Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (3) Apam (20) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (99) Lauk-pauk (117) MANUALS (2) Muffins (38) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (9) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Monday, November 9, 2009

Roti Srikaya (Ayin Yin)


Mmmmm....nothing actually pops in my head till now, so I think, there'll be no blaberring from me today. We'll go straight to the recipe that I've tried yesterday. Found this recipe while blog hopping and fell in love with it the moment I set eyes on the bread photo. Me and breads...hahaha... I just can't resist. Thank you so much Ayin for this lovely bread recipe that you've posted in your blog MANIS MANIS . Allow me to re-post the recipe here so that many others can try out this lovely recipe.



SRIKAYA BREAD
Source : Ayin Yin

Ingredients :

*195 g high protein flour
* 90 g low protein flour (* I just used 285g multipurpose flour)
12 g milk powder
6 g instant dry yeast
1/2 teaspoon bread improver
65 g fresh milk
1/2 teaspoon salt
30 g caster sugar
60 g egg
75g water roux
45 g butter
enough srikaya

Custard recipe :

3/4 cup fresh milk
2 tablespoons custard powder
2 tablespoons caster sugar
1 teaspoon butter
1/2 teaspoon vanilla essence

Method :

CREAM CUSTARD - Mix well fresh milk, custard powder and sugar using a whisk. Place on low heat and continue stirring till the mixture thickens. Remove from heat and add in butter and vanilla essence. Continue whisking till well mixed. Leave to cool and pour into a piping bag. Set aside.

BUNS : (Breadmaker method)

1. Pour fresh milk into the breadmaker pan. Add in salt, sugar, egg and water roux.
2. Top it with sifted flour, milk powder, dry yeast and bread improver.
3. Set the Breadmaker to Dough function.
4. Once the dough is just combined, add in butter and leave the Breadmaker to continue doing it's job. This process will take about 1 1/2 hour including prooving.
5. Remove dough from BM and punch down to release the air. Cut the dough 60g portion each. Make into round balls and leave to rest for 15 minutes.
6. Flatten the balls and spoon the filling in the middle. Cover the filling with dough and arrange in a well greased baking tin.
7. Leave to proof till double the size.
8. Pipe the cream custard on top. Sprinkle with a bit of water.
9. Bake in a preheated oven at 180 C for 25 to 30 minutes.
10. Remove from the oven and brush with a bit of butter to give it a shiny look.




Have a good week everyone!

15 comments:

  1. Salam mama!! ooowwwhhhh..itu kegunaanyer ya, senag laks tu nak buat mcm nak buat roti jugaklah hari ni tunggu ptg2 sikit kalau rajin hihihi...lama tak mkn roti! sedap ni kaya2 :D

    ReplyDelete
  2. salam mama...2/3 arini terasa2 nak meroti tp malas la pulak...teruk betullah kalau dah kene virus ni...moga2 tgk roti mama ni terujalah semangat nak meroti tu kang... eheheee

    ReplyDelete
  3. ermmm.. geram tengok roti mama nih..rasa nak merotiiiii jer..water roux tu penting gak la kan dlm resipi bun tu.. masuk list.. masuk list... :)

    ReplyDelete
  4. aiyokkkkkk...............terliur tul tgk roti kaya tu..
    sebijik mcm kat kedai...
    ee...mcm x pandai jer buat..hehehe

    ReplyDelete
  5. salam mama...
    pebar? wahhh mama tayang roti sekaya.. :-P bikin org gatai tgn jek ngn uli roti pepagi buta ni LOL
    nway thanks ma sudi gak sms n tinggal jejak kt fp shima...rindu bebenor ngan ma n kengkwn siber...rindu nk pegang periuk belanga tp apakan daya sejak ada bb kicik ni lgsung kelam kabut idup dibuatnya...huhuuu sori sgt aritu tersilap bg date kelahiran elmyra..sbn dia lahir 21hb bkn 23hb hehehee

    ReplyDelete
  6. Hello MamaFami, wow! Looks really fantastic. I think 4 pieces will do nicely for me, with iced coffee, ha ha.
    Ada lagi ke?
    You are good, MamaFami....outstanding!
    Have a nice day, Lee.

    ReplyDelete
  7. eeee...rasa nak cucuk je roti ma...sbb ma pun suka cucuk muffin kita..hehehe

    ReplyDelete
  8. ijayuji :
    Waalaikumussalam Ika. Ha ah, senang je buat roti ni kalau ada breadmaker, especially bagi orang -orang yang 'rajin' macam mama ni... hehehe... cebur je dalam pan, biar BM tolong bereskan...

    Fiza Nordin :
    Waalaikumussalam Fiza. Virus 'kurang rajin' ni kalau kena, memang buruk betul tingkah lakunya. Hahaha... Nanti mama pos lagi satu entry roti, kasi lagi kuat keterujaan mu itewww... hehehe...

    K.Nor :
    Sabor K.Nor saborrr.... Nanti K.Nor kalau buat mesti lagi debomb ropa rotinya. Ha ah, it seems, water roux ni yang buat roti tu springy and I think it's true. My next experiment pun ada guna water roux and I tell youuuuu... the outcome is soooooooo very nice! The recipe is definately a keeper. What recipe? Tungguuuuu..... hehehe...

    sumijelly :
    Saper kata Sumijelly tak pandai wat roti... lom terai lom tahu tauuuu... kot ada sentuhan magic, nanti roti jadi laaaaagi shantik!

    shima :
    Waalaikumussalam Shima... Sihat dah ke? Mama alhamdulillah sihat-sihat je. Ala, Shima rehatlah dulu, kasi kumpul segala tenaga dulu. Nanti kalau dah kuat dan lepas pantang, bolehlah pulun buat experiment kat dapur, provided si kecik tu kasi tidur nyenyak dulu ler... hehehe...

    Uncle Lee :
    Hi Uncle Lee. The taste is lovely as well. Wah, kalau dah makan 4 pieces, then can skip dinner la. Hahaha... Mmm I think, if I go anywhere and if I see iced coffee, mesti ingat kat you la... Take care!

    ♥peachkins♥ :
    Very true....

    maklang azie :
    Ehhhh janganlah cucuk roti mama tu... nanti dia melatah, saper yang susah? Mamaaaa gak yang susah... hihihi... manalah tak nak cucuk muffin Mak Lang...dia menggelembung tak hengat!!!

    ReplyDelete
  9. Hi MamaFami, ya la, saya habit, pagi malam, Summer, Winter minum iced coffee....
    Maxwell House deep roast coffee.
    Have a nice day, lee.

    ReplyDelete
  10. Hai mama fami,ayin datang berkunjung nih.rotinya cantik deh dan rapi buatannya.

    ReplyDelete
  11. itu macam ka..sama x function dgn bread improver ma? huhu..tgk blog ma terkinja2 nk buat..balik umah terkinja2 nak titun..camno tu? hahaha..
    -nabialishad

    ReplyDelete
  12. n33ma :
    Thanks for your kind words.

    Uncle Lee :
    Hi Uncle Lee... very susah nak get rid of that habit kan? Tapi tak apalah, that habit is not against the law, then it's finelah... hahahaha.... You keep well Uncle Lee....

    ayin :
    Hai Ayinnnnn!!!! Sudi juga Ayin datang berkunjung ke 'rumah' mama ya. Terima kasih kerana berkongsi resepi-resepi yang enak banget. Mama akan update lagi satu resepi yang telah mama coba dari dapur Ayin....

    -nabialishad :
    Lawaklah Intan.... kalau dah terkinja-kinja nak titun tu, agak-agak leh lelap lagi ke? Dah segar terkinja-kinja... cemana tuh?

    ReplyDelete
  13. hye just wanna ask u em is it okay if im nt using tht water roux to make this bread?

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!