Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (3) Apam (20) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (99) Lauk-pauk (117) MANUALS (2) Muffins (38) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (9) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Monday, July 6, 2009

Rich Chocolate Moist Cake (Zack)


I didn't realise that I am that daring courageous! I bravely accepted another challenge from my sifoo Kak Liza . We were chatting on Yahoo Messenger when she asked me if I could bake for her a chocolate cake to be delivered to her son in Shah Alam, as a surprise birthday cake for her daughter Azlina. I have doubt at first, as I have never before successfully decorate a cake with chocolate ganache. But then, I said to myself, if I don't try it now, when will I try it then? And if I don't dare to try, how am I supposed to know that I am capable or not! What's more, I mustn't let all the tips that Ana had kindly taught me, go to waste! On top of that, the cake that Kak Liza requested came from a well known sifoo in baking, non other than RinnChan who took the recipe from a talented lady in baking, Zack aka Mrs Zairul in Japan. As you can see read, all the names mentioned above are all BIG names in this baking world. That means, the recipe should be nice, insyaAllah. I will bake another cake for us to taste... when? Don't ask....


Anyway, thanks to....
~ Kak Liza for trusting me with this order
~ Ana, for coaching me with the ganache
~ Zack, for discovering the recipe and sharing it with us
~ Rinn, for promoting the recipe and for making me suffer to see the glossy look of her chocolate cake!

And presenting to you....my almost successful chocolate moist cake with chocolate ganache... hahaha...



RICH CHOCOLATE MOIST CAKE
Source :
Zack aka Mrs Zairul

Ingredients A :

170gm butter
300gm castor sugar
3 eggs

Ingredients B :

2 teaspoons Nescafe granules
1 tablespoon lukewarm water
1 teaspoon Vanilla essence
1 teaspoon Chocolate emulco

Ingredients C :

225gm flour
65gm cocoa powder
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon bicarbonate soda
1 1/2 teaspoons baking powder

180ml chilled water from the refrigerator


Method :

1. Beat butter and sugar on high speed till light.
2. Add eggs, one at a time and continue beating.
3. Mix well ingredients B and pour a little at a time into the batter. Beat a few minutes more.
4. Sift ingredients C. Cut and fold ingredients C into the batter alternately with chilled water, starting and ending with flour.
5. Grease a 9 inch round tin or lined it with greaseproof paper. Pour the batter into the tin and bake in a preheated oven at 175 C for 40 minutes or till done.

TOPPING

1 can condensed milk
90gm cocoa powder
100ml corn oil or melted butter
1 teaspoon Vanilla Essence

In a small pot on slow fire, heat the milk (make sure the milk doesn't get burnt!). Add in sifted cocoa powder and stir to mix. Add in vanilla essence and corn oil/melted butter. Stir to mix well and shiny, about 5 minutes. Once lukewarm, pour onto the cooled cake and decorate as you wish.



The following recipe, in Bahasa Malaysia was copied and pasted from Rinn's Fotopage. Halal yek!

RICH CHOCOLATE MOIST CAKE

Bahan-bahan :

BAHAN A:
170gm butter
300gm gula castor
3 biji telur

BAHAN B :
2 tsp serbuk nescafe segera
1 tbs air suam
1 tsp esen vanilla
1 tsp choc emulco

BAHAN C :
225gm tepung gandum
65gm serbuk koko
1/2 tsp garam halus
1 tsp soda bicarbonate
1 1/2 tsp baking powder

180ml air sejuk dari petiais

CARA-CARA:
1. Gunakan mixer dengan kelajuan tinggi, putar Bahan A sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu demi satu dan terus putar.
3. Campur sebati semua bahan B dan titiskan ke adunan butter tadi. Putar seketika dan hentikan putaran.
4. Ayak Bahan C. Masukkan berselang-seli dengan air sejuk bermula dengan tepung dan berakhir dengan tepung. Gunakan spatula untuk mengkaup balik adunan. Jangan putar.
5. Alas dan gris loyang bulat 9". Bakar pada suhu 175 darj cel selama 40min atau sehingga kek masak.

TOPPING
1 tin susu pekat
90gm serbuk koko
100ml minyak jagung atau butter cair
1 tsp esen vanilla

Di dalam periuk, panaskan susu sebentar. Ayakkan serbuk koko ke dalam susu, terus kacau rata. Masukkan minyak/butter cair dan vanilla. Kacau sehingga rata dan berkilat, lebihkurang 5 minit. Biarkan suam baru tuang atas kek yang telah sejuk. Hias ikut suka.




43 comments:

  1. wowwwwwwwwwwwww!!thats a beauty!

    ReplyDelete
  2. huwaaaaaa tk bleh tahan nengok kek cekelattttt!

    ReplyDelete
  3. Salam MamaFami..
    Firts of all many thanks to U atas sudinya membuatkan surprise besdey kek untuk my only doter..
    Azlina was so happy n x sabar nak makan kek tu masa Azlan amik gambo malam tadi masa depa dinner..n she said the cake so yummy sampaikan dia tak heran ngan nasi goreng yang dia order tu..
    n she said u r so creative to deco the cake such a lovely look..n the other hand dia cakap..sayangnya nak potong but after all she ngap 2 coklat ferraro rocher tu ..means dia makan mmg banyak portion..sib baik dia kurus..
    cuma mak dia jer yang telan ayo lior depan tenet/pc tengukkan keindahan hasil tangan Mama..
    sekali lagi terimakasih yang tak terhingga kerana sudi membuatkan surprise cake for my doter..

    ReplyDelete
  4. mmg npk sodap....pandainya deko mama nie...nanti kita gi KL nak oder dgn mama la...boleh?...hehehe

    ReplyDelete
  5. my mouth is watering juts by looking at that cake!

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum, terima kasih byk2 for a yummy birthday cake..sdapnye my housemates also ate a lot. sy siap bawak bekal pegi praktikal sbb xsabar nk tunggu balik praktikal to continue eating the cake.
    tqvm again and keep on baking..=)

    ReplyDelete
  7. feezo o(*.*) :
    *wink* *wink* Nanti kalau acik gi rumah Ijah, kalau baik punya planning, acik watkan Ijah plak eh....

    n33ma :
    Thanks dear.

    hana :
    Sabor Hana....saborrrrr......

    hanieliza :
    Waalaikumussalam kak. Terima kasih kerana menaruh kepercayaan kepada kita untuk menyediakan kek buat anak dara akak. Ketaq lutut gak tu, tapi ku gagahkan jua... wah! Lega selega leganya kita bila baca feedback dari akak. Tak sia sia mamafami menyahut cabaran. Hehehe... Nantilah kak, kalau ada rezeki, kita buatkan akak pulak la ye.... Hmmm Azlina pun satu, pi oder nasi goreng, tu sebab dia tak heran. Cuba kalau dia order Kenny Rogers, mau dia tak nampak kek kita tu! Hahahaha....

    Ana :
    Aik... terlepas masuk sini nampak! *wink* Alamak, Ana ni nak 'oder' dari ma pasal nak test mama ye... tengok pass ke fail ni!

    ♥peachkins♥ :
    Got get some tissue or towel before you wet your keyboards dear... hahahaha... just kidding!

    Kacip_Fatimah :
    Berapa nak bayar? Mama kira jam ni... Muahahahahaha....

    Azlina :
    Waalaikumussalam. Here comes the sweet birthday girl. Gembiranya mama membaca feedback dari Lina. Syukur alhamdulillah lulus mutu Sirim! Maklumlah mak Lina tu bukan calang-calang orang. Mama ni dahlah tak pandai mana, tapi mama redah je... Terima kasih ye Lina sebab sudi beri feedback kat mama... Enjoy your cake my dear!

    ReplyDelete
  8. sgt cantik mama!!!! i like the way u deco this cake!!! wow

    ReplyDelete
  9. Mama, waaahhhh bertuah Nurul Azlina tu bila k.Liza komplot dengan Mama eh..dpt kek yang cantik dan tengok pun sodap giloss..terliur...haiyoooo...x tahan..Nanti bila2..boleh la buka kaunter komplot untuk Ummi jgk eh..x kira, nk jugak..bila2 laaa eh! :D

    ReplyDelete
  10. owhh...owhh...sangat terliur nih!

    ReplyDelete
  11. salam mamafami,
    been a silent reader, tapi kali ni , singgah and want to say something...cantiknyer kek cokelat di deco sebegitu rupa...sungguh mengancam...

    ReplyDelete
  12. RaNi :
    Kek RaNi lagi cantik dan kemas. Ralit mama bila browse blog RaNi tau... andainya daku berupaya melakukan sebegitu, alangkah bahagianya.

    Ummi :
    Mmm kaunter komplot? Mama komplot dengan Ummi, ma oder kek dari Ummi untuk mama, bley macam tu? Ahakss.. Ala Ummi, deco ma tu sempoi sempoi je... kalau sifu sifu ni buat, sebelah mata je... mama buat, kalau ada 4 mata, 4, 4 pun guna.. kalau ada yang spare, itu pun angkut sekali! Hahahaha....

    tunfrida :
    Sabar.... sabarrrrr..... bawak bertenang......

    cekmekzue :
    Waalaikumussalam cekmekzue! Great to have you on board. Ooo selalu dok intai-intai je ye... lain kali, masuklah ye, buat cam rumah orang... hehehe.. gurau je. Thanks for your kind words. Alhamdulillah itu je la yang termampu dihasilkan. Sib baik approved! Hehehe

    ReplyDelete
  13. wawiiiiiiiiiii.............canteknya kek yg mama buat ni...saya nak try buatla..siap copy paste resepi lagi..hehehehe.... nampak cam sonang jek... :D

    ReplyDelete
  14. amboiii glamernya cmc mama ni...ni le resipi cmc yg zana guna selama ni. dah bertahun dok gunapakai...memang sedap...makin lama makin moist. seme customer suka. letak cheese filling pun sedap mama esp cuppies...cuba le...

    ReplyDelete
  15. Wahh mama..cantiknyer mama decorate!!! sedapnyer kek coklat..always my favourite..yummy!..;)

    ReplyDelete
  16. fuyoooooooooooo.....kalo tgn dah seni tu, pestime pun mcm dah bertime3...heheheheh
    caya la ma...malu lak daku menayang deco kek yg ala2 tu...ekekkekek

    ReplyDelete
  17. hadoi...sgt rich kek mama nih..hihihi sy sgt teringin nak buat tuk mkn sendri...ngadap tb..kahh bole gitu

    ReplyDelete
  18. mama, WOW this is a very nice decor. TERsangatlah cantik. syabas

    ReplyDelete
  19. Salam ziarah...jumpa mamanya blog ni sbb mama komen on my fotopages abt Genting else x ketemu la kita...anyway syukur dapat kenal dgn mama yg kreatif ni..nanti bole la kita order kek2 yg cantik2 bangat ni...my mouth osso watering lorrr...

    ReplyDelete
  20. yummy....sdapnyerr....peberetku lak tu kek2 coklat nie....

    ReplyDelete
  21. ummu_hanis :
    Mama pun tak dapat rasa, cemana nak bagi kat ummu_hanis! Hehehe... tunggu buat lain ler...

    ♥ aimi @ kamalina ♥ :
    Tq Aimi... ini je la yang termampu. Nanti Aimi buat dan rasa ye... kalau sedap, habaq mai no... Lagi baik kalau kirim sekali kek nya kat ma.. baru afdal! Hahaha

    zanaz :
    Oh ye ke...thanks for the idea ye Zana...Nanti mama cuba try test boh cheese filling lak... Tapi cheese tu nak wat cemana ye?

    eiyda :
    Terima kasih Eiyda...

    Jasmeen :
    Ahakss... kelakarlah Meen. Macam dah bertime2 eh? Ala, ini je la yang old timer ni reti buat!

    kucingorengemok :
    Betul betul betul

    Bibu :
    Wah, lom buat lagi dah tahu cemana cara nak menikmatinya ye... bagus tu!

    makcikkantin :
    Terima kasih makcikkantin... Ini yang buatkan semangat lebih gagah perkasa ni... hehehe...

    Chef Wan Ahmad :
    Salam. Terima kasih Chef kerana sudi melawat blog mama yang tak seberapanya ini ye...

    Oja :
    Terima kasih Oja kerana sudi buat kunjungan balas ye.

    nurul :
    Wah...chocoholic ye? Mama ni suka buat kek coklat tapi makannya, idaklah sangat.

    ReplyDelete
  22. fuhhhhhh meriah dengan coklat.....

    ReplyDelete
  23. ok i will ask ma tapi jgn lupa tauu habaq kat kita ehehehhe

    ReplyDelete
  24. Yeayyyy...... Komplot ibu-ibu paling berjaya abad ini !!!! Tak sia-sia promo ya. Isshhh mama ni...deco tu kira dah sebaris dengan yg dalam petikaca kat kedai kek tau. Kalau Rinn, kek guna ganache ni laaaaa lebih mudah dari nak meng'icing'. Rasa mcm berabad nak bagi licin..tak kuasa kita.
    Bravo! Bravo!.... Nanti Rinn ghosek-ghosek lagi resipi lain.

    ReplyDelete
  25. salam mamaaaaaaaa...nk gak kek cekelatmu yg indah rupawan itu..pasti rasanye lg hebat kan!!!ish.ish.ish..perghhhhh!!!

    ReplyDelete
  26. salam perkenalan mama,
    saya sker sgt baca blog mama.. masakan mama mmg best2 la.. terliur nyer saya..
    saya add mama dlm blog saya ye =p..

    ReplyDelete
  27. Mama...ur cake soo gojes u..and sexy sungguh....menggugat keimanan gitu...ala2 hotel 5 bintang punya standard....ni kata ikhlas, bukan saja nak ambik hati mama....jeless tau i...hehehe...

    ReplyDelete
  28. Haniss :
    Dah permintaannya sebegitu...

    kucai :
    Mmmmmm....

    rinnchan :
    Hua hua hua... ada award tak untuk kejayaan komplot ni? Hehehe... Aduhai Rinn, ngeri je bila orang cakap sebaris dengan yg dalam petikaca tu wei... Kita leh geng la Rinn, bab licin melicin ni, memang jenuh. Sampai sudah tak licin pun! Ghosek ler bebanyak ye, nanti kita jadi tukang try!

    inahar ali :
    Walaaikumussalam doc. Alah kek tu kalau Doc buat sendiri pastinya mengancam lagi terancam...

    Iryani Noor :
    Waalaikumussalam Iryani. Terima kasihlah suka layan celoteh mama yang ntah apa-apanya ni dan terima kasih kerana sudi nak add mama dalam blog Iryani ya. Appreciate it very much!

    Mat Gebu :
    Psst Mat... tang mana yang sexy tu Mat? Hish mama niiiii.... naperlah boleh tersexy lak nih.. Len kali nak make sure, kek mama tutup auratlah... wakakakakaka.....

    ReplyDelete
  29. mama!!!
    cun gilerr kek tuuu mcm kek kt hotel2 laaaa perghhh salute2!
    ikshhhh forrero rocherrr beb...huhuuuu lumayan sungguh

    ReplyDelete
  30. shima :
    Uishhhh high standard sangat tu Shima oi... lom layak tu. Masih jauh perjalanan... itupun kalau mama terus 'berjalan' lah kan... hehe

    ReplyDelete
  31. Mamafami

    Kalau ada masa selalu kak jun baca blog ni dan tak sabar nak tunggu datangnya Ogos sebab boleh cuti panjang and nak baca dari muka satu blkog mamafami ni (yang kak jun minat sejak mula kenal fotopages awal 2008 lagi :-))

    Muah muah

    p/s: kak jun minta izin nak try resepi yang ada ya.

    ReplyDelete
  32. cantek banget deco kek choc awak ni tau !!!!! i like !!!!!

    ReplyDelete
  33. cupcakekasih (kak Jun) :
    Hi Kak Jun. What an honour to have you here at my humble blog. Eee segannya kita sebab Kak Jun sudi baca cerita merepek yang kita tulis ni. Tenses pun tonggang terbalik. Kita main belasah je kak... hehehe.. janji kita paham! Wakakaka.... Why Ogos kak? Akak cuti eh? Huhu...terharunya kita Kak Jun dah tahu kewujudan kita since 2008 ye. That means, masa kita jumpa Kak Jun kat kelas di USJ 9, akak memang dah tahulah wujudnya MamaFaMi ye.... hehehe...Nice knowing you kak, but you don't really notice me *wink*

    p/s : Berbesar hatinya Kak Jun sudi nak cuba resepi.... thanks kak...

    D.a.a.l.i.a :
    Hihihii.....maaaaluuuu I! Ahakss... geli je! Muahahahaha.....

    ReplyDelete
  34. Salam Mamafami...

    saya dah cuba buat kek ni utk bday anak saya semalam. Beriya-iya dia tak mahu beli kek, suruh mama buat sendiri. Alhamdulillah kek menjadi.. terima kasih kongsi resepi kat sini :))

    ReplyDelete
  35. salam..

    nak mintak tips, camner nak dptkan kek cantik spt di atas (permukaan yg rata) atau tidak bantat (dalam erti kata lain, part atas dan tengah kek tidak kembung atau kemek)..sbb selalu berlaku setiap kali wat kek (belum cuba resepi kek di atas lagi)..
    hope can share with me.. million thanks..

    ReplyDelete
  36. Wahhhhhhh!!Mama, cantiknya deco..Boleh bukak kedai kek dah ni..Tangan halus lah katakan..Buat apa pun menjadi..Bilalah nak teror mcm Mama niii..

    ReplyDelete
  37. kita nak resepi ni boleh? nampak sgt sedapp... ^__^

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!