Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (114) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (119) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (54) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Friday, March 27, 2009

Tauhu Bakar

Water disruption? Grrrrrrr......... read about it here

Let's go vegetarian.... hahaha... The pecal paste had been in my fridge for quite a while. Before it rots, I might as well do something about it. So here's the end result....



When I visited Mamasya's Fotopage, I was just drooling over that Tahuhu Bakar photo. And since I have almost all the ingredients in my fridge, I decided to give it a try. And wallah, mom said it was nice. Thanks to Che Iza of Myresipi and Mamasya for sharing it with us...



TAUHU BAKAR
Source : CheIza of MyResipi

Ingredients (For 2 servings) :

4 pieces taufu
100 gm bean sprouts
1/2 cucumber
1/2 sweet turnip

* 3 tablespoons chillie paste
* 1 clove garlic ~ chopped
* 2 tablespoons brown sugar or palm sugar
* 1 tablespoon white sugar
* 3 tablespoons tamarind juice
* 2 cups water
salt to taste

1 tablespoon sesame seed, toasted.
ground nuts, fried without oil and pounded

Method :

1. Grill the taufu till cooked. Cut to small pieces.
2. Blanch bean sprouts and set aside.
3. Slice the sweet turnips and cucumber.
4. To prepare the gravy : Mix all the ingredients marked (*) till slightly thick. When almost ready, add in the toasted sesame seed.
5. To assemble, mix the diced taufu, bean sprouts, sweet turnips and cucumber in a bowl. Pour the gravy onto the mixture. Sprinkle with some pounded ground nuts.



TAUHU BAKAR
Sumber : Che Iza dari MyResipi

Bahan-bahan ( 2 org )

4 keping tahu

100 gm taugeh
1/2 btg timun
1/2 biji sengkuang

* 3 sudu besar lada boh / lada giling
* 1 ulas bawang putih dititik
* 2 sudu besar gula merah
* 1 sudu besar gula pasir
* 3 sudu besar air asam jawa
* 2 cawan air
sedikit garam

1 sudu besar bijan digoreng tanpa minyak
kacang tanah tumbuk utk tabur atas tauhu

Kaedah penyediaan :

1. Tahu bakar hingga masak dan ketepikan.

2. Celur taugeh dengan air panas, tapis dan ketepikan.
3. Potong kecil-kecil atau baji sengkuang dan timun
4. Masak semua bahan bertanda * sehingga pekat. Konsistensinya bergantung kepada citarasa masing-masing tetapi baik buat pekat sikit sebab tauhu akan keluar air juga nanti. Bila kuah hampir siap masukkan bijan kacau rata dan matikan api.
5. Potong tahu kecil2, letak taugeh sengkuang dan timun, bolehlah tuang kuah sos keatasnya. Tabur sikit kacang tumbuk, siap untuk dihidang.6. Sos boleh simpan di dalam peti sejuk dan boleh tahan lama jugalah, sesuai untuk keropok lekor, popia dan karipap sayur.

17 comments:

  1. Haik, lajunya mama. Dah buat tauhu bakar. Akak selalu jugak beli tauhu bakar kat pasar malam ayer molek. Tapi akak sorang je makan. Anak2 tak suka. Mungkin benda baru bagi mereka. Teringin jugak nak buat sendiri. Tunggu masa yang sesuai kot..bila anak2 dah berkumpul semua.Pecal mama taruk karet ye! satu kelainan ni..biasa pecal kat sayur2 kampung ajee. Boleh cuba acu try ni..masuk semua sayur kan?

    ReplyDelete
  2. ari tu baru je tgok kat fp mamasya, arini mama lak tayang ni..uhhhss..meleleh tgok. 2-2 menu mama ni mmg healthy food lah..

    ReplyDelete
  3. Kak Jie Jie :
    TERlajulah kak buat tauhu tu sebab takut tauhu kita yang sekeping tu expired! Nanti membazir pulak! Pergh, tauhu bakar kat pasar malam Ayer Molek tu memang sedap kak. Stall dia dekat dengan pakcik jual kuih pau tu kan? Pecal kita tu, akak tok sah ikut kak... itu namanya Pecal versi hantam sajalah labu. Apa yang ada dalam peti ais, yang leh buatkan pinggan tu nampak berwarna warni, kita boh je!

    ZaiY :
    This time mama guna speed Speedy Gonzales... hehehe... bukan apa, takut tauhu, sengkuang dan timun, balance buat pecal hari tu jadi lisut!

    ReplyDelete
  4. wa... banyaknyer resepi umah yang sedap2 & lazat2 nak link la.... boleh yek.. salam perkenalan ;)

    ReplyDelete
  5. salam ma...
    baru sat singgah umah mamasya sekali dtg sini ade lagi....dah kecur air liur nengok nih...

    ReplyDelete
  6. nehi nehi nehi......arghhh taktahan masukk sini.....

    kak habiss diet linn tau.... huhuhuh

    TQ kak singgah umah linn yer....

    ReplyDelete
  7. salam mama..tauhu bakar nih..my fav..owg johor klu x makan tauhu bakar nih..mmg murtad..hehe!

    ReplyDelete
  8. MaMa DhiYYa :
    Salam perkenalan mu mama sambut mesra. Terharunya Mama Dhiyya sudi nak link... silakanlah. Terima kasih ya...

    Aishah@Ariffin@Aqil :
    Waalaikumussalam. Kiranya rumah mama ni buat ulang tayang programme kat rumah Mamasya la ya... ahakss...

    ~~ciklinn~~ :
    Wah... ada pelem industan lak... sat sat... nak lari belakang pokok togeh jap.... ahakss...
    Ala Linn dah comey cam tu, tak yahlah diet... nanti kurus macam pokok togeh lak nanti!

    inahar ali :
    Waalaikumussalam. Oh ye ke orang Johor punya makanan? Patutlah mak suka. Mak orang Johor, mama orang Melaka! Hehehe....

    ReplyDelete
  9. specificnya ma...pecal ni makanan org jowo...either jowo johor ka, s'gor ka, jowo nogori ka...bende nih mmg paberet...heheheh

    ReplyDelete
  10. Salam Mama..

    Wah laju mamafami buat tauhu bakar...berjaya gak mengoda mama..mmg mengujakan...he..he.. simple dan sedapkan.mak mamafamipun suka tu...
    pecal tu dah lama tak makan...sedapnya..

    ReplyDelete
  11. salam,wah tergoda betul tenguk tauhu bakar ni sbb mmg my fav.

    ReplyDelete
  12. salam mamafami..ada lagi tayangan geng ni tapi kena tgk time dia..boleh dikatakan semua pawagam ada tayang..tenguk kat paper...
    dah lama tak makan tauhu bakar..nanti ambil resepi apa-apa kat umah kamu..kamu tak marah kan..akak minta kebenaran tau..

    ReplyDelete
  13. salam,mak teh singgah sekejap je,x leh nak go thru semuanya,maybe later kot.tahu bakar fav ajeem n pak teh,sedap agaknya ye?

    ReplyDelete
  14. Sedapnya nampak! in yg masalah duduk luar negeri ni kalau terlupa beli something fr the asian supermarket, dah tak boleh masak. kena plan nak masak apa before pergi asian supermarket. lol.

    ReplyDelete
  15. salam ziarah ma.. nmpk sedap btl pecal n tauhu bakar tu lah ma..

    tp nak tanya sikit ni ma.. mcm mana nak bakar tauhu tu ye ma.. selalu tgk drg jual garing semacam je.. dlm tauhu tu pon kosong.. sedap.. pakai oven pon boleh kan

    ReplyDelete
  16. Jasmeen :
    Gue wong jowo jugakla....

    Cynthia :
    Thank you Cynthia.

    Mamasya :
    Waalaikumussalam Mamasya. Atenya dah tergoda, nak buat cam no! Hehehe....

    Datin El :
    Waalaikumussalam. Thanks ya Datin...

    kak ina kl :
    Waalaikumussalam Kak Ina. Esh apa nak marahnya... suka lagi adalah!

    MAK TEH :
    InsyaAllah sedap tauhubakar ni Mak Teh...

    Salt N Turmeric :
    In that case, then you really have to be organised la kan?

    sreSHAziela :
    Waalaikumussalam Sha...Mama bakar tauhu tu atas grill pan je. Kalau kat pasar malam tu, diorang bakar like how they bakar satay. Oven pun boleh tapi lagi senang guna grill pan atas api je....

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!