Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (115) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (120) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (23) Rice n Noodles (54) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Monday, October 29, 2007

Croissants

CROISSANTS

Ingredients :

3 cups flour
1/2 teaspoon salt
3 tablespoons sugar
1 egg yolk
3/4 cup lukewarm water
3/4 cup lukewarm milk
1 teaspoon instant dried yeast
250 g butter ~ divided into 3 portions


Method :

1. Sift flour, add sugar, salt, egg yolk and instant dried yeast into a mixer. On the mixer and pour lukewarm water and lukewarm milk, bit by bit. Knead till a soft and elastic dough is formed. Cover and leave in a warm place for 2 - 3 hours to allow the dough to rise. (I didn't have to wait that long because the dough rise very fast. Maybe the yeast that I used is very good, masyaAllah). Punch down the dough and divide into 4 portions. If you prefer your croissants to be big, then divide to less number of portions. I made half the recipe so I divided into 2 portions.
2. Knead lightly and roll out into a rectangle.
3. Dot or grate 1/3 of the butter over the top 2/3 of the pastry, leaving a border.
4. Fold the bottom third of the pastry over the middle third and...
5. ...the top third over that. Press the edges together. Turn the dough around (clockwise) and then roll out to the original size. Repeat this folding and rolling process twice more with teh remaining butter, then once without any butter. Chill for 30 minutes before each rolling.
6. Roll each portion into a large rectangle.
7. Cut into 4 triangles.
8. Make a slit at both sides of the triangle.
9. Roll up each, starting from one corner to the opposite corner with both hands.
10. Seal the point of the triangle with a little beaten egg yolk.
11. Curve each croissants into a crescent shape.
12. Arrange on a baking tray.
13. Brush with beaten egg yolk. Leave to rise in a warm place for 15 - 20 minutes. Preheat the oven to 200 C. Bake the croissants for 5 minutes then reduce heat to 180 C and bake for a further 15 - 20 minutes.


6 comments:

  1. hope you're getting better ya ma...

    ReplyDelete
  2. Salam..
    Mama,kalau kita buat croissants ini tak payah guna white strong flour kah?.

    ReplyDelete
  3. Nic :
    Thank you my dear....

    Masriyah :
    Masa mama buat ni, mama guna cake flour saja sebab itu aje yang ada kat rumah. Alhamdulillah jadi...

    ReplyDelete
  4. salam raya mamafami..
    tq dropped by at my place tu..hehe, terkezut jun! heee
    eh, jun x tau pun mama ade blog..all these while dok merayap kat fotopages mama tu aje..hehe, amponnn, senyap2 j ..x bg salam..nway, can i link urs to mine? x bg pon jun dah link..hehehehhe..tq!

    ReplyDelete
  5. salam mamafami...padan le sana rumah tertutup...rupanya pening bina rumah baru...adalah kelainan..hari hari leh cat rumah ikut suka paling best di dendangkan lagu mendayu dari Kaer...best!!!

    mamafami leh kasi idea ?...kita buat roti selalu fail...buat kek sekali sekala..jadi beginner like me ne...suggest apa roti pertama yang mesti di cuba dah mesti lulus baru nak cuba-cuba roti roti lain yang berbagai ragam tu

    salam ikhlas dari ku...

    ReplyDelete
  6. Jun :) :

    Salam Aidil Fitri buat Jun sekeluarga jua...Terima kasih kerana sudi ke mari ye. Terharu bila dapat tahu Jun ada juga merayap ke fp mama tu...Mama create this blog saja suka-suka sebab kat blog ni boleh hias macam-macam sampaikan semak mata memandang...ahaksss....I would be more than happy if you want to link this blog to yours. Penghargaan yang tinggi tu...terharu gitu.....Thanks a zillion...

    boxhousestudio :

    Salams Tun. Rumah sana tutup bukan pasal bikin rumah ni, tapi pasal bikin rumah yang dok stay ni. Kena monitor orang pasang kabinet, so less time nak ngadap tenet. Tu yang tutup terus tu...sebab takut nanti orang tanya, tak sempat jawab. Dahlah orang ternanti-nanti jawapan kita pulak. Ooo minat Kaer eh...tahu dah! Huhuhu...Ha ah, rumah baru ni, nak tukar cat selang seminit pun boleh. Hihihi!
    Pasal roti tu kan, cuba guna resipi Sweet Bun Kak Liza. InsyaAllah resipi ni yang paling best. Senang dibuat dan cepat naik. Roti Kak Liza ni boleh dipelbagaikan, up to your creativity ok. Yang penting, semangat nak mencuba tu mesti kuat. Mama dulu pun, masa mula-mula buat roti, memang jarang ya amatnya yang lembut. Only recently, berkat tak putus asa dan berkat ada mixer kot...ahakssss... all the best ya....BTW, kek oren awak tu, sungguh menggoda!

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!