Search This Blog

Saturday, September 27, 2014

Help!!

Good day everyone! Hope all of you are enjoying your weekend with family and friends. Or maybe just lazying around at home doing absolutely nothing aka resting! 

Just wondering, if any of you knows where I can get hold of this mould, in Malaysia that is. Your help is much appreciated. Thank you.

Credit to Rahel's Blog. Thank you Rahel.

Friday, September 26, 2014

Tomyam Fried Rice

T.H.E R.A.M.B.L.I.N.G.S

Madu dan Kayu Manis - siapa pernah terfikir?

SELESEMA : bagi yang terseksa dengan selesema perlu mengambil 1 sudu besar madu bersama 1/4 sudu serbuk kayu manis 3 kali sehari. Proses ini akan menyembuhkan kesemua batuk yang terus, demam , dan membersihkan sinus (ruang udara di dalam tengkorak sekeliling hidung).

PERUT MERAGAM : Madu diambil bersama kayu manis menyembuhkan sakit perut dan membersihkan @ menyembuhkan perut dari sebarang ulcers. Kembung (gas) : kajian yang dibuat di Jepun dan India, mendapati bahawa madu yang diambil bersama-sama kayu manis akan mengeluarkan gas dari perut.

IMUN SISTEM : penggunaan harian madu dan serbuk kayu manis menguatkan sistem pertahanan (imun) dan melindungi badan dari serangan kuman dan bakteria. Saintis mendapati bahawa madu mempunyai pelbagai vitamin dan zat besi dalam jumlah yang besar. Penggunaan madu secara tetap akan menguatkan korpuskel sel darah putih (dimana mengandungi dna) untuk melawan penyakit yang disebabkan bakteria dan kuman (virus).

TIDAK HADAM : Serbuk kayu manis dicampur bersama 2 sudu besar madu yang diambil sebelum tidur akan merembeskan asid dan menghancurkan makanan berat.

INFLUENZA : Saintis dari sepanyol membuktikan bahawa madu mempunyai kandungan semula jadi yang membunuh kuman influenza dan menyelamatkan pesakit dari flu.

UMUR PANJANG : Teh yang dibuat bersama madu dan serbuk kayu manis,bila diambil secara tetap , mengelakkan kerosakan disebabkan bertambahnya usia. Pengambilan 4 sudu teh madu, 1 sudu teh serbuk kayu manis dan 3 mangkuk kecil air panas untuk membuat teh. Minum 1/4 mangkuk - 3-4 kali sehari. Ini akan mengekalkan kesegaran kulit, kelembutan dan ketegangan. Jangka hayat dipanjangkan , dan mereka yang berumur 100 tahun sekalipun boleh memulakan aktiviti seperti berumur 20 tahun. (dalam Islam , kita ada beberapa amalan untuk panjang umur - amalkan di atas + bersedekah dan menyambungkan silaturrahim - in sya allah, umur kita akan panjang) .

Bersambung........

Rujukan : Dr Zulkifli Sharif

Allah sebaik-baik penyembuh , Dia menurunkan penyakit dan Dari Dia disembuhkan segala Penyakit. Assyafi , Arrahman ArRahim. Kepada Allah kita mohon pertolongan...wa iza marid tu fahuyashfin!!

T.H.E R.E.C.I.P.E


TOMYAM FRIED RICE
Posted by MamaFaMi
Source : Kak Liza


Ingredients :

2 cups leftover cooked rice (loosen up)
100g shelled and deveined prawns
100g squid - cleaned and cut into rings
100g chicken fillet - sliced to small pieces
100g frozen mixed vegetables
1 egg - lightly beaten
cooking oil
salt

chopped scallion - for garnishing
crispy fried onions - for garnishing

Tomyam Paste (blend to form paste)

10 pieces dried chillie
1 stalk lemon grass
2 cloves garlic
3 shallots
1 tablespoon dried shrimps

Method :

1. Heat oil in a wok. Add in the tomyam paste and stir-fry till fragrant.
2. Add the chicken and stir-fry till chicken is cooked.
3. Add the prawns, squids, mixed vegetables and salt. Stir.
4. Add rice and stir to mix. Once mixed, shove the rice to one side of the wok.
5. Add a bit of oil and put in the egg. Once the egg is half cooked, stir to mix the rice.
6. Stir-fry for a few more minutes and remove from heat.
7. Garnish with chopped scallion and cripy fried onion when serving.



Have a nice day!


DO NOT READ THIS POST IF.........

.......you are a professional baker or if you're excellent in cake decorating!! This entry is for people like me, who is not good yet and perhaps will never be in cake decorating but have the heart and courage to share how she iced a cake. 

But if you've accidently dropped in here, just close an eye. DO NOT STARE at my messy work. Your co-operation is much appreciated. Thank you. Hahahaha...

p/s : Made this cake yesterday. And yesterday was Acha's birthday. 




Note :

1. I've used a pyrex bowl to bake the chocolate cake, using THIS recipe.
2. I used a round pan to bake the other cake. 
3. Reason why I baked 2 cakes is because the chocolate cake is a bit to shallow and I don't want Barbie to look like a dwarf! Hahahaha....

Have a nice day!


Thursday, September 25, 2014

Red Bean Pau

T.H.E R.A.M.B.L.I.N.G.S

Madu dan Kayu Manis - siapa pernah terfikir?

RADANG SENDI (ARTHRITIS) : pesakit arthritis boleh mengambil secara harian (pagi dan malam) satu cawan air suam bersama 2 sudu teh madu dan satu sudu serbuk kayu manis. Apabila ini diambil secara tetap , pesakit kronik arthritis juga boleh sembuh. Di dalam kajian terbaru yang diketuai oleh Universiti Copenhagen , mereka mendapati bawa doktor-doktor yang merawat psakit mereka dengan campuran 1 sudu madu dan 1/2 sudu serbuk kayu manis sebelum sarapan pagi, mereka mendapati bahawa di dalam satu minggu (dari 200 orang pesakit yang dirawat) - 73 pesakit hilang kesakitannya di dalam seminggu dan di dalam sebulan , hampir kesemua pesakit yang tidak boleh berjalan atau bergerak disebabkan radang (arthritis) sudah boleh berjalan tanpa sebarang kesakitan.

JANGKITAN PUNDI KENCING : ambil dua sudu serbuk kayu manis dan satu sudu madu di dalam air suam dan minum. Ianya akan membunuh kuman di dalam pundi.

KOLESTEROL : Dua sudu besar madu dan tiga sudu teh serbuk kayu manis dicampurkan dengan 16 auns air teh diberikan pada pesakit kolesterol , didapati bahawa kandungan kolesterol di dalam badan pesakit turun sebanyak 10% hanya selepas 2 jam. Apabila ini diambil sebanyak 3 kali sehari , sebarang penyakit kolesterol tahap kronik akan sembuh. Melalui maklumat yang diterima dari Journal , madu asli yang diambil secara harian bersama makanan mengurangkan komplen(keluhan) terhadap kolesterol.

Bersambung........

Rujukan : Dr Zulkifli Sharif

Allah sebaik-baik penyembuh , Dia menurunkan penyakit dan Dari Dia disembuhkan segala Penyakit. Assyafi , Arrahman ArRahim. Kepada Allah kita mohon pertolongan...wa iza marid tu fahuyashfin!!


T.H.E R.E.C.I.P.E


RED BEAN PAU
Posted by MamaFaMi
Adapted from : Kak Fida of MyResipi dot com
Yields 10 pieces


Ingredients :

250g flour
25g castor sugar
185 ml water
1 teaspoon instant dried yeast
1 teaspoon double action baking powder
1/2 teaspoon salt
20g vegetable shortening
Enough red bean paste

Method :

1. Place all ingredients except vegetable shortening and red bean paste into the mixer bowl.
2. With the dough hook attached to the mixer, set it to medium speed. When the dough starts to combine, add in the vegetable shortening.
3. Increase the speed of the mixer and let it knead the dough till soft. Roughly about 8 to 10 minutes.
4. Remove the dough from the bowl and onto your worksheet. Let the dough rest for about 10 minutes.
5. Divide the dough to 10 equal portions. Mine was like 43g to 45g each. Prepare 10 balls of redbean paste.
6. Roll the side of each dough, leaving the middle slightly thick. Place a ball of redbean paste in the middle and cover the paste with the dough.
7. Place the pau on a piece of white paper or better still, on a small piece of banana leaf. Repeat the same process till all 10 doughs are done.
8. Arrange the pau in a steamer and let them rise till double the size.
9. Prepare the steamer and steam the pau on high heat for 10 minutes.
10. Turn off the fire but do not open the lid. You may do so after 5 minutes or so.
11. Ready to serve. Enjoy!



Have a nice day!


Monday, September 22, 2014

Apam Dot Dot Dot

T.H.E R.A.M.B.L.I.N.G.S

Madu dan Kayu Manis - siapa pernah terfikir?

Madu merupakan satu-satunya makanan atas muka bumi yang tidak akan basi mahupun rosak. Apa yang terjadi hanyalah ianya ''bertukar jadi gula''. Realiti sebenarnya, madu tetap madu.Bagaimanapun, bila ditinggalkan di tempat yang gelap dan sejuk pada waktu yang lama ianya akan men''hablur'' atau kristallized. Apabila ini berlaku , didihkan sedikit air dan masukkan bekas yang berisi madu ke dalam air panas , dan tutup api dari terus menyala, dan biarkan madu cair secara biasa tanpa pendidihan. Ianya akan tetap kekal sebagai madu dari segi perubatan dan keadaan.Jangan didihkan madu atau masukkan ke dalam mikrowave, ini akan membunuh atau merosakkan enzim-enzim berguna di dalam madu.

Syarikat ubat (ubat-ubatan moden) tidak suka perkara ini kecoh di dalam masyarakat yang mana fakta menunjukkan madu dan kayu manis : campuran madu dan kayu manis boleh menyembuhkan hampir kesemua penyakit. Madu boleh didapati di semua negara dunia. Para saintis juga menerima bahawa madu merupakan ubatan ''Ram Ban'' (paling berkesan) terhadap semua jenis penyakit. Madu boleh digunakan tanpa tanpa sebarang kesan sampingan untuk apa-apa jenis penyakit. Sains moden juga mengatakan bahawa walaupun madu adalah manisan, tetapi apabila diambil pada dos yang betul sebagai ubat , ianya tidak akan memberi kesan buruk termasuk pada pengidap kencing manis.

Ini di antara kajian dari saintis barat :

PENYAKIT JANTUNG : Buatkan serbuk kayu manis. Sapukan madu dan serbuk kayu manis pada roti dan makan secara tetap setiap hari semasa sarapan (sebagai ganti dari jem). Ini akan mengurangkan kolesterol di dalam pembuluh darah (arteri) dan menyelamatkan pesakit dari serangan jantung (heart attack). Juga, bagi yang sedia ada atau pernah diserang serangan jantung , apabila amalan ini dibuat secara harian, ianya akan menjauhkan pesakit berbatu-batu dari serangan seterusnya. Penggunaan secara tetap amalan di atas akan mengurangkan kesukaran bernafas (membetulkan pernafasan) dan akan menguatkan jantung mengepam. Di Amerika dan kanada , pelbagai jururawat di rumah telah merawat pesakit secara jayanya dan juga didapati bahawa pada satu tahap umur, pembuluh dan salur darah (arteri dan vein) akan hilang flexibilitinya (kekenyalan) dan akan mudah tersumbat , madu dan kayu manis akan mengembalikan semula sifat asalnya.

Bersambung........

Rujukan : Dr Zulkifli Sharif

Allah sebaik-baik penyembuh , Dia menurunkan penyakit dan Dari Dia disembuhkan segala Penyakit. Assyafi , Arrahman ArRahim. Kepada Allah kita mohon pertolongan...wa iza marid tu fahuyashfin!!


T.H.E R.E.C.I.P.E


APAM DOT DOT
Posted by MamaFaMi
Recipe in English can be found : HERE


Bahan-bahan :

(A)
3 butir telur (dari dalam peti sejuk)
275g tepung gandum
220g gula kastor
150g susu segar (mama guna Dutch Lady)
3 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil ovalet
1 sudu kecil esen vanilla

(B)
Blueberry filling - masukkan ke dalam piping bag
pewarna makanan yang digemari


Kaedah penyediaan :

1. Masukkan semua bahan-bahan A ke dalam mangkuk adunan.
2. Pukul dengan kelajuan tinggi selama 6 hingga 8 minit sehingga adunan menjadi putih dan gebu.
3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian mengikut warna yang diingini.
4. Masukkan beberapa titik pewarna ke dalam bancuhan dan kaupbalikkan biar sebati.
5. Paipkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kukusan beralaskan kertas cawan. Paipkan sedikit inti dan paipkan adunan sehingga 3/4 penuh.
6. Paipkan pula titik-titik di atas adunan tadi. Cara pembikinan boleh dirujuk pada gambarajah yang disertakan bersama.
7. Panaskan kukusan. Dan kukus kuih apam dalam api sederhana kuat selama 10 hingga 12 minit.
8. Sedia untuk dihidangkan.


Have a nice day!


Thursday, September 11, 2014

Roti Jala (Jalilah JJ)

T.H.E R.A.M.B.L.I.N.G.S

….The Fern and the Bamboo….a philosophical story..

One day I decided to quit.... I quit my job, my relationship, my spirituality..... I wanted to quit my life. I went to have one last talk with my mentor. I said, "Can you give me one good reason not to quit?"

The answer surprised me..."Look around. What do you see?” I saw a fern and bamboo seeds?"

My mentor replied, "When the fern and the bamboo seeds were planted, I took very good care of them. I gave them light. I gave them water. The fern quickly grew from the earth. Its brilliant green covered the floor. Yet nothing came from the bamboo seed. But I did not quit on the bamboo.

“In the second year the Fern grew more vibrant and plentiful. And again, nothing came from the bamboo seed. But I did not quit on the bamboo.

“In the third year, there was still nothing from the bamboo seed. But I would not quit.

“In the fourth year, again, there was nothing from the bamboo seed. But I would not quit.

“Then in the fifth year a tiny sprout emerged from the earth. Compared to the fern it was seemingly small and insignificant. But just 6 months later the bamboo rose to over 100 feet tall. It had spent the five years growing roots. Those roots made it strong and gave it what it needed to survive. Life does not give anyone a challenge they can not handle.

"Did you know that all this time you have been struggling, you have actually been growing roots? I did not quit on the bamboo. Never quit on yourself. Don't compare yourself to others. The bamboo had a different purpose than the fern; yet, they both make the forest beautiful.

“Your time will come. You will rise high! How high should you rise? How high will the bamboo rise? ...As high as it can. So you should rise as high as you can. Never regret a day in your life.”

• Good days give you Happiness.
• Bad days give you Experiences.
• Both are essential to life.
• Happiness keeps you Sweet,
• Trials keep you Strong,
• Sorrows keep you Human,
• Failures keep you Humble,
• Success keeps You Glowing,
• But only your faith keeps you going!

T.H.E R.E.C.I.P.E


ROTI JALA
Posted by MamaFaMi
Source : Jalilah JJ of FB thread Kuih Muih dan Makanan Tradisional Melayu


Ingredients :

3 cups flour
1 cup evaporated milk
1 teaspoon salt
1 egg
2 cups water
1 tablespoon cooking oil
a few drops of yellow food coloring


Method :

1. Mix all the ingredients in a bowl. Stir and pour into the blender.
2. Blend till well mixed. Pour the mixture into a three nozzle squeeze bottle.
3. Heat a non stick pan (I've used my 'Pemanggang Ajaib') and brush lightly with cooking oil.
4. Pipe the batter onto the pan and when the batter is set, fold them in any shape of your choice.
5. Serve with curry dishes.



Have a nice day!


Tuesday, September 9, 2014

Jeruk Binjai


JERUK BINJAI
Posted by MamaFaMi
Source : Hajjah Rokiah binti Ahmad, Nor Hazlinda's mom


Bahan-bahan :

1 biji buah binjai
1/2 sudu besar air kapur
Garam secukupnya


Buah binjai dan air kapur. Tidak perlu membuang kulit buah binjai.


Hiriskan tebal-tebal seperti di dalam gambar.


Bilas hirisan buah binjai dan masukkan ke dalam mangkuk berisi air yang telah dicampur dengan air kapur. Biarkan selama lebih kurang 5 ke 10 minit.


Buangkan air dan bilas sekali. Toskan. Lumurkan garam di serata hirisan buah binjai tersebut.


Masukkan ke dalam botol kaca.


Tutupkan botol dan peram buah binjai tersebut selama 3 hari di dalam suhu bilik. Selepas 3 hari, jeruk binjai telah boleh dimakan. Selebihnya bolehlah disimpan di dalam peti sejuk.


Memandangkan Hazlinda ada menyebut, ibunya suruh buat cantik-cantik, maka untuk merealisasikan arahan ibu Hazlinda, maka mama telah mengikat reben di sekeliling botol. And what did I get from Hazlinda, " Kak Mama sengal!" Hahahaha....

Apa-apa pun, ucapan terima kasih yang tidak terhingga buat Puan Hajjah Rokiah kerana sudi menurunkan ilmunya kepada mama menerusi anakandanya Nor Hazlinda. Alhamdulillah kini Mr Hubby dapatlah menikmati buah binjai bersama sambal belacan selagi jeruk binjai ini masih ada.

Sekian, terima kasih.
HAVE A NICE DAY!