Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (123) Brownies (15) Cakes (120) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (121) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (25) Rice n Noodles (56) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (10) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Sunday, April 12, 2009

Apam 100 Plus


APAM 100 PLUS
Adapted from Apam Bunga Berinti Lemon, Majalah Rasa May 2009
Ingredients :

3 eggs
200 g flour
230 g sugar
1 teaspoon ovalette
150 ml 100plus
Pink food coloring
Vanilla essence

Method :

1. Beat eggs, sugar , vanilla essence and ovalette on high speed till fluffy.
2. Add in flour and continue beating till thick.
3. Pour in 100 plus and mix well.
4. Divide the mixture into two and add a bit of pink color into one part and leave the other plain.
5. Spoon the mixture into prepared cups, almost full.
6. Steam for 15 minutes.



APAM 100 PLUS
Diadaptasikan dari Apam Bunga Berinti Lemon, Majalah Rasa Mei 2009

Bahan-bahan :

3 biji telur
200 g tepung gandum
230 g gula
1 sudu kecil ovalet
150 ml 100plus
Pewarna merah jambu
Esen vanilla

Kaedah penyediaan :

1. Pulul telur, gula, esen vanilla dan ovalet dengan kelajuan tinggi hingga gebu.
2. Masukkan tepung dan pukul hingga pekat.
3. Tuangkan 100 plus dan kacau sebati.
4. Bahagikan bancuhan kepada dua bahagian dan warnakan satu bahagian dengan pewarna merah jambu.
5. Sudukan bancuhan dalam cawan, hingga hampir penuh.
6. Kukus dalam suhu tinggi selama 15 minit..




27 comments:

  1. uihhh, merahnyee lipstick diee..
    ngancam u! :p

    ReplyDelete
  2. bravooooooooooooooooooooooooooo gunung berapi karakatua nie..hehee

    ReplyDelete
  3. tema kasih atas sokongan mamafami, saya hargai, akak kalau dtg umah mamafami ni asyik lapar la , smua lauk kegemaran saya he he

    ReplyDelete
  4. salam ma...
    cantik ahh apam tu merekah...elok je...

    ReplyDelete
  5. >> pernah dicuba kat rumah...
    >> tetapi tak menjadi...:D

    ReplyDelete
  6. perghhhhh mekar sekali apam mu mama.... i tgk apam2 ni cam seriau bulu roma sbb aritu wat bantat!! hahahaaa wat penat jekk ngangkut eno fr masia..cess!

    ReplyDelete
  7. Mamafami

    I suka sangat apam ni. Tq for the recipe. Tapi selalu orang guna ice cream soda kan? Ni yang manis ke macam rasa kek ke yang macam sponge tu? Sori la banyak tanya. :)

    ReplyDelete
  8. maaaaanyaakkkkkkkk lawa ini apam!!!..itu ali wa tgk itu linnchan guna esklem soda, mama guna 100+...ada sama kaaa...wa aa, buat ini apam, apa pasat itu munga pecah dua saja...mama pecah jdi tiga...haiyaaa..tarak aci woo...kekekekekek

    ReplyDelete
  9. mama.....gebunya apam tu.....nk juga...nak juga...laparnya perut imah ni....hehehe

    ReplyDelete
  10. kalau bab buat kuih apam ni, saya asik gagal je mama! tensen dan putus asa jadinya. hahah

    ReplyDelete
  11. amboiii..merahnya mak ngahh.. bak kata cik mat gebu..seksii gituu..hehehe....
    kak, apa beza rasanya apam nih dgn apam eno?? lembut dia sama ka??

    ReplyDelete
  12. Lepas ni kita try apam canggini guna apa-apa aje air gas nak..keh keh keh keh... Boleh ler dapat apam seven-UP, apam mirinda, apam pepsi, apam coke, apam sprite... Ada kaaaa???????

    ReplyDelete
  13. mama, resep untk agar-agar kemenyan ready.

    ReplyDelete
  14. Salam mamafami. Ngences nengok apam mama nii... gebush...! Bila lah dpt try ni ek....tunggu...kalau jadi kita report k.
    ....AlongRoz

    ReplyDelete
  15. wah!! cantiknya your apom boleh ketawa besarnya!! may I ask what is ovalette? thanks!

    ReplyDelete
  16. mamafami,
    cantek la apam ni. kalau ikut rupa paras mmg serupa ngan bonda dyla buat. nnti leh cuba kaler mcm mama buat ni plak.

    1st time singgah sini.trus terasa mcm nak rajin masak. hehe =)

    ReplyDelete
  17. merujuk pada komen kak rinn: apa kata buat apam air "oren bodoh"? hehe.

    ReplyDelete
  18. Mama, since you dont fancy making cheesecake, apa kata buat apam aje for me when i go back? boleh? *wink*

    ReplyDelete
  19. mama oh mama,
    apam tu bagai gunung berapi merekah, kembang sejambak. cantik sekali. teruja nak cuba

    ReplyDelete
  20. salam ma...
    ada award tuk ma kat blog kite...jemput amik ya...

    ReplyDelete
  21. Salam Kenal. Bestnyer browse thru your blog.... hhmmm...yummy... yummy! I like...

    ReplyDelete
  22. || syazwaniadnan || :
    Tu baru letak liptip... lom tonyoh blusher lagi tu! Ahakss...

    merpati66 :
    Karakatua tak pe, jangan kakak tua..nanti memekak je... hehehe

    Sharifah :
    Sama-sama kak... Akak kalau tak mau lapar, kenalah isi 'tank' dulu sebelum masuk sini ye...

    Aishah@Ariffin@Aqil :
    Waalaikumussalam.... terima kasih ye... alhamdulillah dia nak jadi elok. Syukur...

    jeff :
    Kalau rasa-rasa macam tak kuasa nak cuba lagi, beli je bro...abis cerita...

    shima :
    Alahai shian Mak Yong buat apam tak berapa naik ye. Lain kali cuba guna air bergas je...

    Ydiana :
    Ha ah, selalu orang guna icecream soda. Resepi asal pun guna icecream soda tapi sebab mama tak ada, mama lebur je 100plus! Yang ni macam cake sket.... tak pa banyak tanya, mama tak charge. Tapi kalau lebih sket lagi, nanti mama hantar bill ye... muahahaha....

    Jasmeen :
    Nasib baik lu mikin, munga ada picah lua, wa kalang-kalang bikin talak picah langsung lor... lagi ati manyiak sakit woooo....

    wan fatimah wan hussain :
    Alahai Imah oi, jangan bentak bentak kaki...nanti orang sebelah dengar! Hehehe....

    tunfrida :
    Eh, jangan cepat mengaku kalah Normi.... cuba dan terus cuba... tapi kalau tak berjaya gak, beli je! Normi BOLEH! Tak kiralah apa yang boleh pun, boleh buat ke boleh beli ke...janji BOLEH! Hehehe...

    Kitchen Flavours :
    Thanks Lubna... I love to play with colors!

    mamaHanin :
    Hihii...seksi ke? Esh...lenkali buat, nak kena tutup aurat sket aaa... ahakss... Apam Eno, kalau pada pendapat mama lah, dia mungkin lebih berongga. Yang ini a bit padat macam kek. Lembut, sama je...

    rinnchan :
    Why not! Mama dah cuba dengan Sprite, 7Up, 100plus, Icecream soda.... apa kata Rinn cuba apam Coke! Hihii.... Ala boleh aje, kita yang buat dia! Hehehe....

    tunfrida :
    Thanks dear....will give it a try soon ya...insyaAllah...

    HomeKreation :
    Waalaikumussalam. Kan ku tunggu dengan sabarnya.... Mesti jadi punyalah kalau Along buat...

    Cynthia :
    Thanks for your kind word.

    beachlover :
    Thanks for dropping by. Ovalette tu ialah cake stabiliser. Adik beradik dengan Quick 75

    DYLA :
    Terima kasih Dyla.... Nanti rajin rajin lagi singgah supaya berlebih lebih lagi rajin nak memasak ye.... Resepi mak Dyla, mama dah dapat dah...nanti mama cuba try test ek....

    kucingorengemok :
    Apalah dosa oren tu sampaikan dipanggil bodoh...esh esh eshhhhhh....

    Salt N Turmeric :
    Wah nak apam je ke...Ini sudah bagussss, lagi senang kerja mama! Hehehe...

    makcikkantin :
    Makcik oh makcik... dah macam pelem hindustan lak.... Ahakss...nanti makcik cobalah ye apa yang patut....

    Aishah@Ariffin@Aqil :
    Terima kasih Aishah...Nanti mama collect ya...

    My-Hasla :
    Salammu mama sambut mesra. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke mari.... make yourself at home ya....

    ReplyDelete
  23. Mama, kalu tade ovallete boleh ker? penah cuba buat apam.. huhu.. tak jadi.. tp mase tuh tak pakai ovallete.. air gas nor eno..

    ReplyDelete
  24. gebu mcm ma gaks nihh i loiikeee

    ReplyDelete
  25. Fatin Helmi :
    Rasanya boleh kot...Tapi Fatin kena pukul sampai betul betul gebu ye.... Tuang air gas tu masa kukus dah ready ye Fatin... pas tu cepat-cepat sudukan dalam acuan dan terus kukus ye...

    kucai :
    Mana tahu? Tapi...betullah... muahahaha....

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!