Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (20) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (99) Lauk-pauk (118) MANUALS (2) Muffins (38) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (9) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Monday, November 29, 2010

Wet Chocolate Cake & JJCM

T.H.E R.A.M.B.L.I.N.G.S

It's Monday already! No Monday blues I hope.
For our children who are sitting for their SPM papers this week, let's make duaas for them. May they be calm and confident when answering the papers.

Every sunset gives us one day less to live!
But every sunrise give us, one day more to hope!
So, hope for the best. Good Luck!

J.A.L.A.N.-.J.A.L.A.N C.A.R.I M.A.K.A.N

Centru, Setiawangsa

Centru, Setiawangsa



Centru, Setiawangsa

Food served.. errr.. cooked ourselves....



Yummy dessert...



T.H.E R.E.C.I.P.E

Made this chocolate cakes for Fatin and Mak Chu when we went to visit them last Saturday. Made just half the recipe and managed to get two of these.


WET CHOCOLATE CAKE
Source : Datin Rosie Hidayat

Ingredients :

375 gm butter
600 gm caster sugar
6 eggs
600 gm water
500 gm flour }
100 gm chocolate powder *
1 tea spoon baking powder * (* sift together )
1 tea spoon soda bicarbonate *
2 teaspoons vanilla essence (I added)

Method :

a. Beat butter and sugar till creamy.
b. Add in egg one at a time, then vanilla essence. Fold in flour and lastly water.
c. Pour into the prepared baking tins.
d. Bake in a pre-heated oven at 180 C for about 40 - 45 minutes. Baking time may differ according to your oven.

KEK COKLAT LEMBAB
Bahan-bahan :


375 g mentega
600 g gula kastor
6 butir telur
600 g air
500 g tepung *
100 g serbuk koko *
1 sudu kecil serbuk penaik * (* ayak sekali )
1 sudu kecil soda bikarbonat *
2 sudu kecil esen vanilla (mama tambah)

Kaedah penyediaan :

1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur satu per satu. Masukkan esen vanila.
3. Kaupbalikkan bahan kering yang telah diayak.
4. Masukkan air dan kacau rata. Tuang di dalam loyang yang telah dialas dengan kertas minyak.
5. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C. Bakar selama 50 hingga 1 jam atau hingga kek masak. Jangkamasa pembakaran mungkin berbeza bergantung kepada ketuhar anda.


Have a nice day everyone!

14 comments:

  1. Laaa JJCM, tak invite love ke kak?? hehehe ;)

    That chocolate cake...yumm yumm! :D

    Akak, I've completed ur tag yesterday. Pls check ya ;)

    ReplyDelete
  2. ♥LOVE2COOK♥ :
    I myself pun was invited, cemana nak invite Love. Ada karang orang yang invite tu tarik balik invitation! Hahahaha...

    Thank you so much dear sebab sudi layan tag mama tu. Next time round, kalau nak tag Love, kena check dulu, Mr Boss ada kat rumah ke tak. Hahaha...

    ReplyDelete
  3. sunggoh tak tertahan di tekak... itu kek cokolat.. jugak itu steamboat & bbq... semua feverets..

    ReplyDelete
  4. Hehe akak, betul2! Pls tag me only when Hubby not around, otherwise berkurun la I simpan tag tu.

    Akak, about ur confusion. Hehehe I like the fish curry made by my Mom. But I ambik curry/gravy saje. Ikan dlm curry mmg tak turun kat tekak. Any fish is the same. I like only fried fishes.

    Hope this is clear. ;)

    ReplyDelete
  5. Ma....meriahnya mkn2 tu..npe xtngu kita blik..nk ituttt..hahaaa..melalak la ko sorang2 kat sna ye maz..sapa sruh p bahrain kan..heheee..

    ReplyDelete
  6. aduh ma... kita pantang nmpk kek cekelat... sedapnyerrr... dah la sejok2 nih lapo ajer! huh! mencik taw

    ReplyDelete
  7. restoran tu kat mana?
    mind share the address?

    ReplyDelete
  8. mama,

    TQ, tag dah dapat & dah buat homework dan publish dah.
    awat kek makcik kerapnya 'turun' balik lepas keluar oven, whereas yours looks tegak tinggi berdiri..the way i beat? or kena tukar oven baru?
    -makcik buat dah black pepper pastry mama tu :-)

    ReplyDelete
  9. salam mama...
    wah syioknyer jejln cari makan yer...kOi suka la tgk umah kampung tuh susah dah nk jumpe lau kat kpg kOi...tu lau g melaka suka sgt tgk umah kat sana masih byk rumah tradisional...i like melaka hahaha
    mama tergoda abes tgk kek cekelat tuh nnt nk try buat lg la selepas hari tuh nyer percubaan gagal huhuuhu...rasa dah ok cuba agak dry je koi buat...

    ReplyDelete
  10. ma - syok nyer tempat makan tu...area mana tuh dan cake chocolate yg sedap tu. Ma nak ucapkan terima kasih byk2 recipe yg lina try drp blog mamafami mmg menjadi kesukaan kawan2 dan family...dan yg paling terkejut ada byk pemintaan sehingga lina sendiri tak mampu nak tunai kan....terutama muffin2 mama. Hanya Allah saje yg dpt membalas jasa baik mama share recipe yg best.

    ReplyDelete
  11. sedapnya makan kat restoran tu!! harga lagi murah!! ingat restoran tu kat Taman Titiwangsa...silap mata I ni..I only know where is Taman Titiwangsa bcos I lived and sekolah there b4 but Taman Setiawanga kat mana?

    ReplyDelete
  12. salam mama... sihat tak? rindu betul ngan mama... rasa lama tak sembang ngan mama... ngapa kat blog saya tak update mama punya entry ye? asyik kat bawah jekk ingatkan tak berupdate..

    aduhhh.. stimboat yg tak tahan tu... yg grill2 tu pun meleleh air liur...

    ReplyDelete
  13. oh!!!! so sedapp lah kek lembap itu..saya kopipes resepi ye mamafami :)

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!