Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (20) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (99) Lauk-pauk (118) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (9) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Sunday, February 22, 2009

Sayur Campur-Campur (Sambal Goreng)

If for the past 46 years (the least), 22nd February is a happy day for us.... but not today. Everything has changed. Today, it's a sombre day for our family. Today is Abah's birthday.....

This morning I mopped the house and ironed the clothes. Why? Besides reason being 'IT'S ABOUT TIME!!', those two chores makes me remember abah even more. I was known as the 'bibik' of the house by abah and mak because I am the one who took care of the mopping section. Everytime I finished mopping, abah will said, "Bersih lantai rumah ni. Sedap kaki nak pijak" (translation : The floor is so clean and nice to step on).. how I missed that phrase.... And why ironing...besides reason being "my pile of un-ironed clothes are as tall as KLCC", abah was the one who taught me how to iron gent's shirt and trousers the proper way! Thank you abah for everything......I had a wonderful 42 years being your daughter just because I had such a wonderful abah..........Al-Fatihah...



Recipe to share today will be our family's favourite. I got the recipe from mom. It's a Java recipe actually. My mom does not have Java blood in her but my abah has (Am I considered mixed-blooded then? Hahahaha..) So she must have gotten this recipe from her late mother-in-law I guess... Well, mom called it "Sayur Campur-campur" (Mixed Vegetable) but my Mak Busu said it's called Sambal Goreng. Whatever the name is, it's not that important to me. What I care the most is, it's yummilicious.....



SAYUR CAMPUR-CAMPUR (SAMBAL GORENG)
Source : My dearest mom

Ingredients :

Potatoes ~ diced
Tempe ~ diced
Tauhu ~ diced
Long beans ~ sliced
Onion ~ sliced
Garlic ~ sliced
Red chillie ~ sliced
Su un ~ soaked
Fresh prawns (but I used dried shrimps, soaked)
Tamarind juice
Shrimp paste
Coconut milk
Salt
Sugar
Cooking oil

Method :

1. Fry the potatoes, tauhu and tempe separately till golden brown. Set aside.
2. With just a bit of oil, fry the long beans till slightly soft. Set aside.
3. Heat oil in a pan and saute sliced onion, garlic and red chillie.
4. Add in the fresh prawns and su-un.
5. In a small bowl, mix tamarind juice with shrimp paste. Pour into the pot and stir.
6. Add in enough coconut milk just not to let the vegetable become dry.
7. Add salt and sugar to taste.8. Lastly, add in all the fried ingredients and stir to mix.




SAYUR CAMPUR-CAMPUR (SAMBAL GORENG)
Sumber : Bonda ku

Bahan-bahan :

Kentang ~ dipotong dadu

Tempe ~ dipotong dadu
Tahu putih ~ dipotong dadu
Kacang panjang ~ dihiris menyerong
Bawang besar ~ dihiris
Bawang putih ~ dihiris
Cili hidup ~ dihiris
Su un ~ direndam
Udang segar bersaiz kecil (mama gunakan udang kering aje, rendam)
Air asam
Belacan
Santan
Garam
Gula
Minyak masak

Kaedah penyediaan :

1. Goreng kentang, tahu putih dan tempe berasingan, hingga kuning keemasan. Ketepikan.

2. Dengan sedikit sahaja minsyak, goreng sayur kacang panjang hingga lembut. Ketepikan.
3. Panaskan minyak di dalam periuk dan masukkan hirisan bawang besar, bawang putih dan cili hidup.
4. Masukkan pula udang segar dan su-un.
5. Di dalam mangkuk yang kecil, gaulkan air asam dan juga sedikit belacan. Tuangkan ke dalam tumisan tadi dan kacau sebati.
6. Masukkan sedikit santan kelapa agar sayuran tidak menjadi terlalu kering.
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
8. Setelah mendidih, masukkan kesemua sayuran tadi dan kacau sebati.

17 comments:

  1. salam mama..
    mmg berkhasiat dan sedap sayur ni, kalau balik kg husb, tiap kali raya atau kenduri kendara mesti dpt makan sayur ni. ratah2 gitupun sodap..

    ReplyDelete
  2. Looks good.I was wondering if you know if Tauhu is available in America?
    I tasted it and loved it when I was in Jakarta.

    ReplyDelete
  3. salam mama,

    wah favourite saya nih.. dulu kat johor slalu jumpa.. kat kl ni dah jrg.. fp mama tu aktif lagi ke?

    ReplyDelete
  4. salam Ma, alfatihah utk arwah. Semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman.

    ReplyDelete
  5. Assalamvalekum,,,,, First a big bear hug from me to you. May Allahtala bless you and your family. Recipe looks yum.

    ReplyDelete
  6. Alfatihah ye tuk Abah mama.
    Lama x jengok dapo mama nih..lama juge x masak sayur campo

    ReplyDelete
  7. salam mamafami... mmg sedapkan sayur campur2 tu...nampak berkhasiat sungguh..

    ReplyDelete
  8. keep strong ma!

    nak citer lawak.. kami masa raya selalu buat sambal goreng ni.. pastu masa mula2 raya kat kg, which is di pantai timur.. mungkin org kat kampung kami ni tak tahu sangat menu tu.. diorg panggil mee goreng lemak.. puas my mom pikir.. bila plak masak mee.. rupanya sambal goreng tu la.. hahaha

    ma.. thnks. tiap2 hari saya bukak blog ni.. tumpang dengar radio malaysia :) i miss malaysia

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum MaMaFami...

    Al-Fatiha untuk arwah abah mama... Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang-orang yang beriman.. Amin...

    Ma, I feel your sadness when I read your posting... You must be strong and take good care of yourself... It reminded me much of my arwah nenek and datuk.. Yes, I do misses them a lot but I always think InsyaAllah they are in a good place...

    take care sis and lots of *hugs*

    ReplyDelete
  10. Kmal suka sangat makan sayur goreng ni...lebih2 kalau tempe lebih. ehmm nyammm2

    ReplyDelete
  11. al fatihah buat arwah abah mamafami. zana pun selalu ingat arwah baba zana esp bila part makan, coz arwah seorang yg suka makan cam zana dan suka masak .

    cantik sambal goreng mamafami. biasa gak dok makan sambal goreng ni kat umah kawan. tapi my frennyer version taruk kicap.

    ReplyDelete
  12. salam ma...
    kita yg dgr ni pun hampir2 nk menitis air mata inikan pulak hati yg menanggung...byk2 sabar ye ma..lama2 nnti insyaAllah akan biasala tu..amat2 bertuah dpt anak spt ma yg x penah lupa tanggung jawab ke atas org tua even dah berkeluarga.. sedap nampak sambal goreng tu kalau mkn ngan serunding kelapa org jawa tu lwn lak ngan masak kisap ayam perghhhh mcm mkn nasi ambeng!yum yummmm

    ReplyDelete
  13. sayu hati dan sebak bila baca entry ni... teringat kepada kedua ibubapaku yang telah pergi....

    ReplyDelete
  14. pat kene masak ni setiap kali raya sebab suami pat jawa. dan pat kene masak juga utk mak pat sebab die da tepikat ngan lauk ni dan utk mak mentua juga sebab dia lebih suka yg pat masak. uik? boleh jadik gitu. hihihi.

    ReplyDelete
  15. mama...sambal goreng ni mmg fav kita jugak tp malas tul nak buat..bkn susah sgt pon kan tp sbb sorang j yg mkn...java pon java sbb sume masakan java mmg world..hehehe.

    ReplyDelete
  16. ZaiY :
    Waalaikumussalam Zaiy. Memang sedap kalau diratah gitu. Dan nak lebih sedap lagi, kalau orang dah tolong masakkan, kita tinggal makan je.... hehehe...

    n33ma :
    Sorry my dear, I don't really know whether they are available in America. Why don't you try the Asian shops. I bet they have. I made tauhu once and since it's a bit of a job, that'll be the only once! Hahaha....

    stROZze :
    Waalaikumussalam. Memang ini masakan orang Johor. InsyaAllah fp tu aktif jugalah kalau tuannya aktif.. hehehe..

    merpati66 :
    Thanks

    Kacip_Fatimah :
    Waalaikumussalam Kacip. Amin atas doa. Terima kasih ya...

    Kitchen Flavours :
    Waalaikumussalam dear Lubna. Amin to your duaa and thanks for the bear hug.. Is it a mummy bear hug or a daddy bear hug? Hahaha... just kidding...

    Bibu :
    Bibu busy ye? Terima kasih sudi mampir ya...

    QiStinA's :
    Waalaikumussalam. Memang sedap sayur ni...

    Noni Nadiah binti Md Yusoff :
    InsyaAllah dear. Lor, dia boh banyak sangat su-un tu ke? Hehehe... Alahai chiannya dia, rindu Malaysia ye.... Be strong okay demi masa depan yang cemerlang dan terbilang...

    Diana :
    Waalaikumussalam Di... Apa khabar? Lama tak 'nampak'. Terima kasih atas doa Di untuk abah mama. Amin. You too be strong ya.. Setiap yang hidup, pasti kan kembali kepada penciptanya. Hugs to you too dear...

    kmal :
    Yum yummy kan Kak Amal

    zanaz :
    Amin.
    Abah pun suka makan juga, tapi kena berjaga sket makannya sebab banyak penyakit kan. Tapi kini, semua itu hanya tinggal kenangan.... abah tetap di hati....
    Ma ni tak berapa gemar sangat boh kicap dalam masakan. That's why banyak yang omit kicap...

    shima :
    Waalaikumussalam Shima. Tanggungjawab haruslah dipikul walaupun berat ataupun ringan supaya kita tak disoal di akhirat nanti. Tapi mama ni bukanlah anak yang terbaik. Banyak kekurangannya. Harap abah maafkanlah segala silap dan salah ma selama hidup ma ni..amin.

    Bakery Product :
    Al-Fatihah buat ibubapamu jua...

    ummu_hanis :
    Wah.. Pat ni pakar masak Sambal Goreng ye... hehehe...

    Jun :
    Hihihi.. World kan! Hahaha... Memang tak susah tapi renyah, banyak kerja. Nak goreng satu satu tu yang buat mama pun naik malesssss....

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!