gak.

    ReplyDelete
  9. Salam Mama ..

    Pernah makan sekali masa disinun dan masih terasa2 lagi kesedapannya .. texture mcm kepompong. Nak buat sendiri tapi tak berapa rajinlah pulak.

    ReplyDelete
  10. Mama, ooo ni la yg tnjuk kat YM td eh..alaaa, tinggal byk tu je ke..mana cukup ramai mintak tu Ma, abeh Ummi nak makan apa..? Pi buat lagi la Ma..

    ReplyDelete
  11. salam mamafami..

    nanti ambik award dari umah nenek ya

    ReplyDelete
  12. Salam mama...
    nak mkn gnochhi tu kt sini mesti besh! tepung bungkus tu my favorite..sedapnya!

    ReplyDelete
  13. Salam mama,
    Gnochhi tu makanan orang mana ye? kawan dari poland sorang pernah ajar masak macam ni... sedapnye nampak!

    ReplyDelete
  14. maz :
    Kalau anak-anak Maz suka, kenalah Maz buat sendiri ye. Guna 4 biji kentang je dah cukup untuk Maz sekeluarga.

    kak ina kl :
    Oh ala shiannya. Takkan sesuap je kak... Buatlah korokke tu, sedap tau. Pas tu senang pulak...

    hazila :
    Mama ni pun, makan sorang je sebenarnya. Hubby dan Syahmi tu tekak Melayu. Mama ni tekak seantero donia. Malas tu malas gak, tapi sebab dah lama pendam nak tahu rasa macam mana, buatlah juga sikit... sib baik Maz datang, bolehlah bagi dia sekali...

    Watierman, rmanbkr :
    Waalaikumussalam Watie. Nak nganga sama? Hihihi.. macam anak-anak burung la pulak...ahakss... Ha ah, rumah Maz tak jauh dari rumah ma...

    hana :
    Tu la pasal. Nak nyebutnya, sampai nyembor air lior! Hahaha.... Hana, sebelah rumah ma memang kosong. Tuan rumah baru je cat balik dan betulkan apa yang patut. Dia nak cari penyewa. Amacam, interested? Ala... tapi dok Jepun lagi best!

    Azie Ziedazzle :
    Waalaikumussalam Azie. Nanti buat ye, tapi renyah sket la nak prepare gnocchi tu. Sosnya. senang jek...

    nadja :
    Memang sedap tau...

    AbbotCottage :
    Sabar ye sabar... nanti masuk dapur, terus masak ye... biar tak hangit terbakar hati tu... hihii....

    somuffins :
    Waalaikumussalam. Betul tu, bentuk pun serupa kepompong... Nak buat sendiri, memang sedikit renyah, tapi sebab curious punya pasal, buat jugalah....

    Ummi :
    Ha ah, inilah yang Ummi kata pasembor Kodiang tu... hihi... kita tak gi Kodianglah, kita gi Itali lagi! Hahaha...

    SIREH JUNJUNG :
    Waalaikumussalam Nenek... menjunjung kasih, patik telah melaksanakannya. Terima kasih banyak ye Nek...

    E-na Zarina :
    Waalaikumussalam E-na. Sedap gak gnocchi ni. Tepung bungkus tu, kena rasa sendirilah baru tahu kesedapannya cemana... hehehe....

    Ijan :
    Waalaikumussalam Ijan... Gnocchi ni makanan Italian. Cemana kawan Poland tu ajar? Ijan experimentlah dulu, pas tu hantar report ye.... mesti best!

    ReplyDelete
  15. assalammualaikum mamafami...i miss u.lama tak lawat blog mama. selain bz...saja je tak mau lawat...bila lawat jadi cengini le plak...kelaparan. semua nampak sedap nyum nyum hahaha.

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!