Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (123) Brownies (15) Cakes (119) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (121) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (25) Rice n Noodles (55) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (10) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Friday, January 29, 2010

Chocolate Waffles


Jumaah Mubarak to all. May Allah make all your efforts sincere, grace them with acceptance and reward you for all your good deeds in both worlds.

How would you feel when you see your dear husband and your kids really enjoying the meal that you've prepared with loads of love? Well, for me, when I look at the kids enjoying their meal, I felt overjoyed that all my time and effort didn't go to waste. And when looking at hubby enjoying his meal and at times even sipping the soup till the last drop, makes me feel touched and relieved dan yang sewaktu dengannya. I felt that I had done my duty as a wife. Huhuhuhu... here comes Mrs Sentimental huh. But honestly, that's how I felt. And if he had accompanied that gesture with words, like....sedapnyaaaaaa mama masak..... then I'm gone! Shot up to Cloud 14! Why 14, that's my birthdate! Hahahaha... As for the kids, they will always thank me after each meal. It's their habit. And Syahmi even has his own line of words that he'll say.....

...THANK YOU MAMA FOR YOUR LOVELY DELICIOUS SCRUMPTIOUS FOOOOOOD....

even if it's only just fried Ayamas Chicken and plain rice. That's how my boy is. As for my girl, she compliments me more by gesture. If I see her kept going to the kitchen to dig for more food, then I'll give myself the credit! Hahaha.... I'd rather not ask, because then, she'll say..

... IT'S OK OK LAA....

and if she can't stop eating, then she'll blame me for making her fat! Ada patut ke? Hahaha....

Anyway, all that adds to the lovely part of MamaFaMi's life..... Alhamdulillah.....

Oki doki, recipe to share today is this Chocolate Waffle that I made last Monday. Served to the tuition teacher and Iddin, Syahmi's best friend who joined the class recently. Thank you to Laura of Real Mom Kitchen for sharing the recipe with all of us...



CHOCOLATE WAFFLES
Source : Laura

1 1/4 cup flour
2 tsp. baking powder
1/2 tsp. salt
5 Tbsp. sugar
1/4 cup cocoa powder
1 cup milk
2 eggs, separated
1/4 cup oil
1/4 tsp. vanilla

Beat egg whites until soft peaks for, set aside. Sift all dry ingredients together (or whisk them together). Beat egg yolk in another bowl for 1 minute, then mix in milk, oil, and vanilla. Combine the dry ingredients with the milk mixture. Stir only until blended. Fold in egg whites. Cook in waffle iron. This will make 4 Belgian waffles. I also have a Mickey Mouse waffle iron and I can get 9 waffles from there.

Besides the tart casings, I had a few orders for cupcakes as well. Thank you to Nora and Sal for trusting me with the cupcakes though I am just an amateur trying to act clever... hahaha... at least, I ACTED huh MrsJ? Kih kih kih.... jangan mare aaa, nanti kena jual!!!

Nora's.....


Sal's......


Have a nice and safe weekend everybody!

10 comments:

  1. At the risk of sounding like a broken record..... your cupcakes memang tersangat-la cantek....

    ReplyDelete
  2. Salam mama!!! lamaaaaaa sgt kita dah wat waffle :D tersimpan jer WM tu kat gobok atas laks tuuu tu yg payah nak jumpa atau buat tu :D

    ReplyDelete
  3. Salam MamaFami..tangan mu yang seni adalah anugerah darinya....Aku juga ingin memiliki kemahiran mu itu....moga Allah memakbulkan doaku ini...Amin!!!Your cooking simply amaze me!!!

    ReplyDelete
  4. Salam mama..
    Keep up d good work mama.. Selamat berhari minggu!!

    ReplyDelete
  5. Cantik mcm tu punnnn mama kat masih di tahap amatur !!!...Huuuuu..nampaknya standard mama utk diri sendirinya ni terlalu tinggi.

    Kalau Mama dah pro...mesti gila2 punya cantik deco mama ekkk... :-)

    Waffle biasa dah..kini waffle coklat pulak...bila pulak mama nak buat colouful waffle ??? ( Saja lah kita ni nak chelen mama.... )

    Re : "Rete karun" tu jgn simpan lelama, nnt beranak pinak pulak...

    ReplyDelete
  6. salam hujung minggu mama...tidak dinafikan, menarik cc mama...simple but nice...suker tgk tau...

    waffle resipi ni bila dah sejuk, lembik tak ma?banyak2 (taklah banyak sangat hehehee) resipi wafle yg saya dah buat, semuanya lembik biler dah sejuk.tak dapat sambutan dari anak2 & saya sendiri.huk!

    ReplyDelete
  7. betul mama! my boy tu pun mcm tu gak..akan xpress thank you for cooking bla bla and the girl tu! tp klu mummy tak masak means mummy tak da mood so ok mkn mamak kali ni! yr cc mmg cool skrng ni but me malas dah nak main dgn krim! ha ha

    ReplyDelete
  8. Salam Mama,

    Suke betul tengok cup cakes mama.. semua comel2 deco nye... :)

    ReplyDelete
  9. eh!! laaaaaaa... baru nmpk waffle coklat ada kat sini! lenkali nk try resepi yg nih plak lah!
    huhuhuuu macam tuh cantik terletak mama kata masih amatur?? klu kiter punyer tuh tahap apa gaknyer erk?? alerr malu maluu... huhuhu

    ReplyDelete
  10. Muna :
    Thank you thank you... huhu.... I am flattered.

    ijayuji :
    Waalaikumussalam Ika. Nanti bila rajin, gi kais balik ye kat mana waffle maker tu menyorok ye...

    Watierman, rmanbkr :
    Waalaikumussalam Watie... Alhamdulillah terhadap kurniaan Illahi. Watie pun apa kurangnya. Tengok sajalah hasil lapisan demi lapisan kek yang berwarna warni yang Watie hasilkan. I envy your kesabaran. Myself, ikut angin...kalau rajin, sabarlah, kalau tak rajin.... nak selapis pun tak kuasa! Hahaha...

    ziedazzle :
    Waalaikumussalam Zie... Thanks for your kind words...

    Rinnchan :
    Cantik tu rasanya okaylah kot, tapi ye lah, kalau tengok sifu sifu ni punya, rasa macam baru masuk darjah satu je kita punya hasil. Hehe...tapi kita okaylah dengan apa yang kita hasilkan. Lom sempat jadi pro, rasanya pencen dah...hahaha.....

    Mmm colorful waffle eh... ye lah, why not I think of that before... nanti kita cuba try test uji kaji eh...

    Re : 'Rete karun' tu kalau beranak pinak lagi bagus, leh jual dapat duit... pas tu beli benda lain plak dan terus peram lagi... ahakss....

    Fiza Nordin :
    Waalaikumussalam Fiza. Waffle ni lembutlah bila dah sejuk. Ada ke waffle yang kekal garing ye? Tak tahulah pulak....

    mysarahakim :
    Alhamdulillah at least the kids know how to appreciate our effort kan..... Eh, kenapa dah pencen main icing?

    blogresipi.com :
    Waalaikumussalam.... suka ye...terima kasihlah. Kembang hati ni mendengarnya....

    hana :
    Hana punya waffle coklat siap ada penyeri... ichigo.. mana aci. Ma malas nak gi kedai beli ichigo.. tu yang main conteng cooking chocolate je. Nak letak icecream pun tak kuasa! Hahaha...

    Ala Hana tu cakap je, dia lom cuba try test deco cuppies lagi... Cuba kalau Hana buat, mesti bernanah mata ni tengok! Cantik bebenor!

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!