Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (3) Apam (20) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (99) Lauk-pauk (117) MANUALS (2) Muffins (38) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (9) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Sunday, February 28, 2010

Apam Tepung Beras (EJ) *


It's been 3 days without any updates in my blog! Mmm, I thought I had just updated my blog yesterday! See how time flies.... or is it, I am the one letting time flew just like that? Truth is... whenever hubby is around , time is ever so jealous of me! Hadn't had the chance to stay long infront of the laptop since Friday. We were always in and out of the house... and I like it... Thousand apologies......

Anyway, here I am and will feed all of you with new recipe... but first and foremost, allow me to let this out.....
...YAHOOOOO... MAMA BEBAS DARI 'SUMPAHAN' ENO...

Phew... don't I feel good! I feel great! Hahaha... I've tried quite a number of Apam Eno, only to produce Apam Eno Chicken Pox, as I called it. The surface of the kuih apam is full of 'freckles'! I don't know where I went wrong but that's how it would be in each trial until I came across this recipe at Maz Bahrain's blog and decided to give it a try. She got the recipe from Zana's Fotopage who took the recipe from EJ's Fotopage. Phew, luckily EJ had forgotten where she got the recipe from or this will keep going on and on and on. Hahaha.... I made the right decision to give this recipe a try! When it's time to open the lid of the steamer, I recite Bismillahirrahmannirrahim for so many times before lifting up the lid. And what I saw in the steamer just made my day. But before that, I was actually really inspecting the kuih apam, to see if there are any freckles anywhere. And I am just so happy to see none. So thanks to the owner of the recipe, EJ, Zana and Maz for this wonderful recipe. It's indeed a keeper... thank you thank you thank you sooooo much all of you........ muahhh...

Here's the recipe which I had obediently followed without any alterations, adjustments or whatsoever. See.. I am a good girl, am I not? *wink*


Courtesy of Syahmi's Lumix

APAM TEPUNG BERAS
Yields : 12 pieces

Ingredients :

100g rice flour (not sure what brand. I threw the plastic away. Must be 'gajah')
50g sugar
130g water
2g yeast (approximately 1/2 teaspoon)
2g ENO (original)
Food coloring

freshly grated coconut for garnishing (I omit this because I don't have it at home)

Method :

1. Mix rice flour, sugar, water and yeast.
2. Stir till sugar dissolves. Keep in an airtight container for at least 4 hours to ferment.
3. Get the steamer ready.
4. Add food coloring and ENO into the fermented mixture and stir lightly till well mixed. Leave covered, for 5 minutes.
5. Spoon the mixture into the prepared cups. Steam for 15 to 20 minutes.
6. Serve with freshly grated coconut.


Mama's Sony


15 comments:

  1. alamakkkk! macam nih mmg tepung beras kiter cepat abess! dah la tinggal sepeket! dah jatuh cinta la ngan adik beradik serabai neh! nnti nk wat yg neh pulak! tunggu yer! budak rajen nak buat nnti! kikikiki

    ReplyDelete
  2. Salam mama. Kita ni senasib lah. Nampak HaSue pun buat tp terkenangkan freckles yg buat dulu tu serik lak. Thanks mama for inspiring me to try again.

    ReplyDelete
  3. mesti trylah resepi nih..masuk list dulu ..so far apam mokwo tak pernah 'senyum'...senyum kambing pun tak dek..huuhhuhu

    ReplyDelete
  4. waaa... lamanya sy xbuat apam tpg beras nih! tingat masa bujang2 dolu kala rajin sggh wat apam nih... tp skrg emmm... tambah2 skrg ni, hb & anak2 xbape gemar kueh2 apam ni jadi lagi malas la nak buat...

    ReplyDelete
  5. Waaaahhh, cantiknya merekah ayu delima gitu...kaler pinknya pun mengancam...xpa nnt kena try jugak la nmpaknya, Mama dah promo habis2an dah tuu...

    ReplyDelete
  6. salam Mama, menawan habis lah apam tu kak, suke tgk, nnt nak cuba lah kak, apam mmg ros suke sgt tau..nnt bila ros dah try ros bgtau yeee

    ReplyDelete
  7. Salam Ma...
    ala..naper mama tak bg tau lagi tpg beras tu chap apa? gajah ker teratai..

    bukan apa Ma..dulu I belajar wat putu mayam/ng? guna tpg beras chap gajah, pastu tak jadi..dah tak jadi barulah org tu bg tau chap teratai....dah lah membazir...
    maaf Ma, byk tanya pulak..luv u QJ.

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum MamaFami....wah cantiknya apam mu itu ku juga telah jatuh cinta....ini lagi senang tak payah pakai nasi segala...hehe...kita beratur...juga ni...TQ for sharing!!

    ReplyDelete
  9. kalau kukus guna loyang biasa leh ke? tak yah pakai mangkuk kecil2 tuh?

    ReplyDelete
  10. hana :
    Memang tak kan terperanjat pun kalau kejap lagi keluar pulak apam eno kat Jepun tu haa....

    HomeKreation :
    Waalaikumussalam Along. Along jangan give up Long.... keep trying. ALONG BOLEH... go go Along... caiyokkkkk!!!!

    mokwonik :
    Try jangan tak try Mokwo. Eh kuih apam kita tu pun, tak semua tersenyumlah Mokwo. Nasib nasib je ada dua tiga ketul nak tersengih tu... hahaha... yang lain semuanya malu maluuuu....

    Fa'e :
    Kalau kurang permintaan di kalangan ahli keluarga, then tak payahlah nak buat kan Fa'e. Leh simpan tepung beras untuk buat benda lain....

    Ummi :
    Yang merkah tu seketul dua je la Ummi... hahaha.. Tapi kan, kuih ni memang sedap I tell you....

    ros@JMC :
    Waalaikumussalam Ros. Mama sekeluarga pun memang suka kuih apam ni. Tu sebab suka try saknika maknika resepi kuih apam. Ada kala kena sumpah, ada kala lembut tak terhingga... nasib nasiblah...yang pasti, takkan serik mencuba!

    QueenJah :
    Waalaikumussalam QJ. Aduhai, mama ni kan, kalau beli tepung beras, bukan tengok brand pun tau. Main ambil je. Bila sampai rumah, gunting peket tu, tuang tepung beras dalam botol dan buang plastik dia. Bih cam no! Oh ada masaalah eh dengan certain certain tepung beras. Ma tak tahu pun. Next time round, I'll be more observant ye...

    ♥peachkins♥ :
    Thanks dear

    Watierman, rmanbkr :
    Waalaikumussalam Watie... Psst jangan tak tahu, kita dah try gak awak punya kuih apam boh nasi tu... nanti ye kita upkan...tengah dok dalam queue tu untuk memunculkan diri... wah...

    Anonymous :
    Apam ni sangaaaat lembut. So tak sure la samada boleh dikukus dalam loyang atau tak. Mama tak pernah buat.... Maaf ye...

    ReplyDelete
  11. Thank you for giving such lovely recipe. saya dah masak kuih ini memang sedap, cepat dan gebu. For your information, My hubby n my daughters licinkan kuih ni dlm mas setengah jam saja (akak buat 2 aduan). Looking forward your recipe yang mengancam. For yr information, saya nak cuba buat serabai tapi tak buat lagi.... asyik lupa nak beli santan.

    ReplyDelete
  12. Hello,

    can anyone tell me which is the best counter strike guide ? :)...i found this one :

    http://www.downloadzdb.com/Counter_Strike_Best_Guide

    What do you think wits it ?

    Thanx in advance

    Sorry for my bad english :s

    ReplyDelete
  13. Mamaaaaaa,
    kita cannot get over the sumpahan tu ler.... tolooooong!

    ReplyDelete
  14. salam mama..kita ingat tersalah rumah tadi. dah buat dah apam ni. sedap.apam kita buat byk mcm2 bentuk emosi ada.

    thanks mama for sharing this recipe.

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!