Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (20) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (99) Lauk-pauk (118) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (9) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Wednesday, March 26, 2008

Vanilla Cupcakes





VANILLA CUPCAKES
Source : Magnolia Bakery

Ingredients :

1 1/2 cups self-raising flour
1 1/4 cups flour1 cup butter ~ room temperature
2 cups icing sugar
1 cup fresh milk
4 eggs
1 teaspoon vanilla essence

Method :

1. Sift both flours.
2. Cream butter and sugar till fluffy.
3. Add in eggs, one at a time. Continue beating.
4. Add in vanilla essence and milk. Mix well.
5. Fold in flour till well mixed.
6. Spoon some bater into the muffin pan layered with papercups.
7. Bake in a preheated oven at 180 C for 20 - 25 minutes or till done.

Messy cuppies deco done by amateur me! Hahaha...

15 comments:

  1. kah kah kah! kenal ye? itu la jadinya bila kucing oren menyamar jadi kucing belang, konon-konon 007 :)

    ReplyDelete
  2. wow dehhh .. !!! awak pun dah kena sampuk dengan hantu cuppies.. bukan gue sorang ajek :-) jeng jeng .... wei, cantik lee bunga2 di taman cuppies mamafami ni ....kita tak rajin nak bercucuk tanam bunga camtu laa.... kita main tekan2 sugarpaste jek... piping jelly pun awak buat main yek atas cuppies tu.... memang sah rajin sungguh awak ni la mama.... oittt... ada hantu putih ke tu atas topping cokelat tu .....pepatung pun ada.... rama2, cam2 leeee.... cantik2 cantik2 memang sah cantik ....

    pssttt.. mazlan tak tolong bancuh icing le kat sini ... dia tolong ngap aje ... sebab ada bibik, so dia termanja la .... hehe

    ReplyDelete
  3. salam mama, ni mukan lagi amatur, dah boley jd sifu ler,,, suka tengok lukisan kanak2 ribena ko hikhikhik :D

    ReplyDelete
  4. comeynye kek yg kt atas ni..corak menarik....huhu

    ReplyDelete
  5. Salam.....Mama.....Cantiklaaaa KapKek ....Mama......Berseri-seri Warnanya......Leen Ni.....Mr M Selalu ....Datang Dalam Mimpi Tolong Buatkan Kuih Untuk Leen.....Hahahahaha

    ReplyDelete
  6. ahhh...mama.best la page ma..buat inspirasi tok gue..walopon ku amek kos culinary arts, tp de gak things yang buleyh di buat panduan..al-maklumla, resepi yg lecturer bg kekadang xjadi kat umah.xtau pe yang salah..ske la cuppy cakes

    ReplyDelete
  7. huhuhu..saya pun mcm ada angan-angan nak buat cupcakes. tapi nanti tatau sapa nak makan.budak2 dah la takder. icing lebihan spiderman aritu pun ada lagi duk buat makan sapu kat roti.
    btw, cantik gak akak decorate the cuppies.

    ReplyDelete
  8. wohoo..mcm fairy cakes..best2.

    ma, saya ada upload recipe butter milk cake@ lemon drizzle..nnt mama cuba laa eh..senang jek :D

    ReplyDelete
  9. salam ukhwah...lama dah dok mai sini,luv all d menu...nice!!
    sis,mcmana nak contact sis ek?can i hv ur email add?

    ReplyDelete
  10. cupcake mamafami sangat mengiurkan. tp sedikit tak kemas (errk, btul ke aku bg description ni.. aku xreti sgt psl bakery neh..hoho). apapun, truskn usaha, mamafami! :)

    ReplyDelete
  11. belangcoolcat :
    Ahaks....pecah tembelang! Hihihi....

    Daalia :
    Tu la tu, saper suruh awak anto hantu cuppies tu ke mari! Hihihi.....Kita memang suka lukis lukis ni...tapi dulu tak buat pasal malas nak basuh icing icing tu semua...tapi tengok orang lain dok syok mendeco...cam teringin ler plak!

    Nina Suria :
    Tu la kan Kak Mon, lukisan kanak-kanak Ribena....hehehe...

    fieza <(*o*)> :
    Nak ke? Ahakss....

    KakLeen :
    Waalaikumussalam. Terima kasih Leen. Lor kalau nak buatkan kuih dalam mimpi, nanti Leen makan pun dalam mimpi ajelah....hehehe...

    misskedondong :
    Aik, macam mana pulak resepi lecturer bagi leh tak jadi eh? Kena buat post mortem tu!

    Mimi Amilia :
    Macam mama pun, lepas gian buat cuppies bila ada orang nak datang rumah ke, birthday anak-anak or anak buah. Kalau buat sendiri, untuk makan sendiri, jawabnya, tak buatlaaa....Cubalah Mimi bagi kat jiran tetangga ke..

    Mya Sakura :
    InsyaAllah nanti mama cuba ye....Kalau buat into cupcakes boleh tak?

    tulipurple :
    Salam. Terima kasih kerana sudi menjengok mama di sini ye. Mama dah tinggalkan message kat MyBlogLog Tulipurple ya...

    penkek :
    Betul tu Penkek, memang tak lemas pun, sebab masih baru dalam bab deco mendeco ni. Rasanya kalau dah lama pun, memang macam ni je kot yang terdaya...ahakss....

    ReplyDelete
  12. Cupcakes lagi. Saya ni baru nk jinak2 dgn cuppies. Cantiklah cupcakes mama.

    ReplyDelete
  13. cupcakes..sure can one...mama buat sure lagi chantek..hehe :D

    ReplyDelete
  14. mama, mcm mana nak buat icing tu? pastu yg coloring tu pakai coloring apa? hehe saya budak baru belajar

    ReplyDelete
  15. Bro Rozzan :
    Terima kasih bro. Masih banyak lagi yang perlu dipelajari dan diperbaiki.

    Mya Sakura :
    Biasa-biasa je Mya Sakura...needs more practise!

    Sue Surah :
    Mama bancuhkan krimwell + shortening + gula icing + essence je. Lepas tu pukul sampai gebu. Coloring pula, ma guna Star brand tu je..

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!