Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (114) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (119) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (54) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Wednesday, December 26, 2012

Chocolate Yogurt Cake

Assalamualaikum everyone...

Can't write much today. Tons of housework to be done. The house doesn't look like a house to me. OMG! OMG! OMG!!!! So I will leave you with this cake recipe I made last Thursday. Stumbled upon the recipe at Dr Inahar's blog and just had to try it out myself. My apologies for changing the cake's name... just wondering if Liana would come running here as she is "allergic" to yogurts! Hahahaha...



CHOCOLATE YOGURT CAKE
Posted by MamaFaMi
Source : Dr Inahar


Ingredients :

1 3/4 cups flour*
1 cup cocoa powder*
2 teaspoons baking powder*
1 teaspoon bicarbonate soda*
1/2 teaspoon salt*
1 cup castor sugar
1 cup condensed milk
3 nos eggs - lightly beaten
1 cup plain yogurt
1 cup corn oil
1 teaspoon vanilla essence
1 cup water

Method :

1. Sift the ingredients marked (*).
2. Add in the remaining ingredients.
3. Beat for a little while and pour the mixture into a prepared tin.
4. Bake in a preheated oven at 170 for 45 minutes till 1 hour. Cake is done when a skewer inserted into the middle of the cake comes out clean.



Topping : (I didn't do this)

300g dark chocolate compound
1 teaspoon vanilla essence
150ml fresh milk
a teaspoon butter

Combine the above ingredients and cook on low fire or use a double boiler method till smooth and shiny. Leave to cool befour pouring onto the cake.



Have a nice day!



23 comments:

  1. Mamaaaaaaaaaaaa....meh nak muaahh, muaahh dulu...salam rindu...sbb nampak kek coklat ni kan, lg laaa...mcm nak suruh kirim jek ke Kuantan...x kesian ke kita ni sejuk hujan jek duk dlm rumah...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muah muah huggie huggie Ummi. Eh, dok dalam rumahlah best... tak ler penat nak kena ukur jalan... hehehe...

      Delete
  2. Mama...nak jugak kek coklat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak kek cekelat eh Gee... nanti bake sendiri ye... resepi dah bagi tu... ;)

      Delete
  3. Terkejut Mak!, masuk masuk sini nampak sebiji bunga ros colour coklat..isk isk...sungguh lah menarik nampak moist gitu kek ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi.... does that cake look so hideous sampai Emma terkezut? Ahahaha... tu la kan, macam rose kena sumpah pulak kan... itam legam! Ahahaha.. walaupun ia hitam, rasanya tetap menawan... keh keh keh....

      Delete
  4. salam..tumpang lalu mamaa cayang..pastu nk ciluk kek cekelat 2 potong..kita punyer dh lama abiss..huhuu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam...

      Eh ehhhhhhh... dia tumpang lalu, bukan kaki je yang jalan ye...tangannnn pun nak jalan sekali ek? Ate tu siap nak ciluk kek cekelat lak... jangan salah ciluk karang, terciluk julap lak.. ahahaha.... Thanks ye Ina sebab share resepi...

      Delete
  5. Hi my darling MamaFami, I like your quote "The house doesn't look like a house to me." LOL Come, come today I shake hand with you, mine lagi look like chicken coop. Christmas holiday punya pasal ada malas sikit nak buat house work. Baru balik dari sekolah anak beratur 2 jam beli buku, menyampah betul.... bukan main punya lambat. Penatnya my kaki dan backache. Haizzz.....

    Your black beauty cake look so yummylicious leyyy....love the rose acuan. Cute!! Maii.... tukar your cake with my pink guava chiffon cake.

    Happy sapu sapu dan do housework. I nak pergi saloon buat rambut dulu balik baru do housework. LOL

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello my darling....

      Haaa laa... I tak de pergi Christmas holiday pun rumah I tonggang terbalik. If I pergi, I dunnolah what will happen. Today saja, I washed clothes 4 loads tau! I am very greedy when I see the sun is shining bright tau. Nanti I korek sampai habis baju nak basuh. Hahahaha...

      Adoiii 2 hours queue to buy the school books eh? Apalah slow sangat. Dah tau peak hours like that, must employ more workers to kautim the parents la. Boleh tercabut skru kaki kalau diri lama-lama oo....

      Tapi I nak gelak betullah... ada ka you pergi saloon buat rambut dulu baru nak buat housework. Nanti your rambut yang dah cantik go Afro look balik la... hahahaha.... Can't imagine you in that state la... hahahahaha....

      Keep well darling. Don't overdo with your housework ya... psstt... look who's talking! Hahahaha.....

      Delete
    2. Hi Mamafami, aiyoh....yesterday beli buku beratus orang tapi pekerja 5 orang orang aje. Betul2x tunggu sampai nak muntah darah. I pergi jogging run 5KM pun takde penat macam ni.

      LOL.... pergi buat new look mah for 2013 new year. Nanti petang I email you gambar for you to look see, look see lah!

      Have a nice day, happy do house work lah. I kat office... housework petang baru buat.

      Delete
  6. this is the kind of cake i wont be able to say no, Mama :)

    ReplyDelete
  7. oooooit...dah ilang dah tuan dapur...x sempat kita nak cilok kek dia!!!

    ReplyDelete
  8. mamaaaaaaaaaa....!! dah jerit kuat nih! tak dengo tak tau la... mintak kek sepotongggg! klu dah xde dapat bekas kek tuh pon jadi laaaaaa... ada lg kan kan kan kan kekekekekeke

    ReplyDelete
  9. sedapnyer mama...cantiknya mama...tapi sekarang ni x boleh ambik sbb on diet....he he he...berat melampau2 sgt ni sampai lutut2 sakit...he he he

    ReplyDelete
  10. Jeng..jeng...saya datang...ada yogurt nyammmm....memang nak cari resipi kek coklat yang ada yogurt. Thanks Mama share resipi :-)

    ReplyDelete
  11. Haha...mama..wah terasa cam fofular lak mama mention nama. Saya ni nampak je perkataan yogurt terus perati resipi terus tanpa baca pembuka kata thread mama...ish..nampak benor gelojoh kan...haha

    ReplyDelete
  12. salam mama, untuk retrieve data mama yg hilang tu, cuba mama google software utk retrieve deleted data in memory card. lepas tu try install kat hp mama. ini salah satu solution yg dpt saya fikirkan. sbb saya pun penah gak ter'delete' data dalam notebook. google dan jumpa software. alhamdulillah dapat blk data yg ter'delete' tu.masalah tu lbh kurang sama. cuma storage je lain. itu pun kalau mama nak try la...

    ReplyDelete
  13. mama..
    mould tue menarik..zila nk buat entah bila la nie..he heh dari aritu tringin nk mkn kek coklat..nk sepotong:) kecurr sudaa

    ReplyDelete
  14. Salam mamafami,
    WOW! What a cake! Never seen the likes of it!! Or maybe I should go out more 0.0

    A vastly interesting blog.. will definitely drop by more in the future. Salam perkenalan! My name is Azian by the way :D


    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!