Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (122) Brownies (15) Cakes (118) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (121) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (25) Rice n Noodles (54) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (10) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Monday, October 26, 2009

Our menu.... Sambal Udang

These were our menu for today...


SAMBAL UDANG

Ingredients :

4 tablespoons cili paste
4 shallots ~ pounded
1 onion ~ sliced
2 tablespoons tamarind juice
1/2 cup fresh milk or coconut milk
salt to taste
zeal ~ optional
prawns
oil

Method :
1. Heat oil and add the chillie paste. Fry till fragrant.
2. Add in the pounded shallots. Stir well.
3. Add in the tamarind juice.
4. Put in the prawns, fresh milk or coconut milk, salt and zeal. Mix well.
5. Put in the sliced onion and remove from heat.





Q : Why no stories today mama?
A : Mama is tired dear... and it's past my bedtime... good nite everyone...

18 comments:

  1. Dah pagi mama.... dah hilang penat,
    Tgk menu lauk2 tu walaupun simple..tp..tu laa...yg sedap

    ReplyDelete
  2. salam mama..sodap nyer tgk lauk2 tuh ini membuatkan perut kOi dh bergoyang dangdut ne...tapi sy dh kurang kan pemgambilan kobis dgn sardin tuh sb xelok sgt tuk kesihatan kita...

    ReplyDelete
  3. dabomb le menu mama ni...seme tu zana suka. lenkali mai bangi bawa semangkuk yek kik kik kik.

    ReplyDelete
  4. dear mama,
    tak cerita pun tak pa asal ada n3. yelah kekadang tak larat nak 'pot-pet-pot-pet' kan

    ReplyDelete
  5. mama makaceh bebyk sb sudi jengah blog kOi..terharu taw..owg yg glemer cm mama sudi tgk blog koi..thanx 4 ur advise...kOi mmg xtaw betoi2 pasal koko ne...hehehehe..pehtu mmg xterpk pon nk gunakan aluminium foil tuh..xpe next tyme ley ar beli kekeke..sok kOi msuk kn 1 lg resepi yg kOi amik dari blog mama, jgn lupa tgk taw sb nk komen dari owg yg pernah uat ne...

    ReplyDelete
  6. hmmm...hari ni masuk x hepi la,senyap sunyi je..esok pulak ya?

    ReplyDelete
  7. adoi, lapar balik. Dah malam ni. menggigau la kita malam ni.

    ReplyDelete
  8. Hello,
    It sounds delicious. Yummy !
    In the meantime, you could visit www.domo-sudoku.com to play free games after lunch :)
    Cheers

    ReplyDelete
  9. mama, sedapnya tgk sambal udang tu, seriously, klu nabu wat nampak biasa sgt2...bleh tak mama bg resepi yg nampak menarik camtu?mama bg bila mama free nti yer...hrp sgt dpt resepi mama nti yer...

    ReplyDelete
  10. Kmal :
    Yang simple tu yang sedap sebab tak penat masak...

    aroha mizwa :
    Waalaikumussalam kOi. Goyang dangdut okay lagi kOi...masih boleh diselamatkan, jangan dia goyang rock and roll je...tu dah parah tu....

    zanaz :
    Lor, semangkuk je Zanaz? Cukup ke?

    makcikkantin :
    Betul tu Makcikkantin... at times, senyap itu lebih baik kan... hehehe.. sib baik ada tukang sokong...

    Ruziawati Bukhari :
    Mmmmm..... nak cakap apa eh? Takkan nak cakap, ha ah sedap.. nanti orang kata masuk bakul angkat sendiri lak...hehehe

    aroha mizwa :
    Sama-sama kOi. Eshhh manalah mama ni glamer nya. Biasa biasa je... Teruskan berexperiment ye...

    MAK TEH :
    Ala...shakali shakali nak sunyi, kira halallah Mak Teh... sat gi ada lak yang meluat mama ni asik pot pet pot pet ja....

    geraugebang :
    Hihihi... ngigau tak? Jangan ngigau jalan ke dapur makan nasi, sudah!

    carolina :
    Thanks.... I love Sudoku

    inabu :
    Inabu, mama tak leh masuk blog kamu la.... resepi dah mama tepek ye... sempoi ja...

    ReplyDelete
  11. lama x makan sardin ngan nasi..dok mkn sardine roll jek..tumpang mkn kt umah mama? bolehhhhhhhhhh kannnnnnnnn? hee

    ReplyDelete
  12. Jun :
    Meh meh makan kat rumah ma. Kalau takat kepingin sadin je sebagai lauk, no problem. Tapi kalau suruh wat ayam golek ke steak bbq ke, alamak......

    ReplyDelete
  13. takde citer pun mleleh gaks air liur kita ma!

    ReplyDelete
  14. mama, nabu dah invite mama ke blog nabu, aritu ada org kacau blog tu pasal tu nabu dah closed reader, juz utk invited person je, tp mmg dah invite mama, email ke gmail tu...tp xpe, nabu invite skali lg, skarang gak invite, hehe!!!

    ReplyDelete
  15. wooopppsss, nabu dah check kat dashboard, mama dah accept invitation tu, means mama bleh masuk blog nabu tu, login pakai akaun gmail tu je...welcome back to my blog yer mama...selamat memasak sodap2 :)

    ReplyDelete
  16. kuchai :
    Cepat Kuchai, amek tisu lap... nanti banjir, saper susah....Kuchaaaiiii gak yang susah...

    inabu :
    Ha ah, Inabu dah invite. Tapi yang ma kata tak leh bukak tu pasal, bila click nama Inabu ni, dia kata tak leh access. Sebenarnya mama lupa Inabu punya URL blog la...

    inabu :
    Dah boleh dah....

    ReplyDelete
  17. Very effective piece of writing, thanks for your post.
    Amherstburg homes

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!