Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (114) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (119) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (54) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Tuesday, July 31, 2007

Pineapple Tart Cookie

I've started baking at a very early age. I just love baking. And since my mom was a primary school teacher at that time, the only chances we had to do some baking was during the festive season. Two weeks before Eid, my siblings and I will start nagging our mom to start baking the cookies. So to just 'quieten' us down, she'll start buying the ingredients and will only start baking a week before Eid. We really had fun helping mak in the kitchen. I miss those good ol' days.......

I'd like to share our family all time favourite cookie recipe, which is Pineapple Tart. I got this recipe in my mom's recipe book. Who knows it might be your favourite as well....



PINEAPPLE TART

Dough Ingredients :

4 cups flour
2 eggs
2 scoops (senduk nasi) margarine
2 tablespoons castor sugar
1/2 teaspoon baking powder

Method :

1. Beat margarine and sugar.
2. Add in egg.
3. Add in the sifted flour with baking powder and make into a soft dough.
4. Roll thin about 1/2 cm thick. Cut using the tart cutter (as per photo).
5. Put a bit of pineapple jam on top and a tiny dot of dough or any shape (for example a 'V' shape out of the dough) on the jam.
6. Bake till slightly brown.

Jam Ingredients :

1 cup of grated pineapple
1 cup sugar
1 stick of cinnamon
a bit of yellow coloring

Cook all the ingredients till thick and let it cool. Ready to use.



13 comments:

  1. ma..lama sungguh x tolong my sis buat tart gini..my part is isikan nenas tu n hias on top of it!! just luv doing it!! haha..

    sungguh cantik mould itu..intan dah lupa akak pakai mould camna..huhu..

    ReplyDelete
  2. sodap eh..
    confirm saya oda 3 balang 50 pcs each! satu utk saya, satu utk mak, satu utk mak mentuo..hehehe..okeh!
    kuih ni la tak pernah coba buat lagi..sokmo oda saja :)

    ReplyDelete
  3. woweeee mama dah ada blog :D i like it so much!

    ReplyDelete
  4. salam mama... pindah rumah-blog pulak ye? ;) i prefer this kinda tart dari yang gulung, nampak lagi tradisional

    ReplyDelete
  5. Assalammualaikum..
    Firstly nak ucap tahniah krn Mamafami dah ada Blog sendiri.Sayapun ada sarang tart macam Mamafami tp kalau buat tart biasanya beli je jem nenas tak berapa reti buat. nak kena cuba resepi mamafami.

    ReplyDelete
  6. wah...mamafami pun dah buka blogspot dah...
    hehehe...
    bolehlah den komen kat sini...
    rindulah dah lama tak dapat komen...

    ReplyDelete
  7. wah mama dah ada blog le...tak bgtau ila pun ye...

    ReplyDelete
  8. Being me :
    Tahu dak, mama paling malas part isi inti tu la, melekit. Nanti bolehlah kita gotong royong ek?

    Peminat setia :
    Uhukkk...peminat setia eh? Glamer je rasa! Wakaka...sabor yo la! Apo kato, tahun ni sendiri terap aaa...Mosti omak montuo happy dapek raso kuih tart monantu eh....

    mama irdina :
    Hi Anna...mama ni kenkonon baru nak belajar buat mendaalah ni...tapi mama tak reti sangatlah nak deco bagai...tengok je la 'rumah' mama ni...kosong je kan? Saper yang pandai nak ajor mama pasang wallpaper ke, cat ke apa ke, sudi-sudikanlah ye.....

    lee lin :
    Waalaikumussalam Lee Lin. Pandai cari 'rumah' mama ye....Mama still new kat blogging ni, tak tahu nak cantikkan...:-( I prefer this kind of tart juga..senang dibuat sedap dimakan....

    mamasya :
    Waalaikumussalam Mamasya...Tq for the wish. Baru nak cuba try test. Hehehe...Mama pun recently beli je inti (malas nak sagat nenas), lom buat lagi. Nak kena buat sebab abah suka sangat makan kuih tart. Mak nak buat sendiri, tak larat orang tua tu...shian pulak...

    jeff :
    Hi Bro....oops, pecah tembelang. Mama terbagi new address eh...alahai, malunya..no la, just testing testing je...belum pandai, tapi nak cuba gak....Anyway, my fp dah bukak dah balik celoteh mak nenek...tapi Amsyar yang rajin singgah....tak tahulah tu kerja Amsyar ke kerja daddy Amsyar! Hehehe....

    ila de cute :
    Malulah nak pukul canang...rumah mama yang baru ni kosong je...Rumah Ila lawa banget...nanti leh ler ajar mama buat interior design....

    ReplyDelete
  9. sungguh tidak aci tau!!! nape tak bgtau kita yg akak pun dh start blogging nih....huhuhu

    ReplyDelete
  10. ado takdo orang ni..mano poie lamo takdo.. ;)

    ReplyDelete
  11. aik jumpa mamafami kat sini plak...wah dah ramai warga fp bercawangan di sini hehehe. bagus bagus....

    ReplyDelete
  12. Azeemah :
    Malulah nak beritahu..bukan ada benda pun kat dalam ni lagi ha. Kot ada pun, sama je macam kat ma punya Fotopages tu ha....

    Terus setia :
    Peh dasat aa...terus setia...tu yang mahal tu! Tak leh beli dengan wang ringgit tapi leh tukar dengan popen kot eh? Hihihi...

    zanaz :
    Eh, cam mana boleh ter enroute kat sini plak ni? Amek salah turning eh? Ala saja nak cuba try test... Terima kasih sudi ke mari ye...

    ReplyDelete
  13. Saya suka tgk blog mamafami ni coz ada makanan...hehehe...nak jadi peminat boleh ?

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!