Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (3) Apam (20) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (99) Lauk-pauk (117) MANUALS (2) Muffins (38) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (9) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Wednesday, March 24, 2010

Korokke (Meat Croquette)


My apologies to all my visitors for letting this blog go on silent mode for quite sometime. This time, I have a reason infact 2 reasonable reasons to give. Firstly, I find it hard to update during weekends especially when hubby is around because everywhere he goes, he wants me to accompany him, which I will gladly follow. And recently, he has the habit of asking me to go with him when he goes to the driving range to 'whack' a basketful of golf balls. Don't be surprised if all of a sudden, mama declares herself a golfer! Hahahaha... I don't think so! I think I'll stick to my hobby in the kitchen. But then again, when I see him whacking the balls, I feel like doing it as well, who knows it might help me let out the stress, if any.... hahaha...

Secondly, our modem went dead. There was a heavy rain with very very loud thunder and of course lightning. I guess the modem got struck by the lightning. The sound of the thunder was just deafening. In my mind, I was thinking, is this the end of the world? And guess what, Kak Ana thought the same. I had never experienced that situation before and was really scared! Not only me, but mak and Syahmi were scared too. The three of us just sat at the couch in the hall, far from the windows. The main power switch tripped and our fax machine went kaput!

Enough of the reasons, let's move on to my report. Last Sunday, I had tried this recipe which I came across at Lesley's Asian Kitchen. It looks simple and yummy that I just had to try it out myself. It was the right choice. It's simply delicious. Most enjoyed by my visitors and my children.To tell you frankly, I only managed to taste just half the Korokke. Please read and pronounce carefully...it is K.O.R.O.K.K.E and not KARAOKE or whatsoever ya... hahaha...
So Les, thank you so much for sharing the recipe. My apologies to you for altering your recipe, slightly, to suit my taste... and allow me to post the recipe here, to share with my visitors. Thank you so much.....

Korokke

KOROKKE (MEAT CROQUETTE)
Source : Lesley of Beachlovers

Ingredients :

500g potatoes ~ peeled,boiled and mashed
1/2 large onion ~ peeled and diced
1 stalk spring onion ~ washed and cut small
salt to taste
ground white pepper to taste
200g minced meat
5 pieces canned button mushroom ~ diced small
1 cup panko(Japanese bread crumb) ~ I used normal bread crumbs
1 egg ~ lightly beaten
1/2 cup rice flour
enough oil for frying


Korokke


Method :

1. Saute minced meat and onion in skillet for 5 minutes.
2. Place mashed potatoes in a large bowl.Combine salt, ground pepper,cooked minced meat, diced button mushrooms and spring onions together, mix well.
2. Shape potatoes mixture into small balls, slightly press the potatoe balls into a cylinder or disk shape. If the potatoes are too soft, place the shaped potatoes into fridge for 30 minutes or longer.
3. Roll shaped potato balls onto rice flour, then dip into egg mixture before coating with breadcrumbs.
4. Prepare fryer or deep skillet at medium heat with oil. Place the coated croquettes into the hot oil. Fry croquette both side until golden brown.
5. Remove the fried croquettes from fryer and place on kitchen towel to drain off the excess oil.
6. Serve warm as snack or with meal.


Korokke


11 comments:

  1. mama, wah bertukar umah yer, comel la umah kaler biru nihhh...

    terliur la tgk korokke tu, adoiiii, lmbt lg nak lunch nih....

    ReplyDelete
  2. mama, nak koronkke tu, sini menu tu, femes tau, ros je tak pernah buat heheehe, nak rasa mami nye dulu lah, btw mami n fam ily sihat?

    ReplyDelete
  3. maaa...bak mai 5 ktoi...kita lum srpan lgi ni...npak sdpnyeee...cicah nga thsnd island...

    ReplyDelete
  4. Salam Mamafami.....1st sorry tak sempat nak balas e-mail before bertolak ke KL hari tu....2nd...TQ for the invitation....Watie was at sister-in-law's place at EQuatorial Hotel KL, Bukit Mahkota & Klang...
    3rd...the menu looks great....surely need to try....one day....(lama lagi ke that one day?)....TQ for sharing!

    ReplyDelete
  5. macam biras kita lah, nak gi beli telur pun ajak isteri, hehe... comel tau!

    ReplyDelete
  6. Salam mama. Ingatkan saya je yg jadi mangsa bila husband gila pukul bola ni. Every weekend saya kena membontotinya ke driving range. Yg tensionnya, dengan saya sekali kena pukul bola.

    ReplyDelete
  7. dulu2 kita ikut jugak..satu gerombolan pegi driving range..tp kita mcm x sanggup lah nk hayun itu kayu..wahahhaa...x cukup kudrat, keh3..sbb dh bese ngan pergerakan ayu, bukak tutup oven, keh3..sabo j la..
    ma..nampak sedap lak korokke,,masuk list dulu tp kalu agak2 malas, kita bgtau ma..soh prepare yek, heheh

    ReplyDelete
  8. memang hilang stress dok pukoi bola tu tapi cheq berhenti main bila kulit cheq seropa itu kicap cap kipas udang...

    ReplyDelete
  9. salam mamafami...sekali-sekali tak apalah ikut kan..akak pun malas nak ikut hb akak main bowling..tak minat sebenarnya.

    nak cubalah croket ni..tenguk dulu ada stok daging ker idak..kalau tukar ke ayam leh tak.

    ReplyDelete
  10. inabu :
    Tq Inabu... nanti lunch makan lebih-lebih sket ye... hihi..

    ros@JMC :
    Sweet betullah Ros ni. Everytime singgah sini, mesti tanya mama dan family sihat dak. Sukanya...Alhamdulillah kami sihat-sihat je. Mama yang terlebih sihat kussmangat! Hihihi... Nanti Ros cuba try test buat Korokke ni sendiri ye. Senang ya amat... dah la tu, sedap bukan main!

    maz :
    Cemana nak bagi Maz 5 ketoi... ma pun dapat makan setengah ketoi je.. Yang lain dah all gone!

    Watierman, rmanbkr :
    Waalaikumussalam Watie.. Looks like you had a wonderful holiday ye. Alhamdulillah la. The chef needs a vacation too...nak recharge battery. Nanti akan keluarlah lagi resepi debomb ye...

    kucingorengemok :
    Psst samalah dengan hubby ma pun. Nak isi minyak pun mesti ajak teman. Kenkadang dia tak ajak, mama yang mengendeng nak ikut... hahahaha....

    hazila :
    Waalaikumussalam Hazila. Wah bestlah Hazila dapat pukul bola tu. Mama ni, adalah macam mengecek, tapi lom diberi peluang lagi. Agaknya, dia takut ma lagi terror dari dia kot! Hahaha....

    Jun :
    Hayun je Jun. Syok tuh... hilang segala stress! Tapi Jun tak ada stress, tok sahlah hayun ye... hahaha....

    Muna :
    Wah Muna terror main golf eh? Nanti ajarlah kita. Nanti kita cari batang-batang kayu yang ada rupa kayu golf, kita prektis dulu ye. Nak beli golf set, mahal ler, manalah kita ada duit. Nak kecek hubby, mesti dia tak bagi sebab nanti, kita lagi terror dari Paula Kramer favourite dia tu...hahahaha....

    kak ina kl :
    Waalaikumussalam Kak Ina sayang. Kak, ini dah bukan sekali sekala kak. Dah jadi routine plak. Kalau kita kata malas, nanti dia pujuk-pujuk... kita cair gak... hahaha.....
    Korokke tu, bleh aje diganti dengan daging ayam... cuba tau kak, sedap!

    ReplyDelete
  11. salam mamaFami,
    nak minta korroke tu... :D

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!